Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ο θησαυρός έκανε φτερά

Στα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου χρονολογούνται
ορισμένα από τα 7.700 νομίσματα που απαρτίζουν
τον θησαυρό της Βεγγάζης
Μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία της αρχαιολογίας στη Λιβύη. Ένα ριφιφί οργανωμένο εκ των έσω, που αποκαλύπτεται με καθυστέρηση αρκετών μηνών. Επτά χιλιάδες επτακόσια χρυσά και ασημένια νομίσματα - μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται στο 570 π.Χ. -, κοσμήματα, βραχιόλια, περιδέραια, σκουλαρίκια, δαχτυλίδια και χρυσά περιβραχιόνια, 50 χάλκινα ειδώλια, γυάλινα και ελεφαντοστέινα αντικείμενα.

Ένας ολόκληρος θησαυρός έκανε φτερά από το υπόγειο της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας της Λιβύης, στη Βεγγάζη, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Καντάφι και των αντιπάλων του κατάφεραν να τρυπήσουν την τσιμεντένια οροφή και να φτάσουν στο θησαυροφυλάκιο. Παραβίασαν τις ατσάλινες θυρίδες και τις κόκκινες κέρινες σφραγίδες που κρατούσαν κλειστά τα ξύλινα κιβώτια και έφυγαν με τις αρχαιότητες, ενώ άφησαν πίσω τους ανέγγιχτα αντικείμενα δευτερευούσης αξίας.

Όλα συνέβησαν λίγο μετά την απόπειρα πυρπόλησης της τράπεζας. Η επίθεση τότε είχε θεωρηθεί αποτέλεσμα των μαχών ανάμεσα σε κυβερνητικούς και αντικεταθεστωτικούς. Όταν όμως διαπιστώθηκε η κλοπή, τα δύο γεγονότα συνδυάστηκαν και η επίθεση στην τράπεζα αποδείχτηκε διόλου τυχαία.

«Πρέπει η δουλειά να έγινε από μέσα», λέει στους «Sunday Times» ο λίβυος αρχαιολόγος που διδάσκει στο King's College, στο Λονδίνο, Χάφεντ Ουάλντα. Φαίνεται πως οι ληστές γνώριζαν την αξία του θησαυρού καθώς μόνο ένα αρχαίο νόμισμα από την Καρθαγένη πωλήθηκε προ ημερών στο Παρίσι προς 325.820 ευρώ.

Ασημένιο δίδραχμο
 από το θησαυρό της Βεγγάζης
Ο θησαυρός είχε εντοπιστεί μεταξύ 1917-1922 στον ναό της Αρτέμιδος στην αρχαία ελληνική αποικία της Κυρήνης και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταφέρθηκε στη Ρώμη για να επαναπατριστεί το 1961 και να ασφαλιστεί στο θησαυροφυλάκιο.


Την εποχή που πραγματοποιήθηκε η κλοπή - τον Μάιο - η Βεγγάζη βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Μόλις έγινε αντιληπτή από τον νέο λίβυο υπουργό Αρχαιοτήτων Φαντέλ Αλί Μοχάμεντ και το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο σήμανε συναγερμός και ζητήθηκε η βοήθεια της UNESCO, καθώς φοβήθηκαν την αρνητική δημοσιότητα. Ωστόσο ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια πότε οι αρμόδιοι αντιλήφθηκαν ότι οι πολύτιμες αρχαιότητες είχαν κάνει φτερά. Άλλοι κάνουν λόγο για τον Ιούλιο και άλλοι για τον Σεπτέμβριο.

Ανάστατος ο αρχαιολογικός κόσμος εκπέμπει SOS. «Είναι πολύ μεγάλη απώλεια για την αρχαιολογία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η συλλογή δεν έχει μελετηθεί πλήρως», επισημαίνει η Σερενέλα Ενζολι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νάπολι και ειδική στις αρχαιότητες της Λιβύης. Είναι εκείνη που κατάφερε να εντοπίσει και τη μοναδική δημοσιευμένη φωτογραφία τεσσάρων μόνο εκ των νομισμάτων που χρονολογούνται από το 570 π.Χ. έως το 375 π.Χ. (ορισμένα χρονολογούνται και στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου) στην Επιστημονική Επιθεώρηση «Italia Numismatica» το 1958.

Παρ' όλη την κινητοποίηση πάντως φαίνεται πως ο θησαυρός έχει πάρει ήδη τον δρόμο προς τις αγορές, καθώς αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει χρυσά νομίσματα στις αγορές της Βεγγάζης και αιγυπτιακή εφημερίδα κάνει λόγο για αγρότη που προσπάθησε να εισαγάγει λαθραία από τη Λιβύη, μέσω του λιμανιού της Αλεξάνδρειας, 503 χρυσά νομίσματα και ένα χρυσό ειδώλιο.

Πηγή: Μ. Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα"


Διαβάστε περισσότερα Ἔρρωσο: Ο θησαυρός έκανε φτερά http://erroso.blogspot.com/2011/10/blog-post_31.html#ixzz1cO7mWEE5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου