Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ούτε λέξη για την πυρηνική ΤουρκίαΖητείται εχθρός για να ξεχαστεί το «Μνημόνιο της Ευρωζώνης».

Της Σοφίας Βούλτεψη


Μια ακόμη προσπάθεια συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος όχι μόνο απέναντι στο βαρύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση ήταν και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

«Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος», είπε και προσπάθησε να αποδώσει και το νέο μνημόνιο – το «Μνημόνιο των 17» - που προβλέπει αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Παραλείποντας για άλλη μια φορά να παραδεχθεί δημόσια πως για την σημερινή κατάσταση ευθύνονται όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη που αναλογεί στο κόμμα του, ο πρωθυπουργός έστρεψε για ξανά τα πυρά του κατά της Ν.Δ., σε μια ακόμη προσπάθεια να υπενθυμίσει στους βουλευτές του κόμματός του ποιος είναι ο «εχθρός»!

Ορισμένοι, είπε, «παριστάνουν ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο, θέλουν να ξεχνάνε τις επιτηρήσεις στις οποίες μας έβαλαν, το δημόσιο χρήμα που σπατάλησαν παντού και ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί των ημερών τους».

Παραλείποντας να αναφερθεί στο γεγονός ότι η μία επιτήρηση οφείλετο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2004) και η άλλη σ’ αυτήν της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να θυμηθεί πως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το 1996 το χρέος στα 100 δις ευρώ και το παρέδωσε, το 2004, στα 200 δις ευρώ για να το ξαναπαραλάβει, το 2009, στα 300 δις ευρώ, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην σκληρή γραμμή στοχοποίησης μόνο της Νέας Δημοκρατίας.

Κατηγόρησε μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για φυγομαχία, προκειμένου να μην υπογράψει το μνημόνιο, κάνοντας αναφορά στην Ιρλανδία, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε το μνημόνιο και μετά έχασε τις εκλογές. (Και εδώ, βέβαια, παραλείπει να πει πως δεν υπήρχε η παραμικρή περίπτωση να επιτραπεί σε κυβέρνηση της Ν.Δ. να λάβει μέτρα σαν αυτά που έλαβε το ΠΑΣΟΚ, καθότι, ως γνωστόν… λεφτά υπήρχαν)! Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, πως η Ν.Δ. δεν έπρεπε να προσπαθήσει και ας την έριχναν!

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσονται και υπονοούμενα και δηλώσεις (όπως αυτή του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μ. Καρχιμάκη στο κρατικό ραδιόφωνο), σύμφωνα με τα οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από το επίμαχο κινδυνολογικό mail περί επικείμενης χρεοκοπίας που δημοσιεύθηκε σε μπλογκς και ερευνάται από την εισαγγελία.

Οι αναφορές περί «εθνικής προδοσίας» και «υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας» παίρνουν και δίνουν σε μια γενικότερη επιχείρηση κατασκευής και υπενθύμισης του «εχθρού» και προκειμένου να υπάρξει ο αναγκαίος αποπροσανατολισμός από την έναρξη της διαδικασίας για την εξασφάλιση των 50 δις ευρώ, που η Αθήνα αποδέχθηκε στις Βρυξέλλες.

«Πού είναι το μεμπτό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ για πρώτη φορά δεσμεύθηκε πρωθυπουργός ότι δεν πουλάμε αλλά την αξιοποιούμε;», διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Προτιμάμε η δημόσια περιουσία να παραμείνει παραπεταμένη και να τη λυμαίνονται διάφοροι μέσα από την αδιαφάνεια;». Για να προσθέσει: «Αυτοί που σήμερα κάνουν μαθήματα διαπραγματεύσεων είναι αυτοί που φυγομάχησαν για να μην διαπραγματευτούν».

Από την χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψε και η αναφορά στην τραγωδία της Ιαπωνίας, που κατά τον κ. Παπανδρέου είναι η «υπενθύμιση του ευάλωτου της ύπαρξής μας». Όσον αφορά στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιορίστηκε να υπογραμμίσει την ανάγκη να ελεγχθούν, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας.

Ακολουθήθηκε δηλαδή και σ’ αυτήν την περίπτωση η λογική των παραινέσεων, όπως συμβαίνει τον τελευταίο καιρό και με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ένα βήμα πιο μπροστά, αλλά στο εξωτερικό, βρέθηκε χθες ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, που ζήτησε από την Κομισιόν με επείγουσα ερώτησή του να προστατευτούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε σεισμογενείς περιοχές χωρών όπως η Ιταλία και η Τουρκία.

Ο κ. Αρσένης, ζητώντας την αποπυρηνικοποίηση της Ευρώπης, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών σταθμών σε περιοχή μεγάλης σεισμικότητας στα παράλια της Μικράς Ασίας δίπλα στα ελληνικά νησιά.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες το σίριαλ με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να εμφανιστεί η προσπάθεια για έλεγχό τους ως… ελληνική πρόταση και επιτυχία.

Πρόκειται για ένα πραγματικό θέατρο, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός στη σύνοδο των ηγετών της ευρωζώνης, όσο και ο υπουργός των Οικονομικών, πάλι στο Eurogroup αμέσως μετά, αλλά και ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εμφανίζονται ξανά και ξανά να ζητούν κάτι που έχει ήδη (το ξαναλέμε) αποφασιστεί!

Χθες μάλιστα, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε και δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η ανταπόκριση (γι’ αυτό που έχει αποφασιστεί, ξαναλέμε) στην… ελληνική πρόταση – πρόκειται, επαναλαμβάνω για θέμα με το οποίο η ΕΕ ασχολείται από το 2008 – ήταν θετική τόσο στο Eurogroup όσο και στο Ecofin! Μας είπε μάλιστα πως το Συμβούλιο Eurogroup… ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει πειστικές απαντήσεις για τη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης.

Πρόκειται για απίθανη προπαγάνδα, αφού η Κομισιόν δεν έχει να ετοιμάσει τίποτε, καθώς έχει ήδη ετοιμάσει το ρυθμιστικό πλαίσιο, αυτό έχει εγκριθεί από το ευρωκοινοβούλιο και τώρα μένει η έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλαδή των ηγετών της ΕΕ, δηλαδή και του πρωθυπουργού που το… ξαναζητά!

Και όλα αυτά για να αποσπαστεί η προσοχή από την εκπόνηση του λεπτομερούς σχεδίου αποκρατικοποιήσεων για το 2011, 2012 και 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου