Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ιορδάνης Daniel Μουρατίδης: Ο Έλληνας των Πρασίνων που νίκησε τη Μέρκελ


image

Ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός ηγήθηκε της εκστρατείας των Πρασίνων στο κρατίδιο Σαξονία Ανχαλντ

Ο πατέρας του κατάγεται από την Ηλιοκώμη Σερρών και βρέθηκε στη Γερμανία πριν από δεκαετίες ως οικονομικός μετανάστης. Εκεί παντρεύτηκε και δημιούργησε μια μεγάλη οικογένεια με τέσσερα παιδιά. Νεότερος όλων, ο 34χρονος σήμερα Ιορδάνης υπήρξε επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων στη Βάδη Βιρτεμβέργη την περίοδο 2006-2009 και σήμερα είναι μέλος του δημοτικού συμβουλίου της γενέτειράς του, πόλης Μπάζτκναγκ, του ίδιου ομοσπονδιακού κρατιδίου. Ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός ηγήθηκε της εκστρατείας των Πρασίνων στο κρατίδιο Σαξονία Ανχαλντ, ενώ συμμετείχε και στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός του στη Βάδη Βιρτεμβέργη, συμβάλλοντας στο θριαμβευτικό αποτέλεσμα. Ο ίδιος μίλησε στο Έθνος της Κυριακής για την ιστορική επιτυχία των Πρασίνων και όχι μόνο.
• Πώς σχολιάζετε τον εκλογικό σας θρίαμβο στη Βάδη Βιρτεμβέργη και το γεγονός ότι ένα προπύργιο των χριστιανοδημοκρατών κυβερνάται πλέον από ένα στέλεχος των Πρασίνων;

Το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού συντελείται μετά από σχεδόν 60 χρόνια διακυβέρνησης του κρατιδίου από τους χριστιανοδημοκράτες, κάτι που οδήγησε στην αγκύλωση πολλών δομών, με τις οποίες το CDU έπαιζε λες και επρόκειτο για το βασιλικό παλάτι του. Οι εκλογείς δεν τους έλαβαν σοβαρά υπόψη τους.

• Λέγεται ότι τόσο η πρόσφατη πυρηνική καταστροφή όσο και η στάση του κόμματός σας απέναντι στην πυρηνική ενέργεια υπήρξαν τα αίτια της εκλογικής επιτυχίας σας...

Δεν θεωρώ ότι η πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία υπήρξε ο κύριος άξονας της εκλογικής ανόδου μας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, το ποσοστό μας ανήρχετο στο 28% και στο 29%, δηλαδή υψηλότερο από το σημερινό (σ.σ. 24,2% ήταν το τελικό εκλογικό τους ποσοστό - σύμφωνα, ωστόσο, με τελευταία δημοσκόπηση το πανγερμανικό ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 4 μονάδες φτάνοντας το 19%). Το σημαντικότερο είναι ότι οι Πράσινοι είναι στη Βάδη Βυτεμβέργη και όχι μόνο ένα κόμμα το οποίο έχει προτάξει το ενδιαφέρον του για το πώς θα είναι η οικονομία του αύριο. Οι πράσινες οικονομίες αποτελούν ένα τεράστιο θέμα καθώς ακόμη και οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον της γερμανικής οικονομίας.

• Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί την καλύτερη λύση για το ενεργειακό πρόβλημα. Η τραγωδία στη Φουκουσίμα όμως δημιούργησε πεδίο για ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που ούτε ασφαλής είναι ούτε φτηνή. Συν τοις άλλοις δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα πυρηνικά απόβλητα. Και το σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό του ουρανίου, καθώς οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν αντέχουν μόνο για 30 χρόνια. Είμαστε υπέρ της χρήσης νέων πηγών ενέργειας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Πράσινοι είναι τόσο ισχυροί στη Γερμανία. Η ατομική ενέργεια δεν έχει το παραμικρό μέλλον, το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί στον κλάδο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας καθώς και στη βιομάζα.

• Πώς κρίνετε τη γερμανική ψήφο αποχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Λιβύης;

Αμφότεροι φοβήθηκαν ότι η Λιβύη θα αποτελέσει τεράστιο θέμα στις εκλογές και ενέργησαν με γνώμονα τη δύναμη της συνήθειας, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη στάση. Το σημαντικό είναι να μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη και το ενδεχόμενο ενός ξεκάθαρου ναι ίσως να ισοδυναμούσε με συναίνεση στη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας. Αυτό είναι κάτι που προφανώς το φοβήθηκαν.

• Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη; Συμφωνείτε ότι η στάση της Μέρκελ απέναντι στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ευθύνεται για τον αρνητικό αντίκτυπο στην ελληνική και την πορτογαλική οικονομία;

Το πρόβλημα είναι ότι η Μέρκελ δεν συμμερίζεται αυτή την εντύπωση. Επίσης, δεν θεωρεί ότι οφείλει κάθε στιγμή να επιδεικνύει ενδιαφέρον για την ενίσχυση της ευρωζώνης. Θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο εάν θέταμε σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό σύμφωνο και το ευρώ. Οι Πράσινοι ταχθήκαμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, ζητώντας να πραχθεί το σωστό. Θεωρώ ότι η στάση της Γερμανίας απέναντί της ήταν άσχημη και ότι θα προσθέσει περισσότερα προβλήματα. Εμείς επιθυμούμε ένα σταθερό ευρώ και την παροχή υποστήριξης σε κάθε κράτος που παρουσιάζει προβλήματα.


Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου