Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ



                                               ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
          Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Καθιερώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κίνημα, προκειμένου να τιμηθούν οι γυναίκες εργαζόμενες σε βιομηχανία ρούχων της Νέας Υόρκης, οι οποίες στις 8 Μαρτίου 1857 έκαναν απεργία απαιτώντας ίση αμοιβή για ίση εργασία με τους άντρες. Η απεργία διαλύθηκε βίαια από την Αστυνομία της πόλης. Το γυναικείο εργατικό κίνημα είχε  όμως γεννηθεί. Ένας σκληρός αγώνας για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία, αλλά και στην εκτός εργασίας ζωή της, ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.  
          Ο  διεθνής χαρακτήρας της Ημέρας της Γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 στην πρώτη διεθνή διάσκεψη γυναικών, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην Κοπεγχάγη. Η πρόταση για μία Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας έγινε από την σοσιαλίστρια πολιτικό Κλάρα Ζέτκιν, η οποία πρότεινε η ημέρα αυτή, να αφιερωθεί στις αμερικανίδες εργάτριες και η πρότασή της εγκρίθηκε ομόφωνα από τις 100 γυναίκες- εκπροσώπους από 17 χώρες.
          Την επόμενη χρονιά (1911) η Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις 19 Μαρτίου με μεγάλες πορείες, να πραγματοποιούνται στην Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία. Αιτήματα ήταν, να επεκταθεί το δικαίωμα ψήφου και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και στις γυναίκες, ίσα εργασιακά δικαιώματα, η καταπολέμηση των διακρίσεων κ.α.
          Το 1975 τα Ηνωμένα Έθνη καθιερώνουν, να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.
          Το 1977 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί ψήφισμα με βάση το οποίο καθιερώνεται, να τιμώνται τα δικαιώματα των γυναικών και η παγκόσμια ειρήνη από τα  κράτη-μέλη σε όποια ημερομηνία θεωρούν πιο κατάλληλη σε σχέση με την ιστορία και την παράδοση του καθενός.
          Αυτό το παγκόσμιο κίνημα, όπως ήταν φυσικό,  επηρέασε και την Ελλάδα, αν και μπορεί να θεωρηθεί, πως το έναυσμα για τους γυναικείους αγώνες το έδωσε η Λυσιστράτη με την ιδιόμορφη φεμινιστική απεργία, στην οποία οδήγησε τις γυναίκες της εποχής της, για να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία αναβαθμίστηκε τουλάχιστον θεσμικά το 1952, όταν με το νόμο 2159 οι ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Την ισοτιμία όμως μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι δυνατό να την φέρουν μόνο οι νόμοι. Θα την φέρουν και οι άνθρωποι, όταν θα μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται ο ένας το ρόλο και τα δικαιώματα του άλλου.
          Είναι γεγονός πως σήμερα, ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, πολλά θέματα, που αφορούν τις γυναίκες, είναι από λίγο έως πολύ αυτονόητα, όπως το δικαίωμα στην ψήφο, στην παιδεία, στην ελευθερία να ορίζουν οι ίδιες την ζωή τους, τη σεξουαλικότητά τους, την επιλογή πάνω στη μητρότητα, στα εργασιακά δικαιώματα κ.α. Δεν είναι όμως όλα στο βαθμό, που θα έπρεπε και οπωσδήποτε δεν ήσαν πάντα αυτονόητα. Υπάρχουν δε πολλές χώρες, στις οποίες οι γυναίκες δεν έχουν ούτε και τα πλέον βασικά και στοιχειώδη δικαιώματα.
          Επομένως η 8η Μαρτίου πρέπει να είναι ημέρα μάλλον αγωνιστική παρά εορταστική.  Πέρα από τις τυπικές επετειακές κορώνες, πέρα από τις καθιερωμένες γυναικείες εξόδους, πέρα από τις ευγενικές χειρονομίες προσφοράς λουλουδιών, θα πρέπει να δει κανείς απολογιστικά τα σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν τις γυναίκες και να γίνουν εκτιμήσεις για την πολιτική προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση των δικαιωμάτων των γυναικών και να τεθούν οι στόχοι για την επίτευξη της πλήρους ισότητας των δύο φύλων.
                                                      Γρηγόρης Σταμούλης
                                                      Επικεφαλής ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου