Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΩΝΤο «Όχι» δεν έφερε την συντέλεια

Διαδηλωτές κατά του σχεδίου Ανάν στο πρωτομαγιάτικο Συλαλλητήριο του 2004 μπροστά από τη Βουλή
Ποιος θυμάται την καταστροφή που έφερναν οι κινδυνολόγοι την άνοιξη του 2004 μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν; Ότι αν επικρατούσε το «Όχι» η Κύπρος θα απομονωνόταν, ότι οι ισχυροί θα της έστρεφαν την πλάτη, ότι θα γινόταν το μαύρο πρόβατο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Φυσικά, τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη από την πρώτη στιγμή. Και τώρα έρχεται η μεγάλη επιβεβαίωση. Η Κύπρος, ως κράτος ανεξάρτητο και μέλος της ΕΕ, υπογράφει σημαντικές συμφωνίες (όπως αυτή με το Ισραήλ για την ΑΟΖ) και οι μεγάλες δυνάμεις που θα της έστρεφαν την πλάτη σπεύδουν στην Λευκωσία για σημαντικές συνομιλίες γεωστρατηγικού και οικονομικού περιεχομένου.

Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ από γερμανικής πλευράς ξεκαθαρίστηκε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα επίσκεψής της στα Κατεχόμενα.

Όσο για τις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στη Λευκωσία Γκότφριντ Τζάιτς, είναι κάτι παραπάνω από εύγλωττες για την στάση του Βερολίνου.

Ο κ. Τζάιτς δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν ανοικτή ημερομηνία ως προς την κατάληξή τους, επιβεβαιώνοντας την ήδη εκφρασθείσα γνώμη της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία θα ήταν προτιμότερη μια «χαλαρή», εμπορική σχέση με την Άγκυρα και όχι πλήρης ένταξη.

Στις δηλώσεις που ο Γερμανός πρέσβης έκανε εν όψει της επίσκεψης, κατέστη σαφές ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την βούληση της Άγκυρας να εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Απέφυγε πάντως να πάρει θέση στο θέμα του ανοίγματος των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών σε κυπριακά αεροπλάνα και πλοία με αντάλλαγμα να ανοίξουν κάποια από τα «μπλοκαρισμένα» κεφάλαια συζήτησης Τουρκίας – ΕΕ.

Επί του θέματος ο Γερμανός πρέσβης στην Λευκωσία περιορίστηκε να πει ότι το ζήτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της προεδρίας της ΕΕ.

Από την  επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο πάντως προκύπτουν και κάποια διδάγματα. Όπως ότι η σταθερή στάση κυβερνήσεων (όπως η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την ΑΟΖ) προκαλεί το ενδιαφέρον – και τα συμφέροντα – των μεγάλων δυνάμεων.

Και να σκεφθεί κανείς πως μετά το «Όχι» στο Σχέδιο Ανάν, οι κινδυνολόγοι οργίασαν, κραυγάζοντας ότι η Κύπρος θα απομονωνόταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου