Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η κλεπτοκρατία στην Ελλάδα: Αμερικανική βοήθεια - Πακέτα Ντελόρ. Παράλληλοι βίοι στο πλιάτσικο

Γράφει ο πολίτης Π. Παπαγαρυφάλλου
 Αντιγράφω από το "Βήμα" της 1η Μαρτίου του 1953 την εξής διαπίστωση του καθηγητού Άγγελου Αγγελόπουλου, ο οποίος αναζητώντας τρόπους ή πόρους και μεθόδους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας ,έγραφε: "Το οικονομικόν πρόβλημα της Ελλάδος εξακολουθεί να παραμένει  άλυτον παρά την τεράστιαν Αμερικανικήν βοήθειαν, που χορηγείται από του 1947 και που προσεγγίζει ήδη τα δυόμιση δισεκατομμύρια δολλάρια".
Για τον πακτωλό αυτό των δολλαρίων και τη χρήση τους -διάβασε την κλοπή τους- ο διαπρεπής οικονομολόγος -στη μνήμη του αναφέρω ότι πριν από τη σύλληψή μου (τον Αύγουστο 1968) από το στρατιωτικό καθεστώς μου έδινε κατά καιρούς, ένα μικρό χρηματικό ποσό για την οικονομική βοήθεια των παρανόμων- έγραφε συνεχίζοντας: "Εν όψει αυτής της καταστάσεως, κάθε άνθρωπος διερωτάται ευλόγως: Τι συνέβη και τι συμβαίνει ώστε παρά την τεράστιαν αυτήν βοήθειαν η μεν νομισματική και οικονομική σταθερότης της χώρας να εξακολουθεί να είναι επισφαλής, το όλον δε πρόβλημα της οικονομικής αναπτύξεως να μην έχει αντιμετωπιστεί ούτε εις το πρώτον του στάδιον".
Ασφαλώς, είναι σαφέστατη η αιχμή του ότι συνέβη λαθροχειρία από τους τότε διαχειριζόμενους τα δολλάρια, με τη σημείωση ότι ένας μέρος τους πήγε για τις ανάγκες του εθνικού στρατού στον Εμφύλιο.
Το πλιάτσικο που έγινε αυτή την περίοδο δια μέσου του διαβοήτου Σχεδίου Μάρσαλ", καταγράφει ο παλιός αντιστασιακός του ΕΔΕΣ Ηρακλής Πετιμεζάς στο έργο του "Υποτέλεια και η Κλεπτοκρατία στην Ελλάδα - 1834-1990), με ιδιαίτερη αναφορά στα εκατό λίμπερτυ, τα οποία δόθηκαν από τις ΗΠΑ  σε εφοπλιστές.
Μετά το "Σχέδιο Μάρσαλ" και αφού πέρασαν πάνω από τρεις δεκαετίες, ήρθαν τα πακέτα Ντελόρ και τα Μεσογειακά Προγράμματα, τα οποία καταλήστευσαν οι εναλλασσόμενοι εξουσιαστές με τους κολλητούς τους. Πακτωλούς δις (πόσα;) έγιναν τραπεζικοί λογαριασμοί, βίλες, πισίνες, ακίνητα και offshore εταιρίες.
Πρόκειται όχι για τη μεγάλη ληστεία του τραίνου αλλά της Ελλάδας, την οποία ανέδειξα ήδη από το 1993 (βλ. το άρθρο μου: "Αυτό το πακέτο (Ντελόρ) ποιος θα το φάει;" στα "Πολιτικά Θέματα" της 19/2/1993).
Σε τούτο τον τόπο αν δεν γίνουν εξεγέρσεις και δημεύσεις περιουσιών και αν κάποιοι δεν πάνε στο Γουδί, δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου