Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Ο ορυκτός μας πλούτος και οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ θα μας σώσουν εάν…

γράφει ο Ηρακλής Καλογεράκης


Αντί να μας συνταγογραφούν φάρμακα, όπως είπε και αναμεταδόθηκε στα δελτία ειδήσεων προχθές Ευρωπαίος υπουργός (Αντερς Μπόργκ) και αντί να μας προτρέπουν να τα πιούμε όσο πικρά και αν είναι, καλό θα ήταν να μας στηρίξουν για να εδραιώσουμε τα δικαιώματα μας στη περιοχή (ΑΟΖ), για αφού εντοπίσουμε μετά να ανασύρουμε τον κρυμμένο θησαυρό που μήνες τώρα ακαδημαϊκοί και ειδικοί μας λένε πως έχουμε! Άλλωστε θα είναι προς όφελος όλων μας.

Η Ελλάδα είναι μια πλούσια σε ορυκτό πλούτο χώρα (ουράνιο-χρυσός- νικέλιο- φυσικό αέριο-πετρέλαιο κ.ά.) και έφτασε νομίζω η ώρα να τον αξιοποιήσουμε. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει οι συναρμόδιοι να δουλέψουν πολύ και να είναι πειστικοί.

Αντί να συνοδεύουν τον πρωθυπουργό σε συσκέψεις με θέμα τη συναίνεση, θα πρέπει μαζί με όλους τους διπλωμάτες να εκστρατεύσουν και με τα στοιχεία που έχουμε και με τις ενδείξεις που τόσο καιρό παρουσιάζουν οι ειδικοί, να πείσουν τους «φίλους» μας και δανειστές μας ότι έχουν συμφέρον να μας βοηθήσουν γιατί έτσι θα βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση και γιατί έτσι θα εξασφαλίσουν το ότι θα πάρουν πίσω, και με τον τόκο που αντιστοιχεί, τα δανεικά που μας δάνεισαν! Αλήθεια η παρουσία του ΥΠΕΞ στο προεδρικό μέγαρο τι σημασία είχε; Προς στιγμή νόμισα πως …

Άλλοι επίσης συναρμόδιοι αξιωματούχοι αντί να προσπαθούν να βελτιώσουν τα νούμερα του παράγοντα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, να υπεραπασχολούνται με την αειφόρο ανάπτυξη, πράσινη ενέργεια και άλλα εύηχα προγράμματα, ας ανασύρουν τα όποια δεδομένα έχουμε, ας βρούνε και ας αποκτήσουν καινούργια για να πείσουμε τους «φίλους» και «συνεταίρους» μας στη Ευρωζώνη πως σε μερικά χρόνια θα μας έχουν τόσο ανάγκη, όσο εμείς τους έχουμε τώρα.

Πρέπει να μαρσάρουμε τη μηχανή και να πλεύσουμε «πάσει δυνάμει» προς αυτή την κατεύθυνση, διαφορετικά αυτή μπορεί να σβήσει! Υπάρχει άραγε καλύτερη περίοδος από τώρα ώστε αυτό να γίνει; Μην τα αφήνετε όλα στην τύχη! Μην χάνουμε ευκαιρίες! Αν δεν είστε προετοιμασμένοι, προλαβαίνετε! Σταθείτε λίγο στην παραπλεύρως διαφάνεια που σε όλα τα σεμινάρια management αναφέρεται και συλλογιστείτε.

Η γραμμή Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία-κεντρική Ευρώπη θα πρέπει να χαραχθεί ΤΩΡΑ. Πρέπει δε να χωνέψουμε πως η αδράνεια των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, ανεξάρτητα αιτίας, στο θέμα της οριοθέτησης της Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ήταν και είναι μια αποτρεπτική παράμετρος για όποιον επιχειρηματία θα ήθελε να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Είναι δυνατόν ένας επιχειρηματίας, τη στιγμή που οι ημερήσιοι ναύλοι των πλωτών γεωτρύπανων φτάνουν και τις 600.000 δολάρια, να αποφασίσει να επενδύσει σε ένα μη οριοθετημένο οικόπεδο σε μια περιοχή που μπορεί να αμφισβητηθεί από τον κάθε γείτονα; Είναι δυνατόν να ρισκάρει ενώ υπάρχει η σίγουρη υποψία πως θα έχει τουλάχιστο καθυστερήσεις λόγω διεκδικήσεων; Δεν νομίζω!

Βέβαια μέχρι πρότινος οι συνθήκες ή δεν ήταν ευνοϊκές ή οι προσπάθειες μας δεν απέδωσαν! Ο Μουμπάρακ στην Αίγυπτο λόγω της φίλης του Τουρκίας δεν έβλεπε το Καστελόριζο ενώ ο Καντάφι που ήταν φίλος μας, ήταν και «αδελφός» των Τούρκων, ως χαρακτηριστικά ανέφερε, και δεν έβλεπε με καλό μάτι τη Γαύδο που κάποτε την διεκδίκησαν… Τώρα όμως;

Μήπως επειδή στη γεωστρατηγική δεν υπάρχουν φιλίες μεταξύ κρατών παρά μόνο συμφέρον, θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και αντί να φορολογούμε τον ταλαιπωρημένο και παρεξηγημένο Ελληνικό λαό να στραφούμε στους φίλους μας και (συν) εταίρους για υποστήριξη;

Μήπως θα πρέπει να ρίξουμε το χαρτί του ορυκτού μας πλούτου στο τραπέζι για να πάψουν να μας πικραίνουν κάθε τόσο με τα λόγια τους και να ορθώσουμε το ανάστημα μας απαιτώντας αντί να σκύβουμε ζητώντας ελεημοσύνη;

Ίσως, στην ατυχία μας, να έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία. Ας μην πάει χαμένη.

Αν επιτύχουμε σε αυτό, όλα τα υπόλοιπα θα είναι πιο εύκολα και ο «Ελληνικός λαός» θα πάρει επί τέλους μια ανάσα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου