Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΑΤΡΟΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία νέων, πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του καρκίνου βρίσκονται οι ειδικοί χάρη στο ερευνητικό έργο μιας ομάδας επιστημόνων από τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Εμμανουήλ Σκορδαλάκη.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν τη δομή μιας πρωτεΐνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη σχεδόν όλων των ανθρώπινων καρκινικών όγκων. Η τελομεράση, όπως ονομάζεται, επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, γι' αυτό και οι ειδικοί εκτιμούν πως αν καταφέρουν να ανακόψουν τη λειτουργία της χωρίς να βλάψουν τον υγιή ιστό, θα σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές από τον καρκίνο.

Η τελομεράση βρίσκεται στο στόχαστρο της καρκινικής έρευνας για περισσότερα από δέκα χρόνια, όμως όσα φάρμακα είχαν σχεδιαστεί για να ανακόψουν τη δράση της δεν είχαν καλή απόδοση στα κλινικά πειράματα. Η πλήρης αποκωδικοποίηση της δομής της, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν χημικούς παράγοντες που θα μπλοκάρουν τη δράση της, καταστρέφοντας έτσι τους καρκινικούς όγκους.

«Η τελομεράση είναι ιδανικός στόχος για χημειοθεραπεία, γιατί είναι ενεργή σχεδόν σε όλους τους ανθρώπινους όγκους, αλλά ανενεργή στα περισσότερα φυσιολογικά κύτταρα» αναφέρει ο Εμμανουήλ Σκορδαλάκης από το Wistar Institute της Φιλαδέλφειας. «Ένα φάρμακο που θα την απενεργοποιεί θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεσματικό για όλους τους τύπους καρκίνου και με ελάχιστες παρενέργειες» συμπλήρωσε ο Έλληνας επικεφαλής της μελέτης.

Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να αντικαταστήσουν σημαντικές δομές που ονομάζονται τελομερή και βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων που μεταφέρουν τα γονίδια. Στον ενήλικο ιστό η τελομεράση είναι γενικά ανενεργή, αλλά στις περισσότερες μορφές καρκίνου ενεργοποιείται και πάλι επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν ανεξέλεγκτα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν τη δομή της τελομεράσης με τη βοήθεια κρυσταλλογραφίας ακτίνων Χ. Στόχος τους είναι τώρα η δημιουργία χημικών ουσιών που θα ανακόπτουν τη δράση της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου