Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Έκθεση-κόλαφος του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Καταπέλτης είναι η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που συνέταξε ο επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και έμειναν πίσω σε πολλούς από τους στόχους που έπρεπε να εκπληρώσουν, ενώ η ανησυχία των αγορών έχει αυξηθεί από την.....
τελευταία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, η ανεργία θα φτάσει το 19% το 2012 και το 19,5% το 2013.

Στο 10% το έλλειμμα

Σύμφωνα με την έκθεση, η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 6% το 2011, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 5,5%, ενώ το 2012 θα ανέλθει στο 3%, έναντι 2,75% που προβλεπόταν αρχικά.

Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 10% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, ενώ η εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου υπολογίζεται στα έχει αγγίξει τα 15 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες δέχονται τεράστιο πλήγμα, λόγω της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα, που θα υποστούν τη διαδικασία του «κουρέματος».

Με ρυθμούς χελώνας οι μεταρρυθμίσεις

Κι ενώ οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Κυριότερες αιτίες θεωρούνται η περιορισμένη ικανότητα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και οι θεσμικές αντιστάσεις που παρατηρούνται στον τομέα της φορολογίας, της άντλησης εσόδων αλλά και της διαχείρισης των δαπανών.

Στις ιδιωτικοποιήσεις η πρόοδος είναι εξαιρετικά μικρή και ο στόχος για την επίτευξη των στόχων θεωρείται αμφίβολος.

Από την άλλη, το χάσμα μεταξύ της νομοθέτησης και της εφαρμογής των νόμων περιορίζει τα αποτελέσματα των διαρθρωτικών αλλαγών. Για παράδειγμα, οι διαπραγματεύσεις στα εργασιακά, οι αλλαγές στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το fast track για τις επενδύσεις δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ικανοποίηση εκφράζει ο κ. Τόμσεν για τις αλλαγές στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ενώ ο επιθεωρητής ζητά ένα καλύτερο πλαίσιο για την ενίσχυση και τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για το χρέος

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα θα χρειαστεί μια δεκαετία κατ' ελάχιστον για να επιστρέψει σε ρυθμούς ανταγωνιστικότητας, ενώ με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) το χρέος θα καταστεί μεν βιώσιμο, αλλά θα εξακολουθήσει να παραμένει υψηλό.

Με βάση της συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει στο 120% το 2020, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο θεωρείται ένα χρέος βιώσιμο, ενώ θα χρειαστεί μια μεγάλη περίοδος για να υποχωρήσει κάτω από αυτά τα επίπεδα.

Εφόσον η συμμετοχή των ιδιωτών είναι χαμηλή, τότε το δημόσιο χρέος δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 145% το 2020, ένα μη βιώσιμο χρέος.

Νέα μέτρα

Για το διάστημα 2011-2012, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα ίσα με το 8% του ΑΕΠ, ενώ το 2013-2014, τα μέτρα θα πρέπει να ισοδυναμούν με το 6% του ΑΕΠ, για να καταφέρει η χώρα πρωτογενή πλεονάσματα 5% μέχρι το 2014.

Σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση στη φορολογία και τη φοροδιαφυγή και προτείνει την επεξεργασία ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο δαπανών και εσόδων.

Επίσης, ο κ. Τόμσεν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν 150.000 υπάλληλοι από το 2010 μέχρι το 2015, να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα, να αλλάξει η λίστα βαρέων και ανθυγιεινών και να αλλάξει το καθεστώς αναπηρικών συντάξεων.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Παράλληλα, επισημαίνει ότι μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης.

Όπως αναφέρει στην έκθεση, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν έχουν δώσει την απαιτούμενη ευελιξία, που θα επιτρέψει τη μείωση των δεικτών ανεργίας.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ευελιξία των εργασιακών σχέσεων, ενώ προτείνεται να διατηρηθεί μεν ο κατώτατος μισθός, αλλά να αναθεωρηθεί το ύψος του.

Επίσης, η χώρα δεν αναμένεται ότι θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μέχρι το 2021, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ, κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό όταν η χώρα μας πετύχει τρία συνεχόμενα χρόνια θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κι ένα χρέος κάτω από το 150% του ΑΕΠ.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου