Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ιερή αγανάκτηση για το «ξεπούλημα» των μεταλλείων χρυσού!

Η επαπειλούμενη βλάβη από τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, που παραχωρήθηκαν επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη σε ιδιώτη αντί πινακίου φακής (11.000.000 ευρώ), είναι δυσανάλογη με το δημόσιο συμφέρον, υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής. Οι αντιδράσεις για την επένδυση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, που ελέγχεται πλέον από την καναδική Eldorado Gold, συνεχίζονται και στις 6 Ιουνίου εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) νέα προσφυγή κατοίκων, αυτή τη φορά με αφορμή την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
 

Το εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν η «δημοκρατία», και η απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τους κατοίκους έχουν οξύνει τα πνεύματα στην περιοχή, με τα επεισόδια να είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα ένδειξη συμβιβασμού.


Η υποκριτική στάση της Πολιτείας κατά την τελευταία δεκαετία προκύπτει και από την αλληλογραφία μεταξύ του αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλου Αγγελόγλου με την ειδική γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργ. Καραβασίλη. Η κυρία Καραβασίλη είχε απαντήσει στα μέσα Μαΐου σε επιστολή-αναφορά του π. Χριστόδουλου για την υπόθεση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Η ειδική γραμματέας αποδίδει σε τοπικούς πολιτικούς την απουσία διαβούλευσης (η σχετική πρωτοβουλία του υπουργείου ουδέποτε ολοκληρώθηκε) με την τοπική κοινωνία, αλλά αποφεύγει να μιλήσει για την ταμπακιέρα.


Ούτως ή άλλως η υπόθεση έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα και οι συμβάσεις είχαν υπογραφεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Από τότε οι αγοραστές των μεταλλείων έχουν αποκομίσει υπεραξίες και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η λειτουργία τους! Τα μεταλλεία είχαν αγοραστεί από την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, στην οποία συμμετείχε ο όμιλος Ελλάκτωρ. Μέσω σειράς μεταβιβάσεων, η Ελληνικός Χρυσός ανήκει σήμερα στην καναδική Eldorado Gold και ο όμιλος Ελλάκτωρ κατέχει περί το 2% της τελευταίας, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.


Σε απάντηση του αρχιμανδρίτη π. Χριστόδουλου Αγγελόγλου προς την ειδική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «στην 7σέλιδη επιστολή σας δεν αναφέρετε τίποτα απολύτως γι’ αυτό και εδώ είναι προφανής ο λόγος σας και πιστεύω όλοι να κατανοούν γιατί δεν θέλετε ούτε κατ’ ελάχιστον να σταθείτε σε αυτό το σημείο. Στο μόνο που στέκεστε (και είναι διαποτισμένη από αυτό το πνεύμα η επιστολή σας) είναι στις πολλές προσπάθειες που κάνατε για να επιτευχθεί η συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση· και η στενοχώρια σας είναι για το γεγονός ότι οι πολίτες δεν συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση, δεν θέλησαν “ενημέρωση” για το περιβάλλον και ότι ο διάλογος, διά του οποίου επιχειρούσατε να διασφαλίσετε την αναγκαία κοινωνική συναίνεση και να κατοχυρωθεί ο κοινωνικός έλεγχος, απέτυχε».


Οπως γράφει ο π. Χριστόδουλος, «κάποιος ξεπουλά αντί πινακίου φακής μια δημόσια περιουσία 20 δισ. ευρώ, πληρώνει και πολλά εκατομμύρια ευρώ από πάνω (στερώντας τα όλα αυτά από τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους ασθενείς, τους αναπήρους, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, εν γένει τους Ελληνες, από το Δημόσιο Ταμείο) και τα δίνει με νομιμοφανή τρόπο σε κάποιον ιδιώτη που το έχει η κούτρα του να κατεβάζει ψείρες και να κάνει μέσα σε λίγες ημέρες το μικροπερίπτερό του, που ήταν αξίας π.χ. 60.000 ευρώ, ένα πολυεθνικό πολυκατάστημα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ».


«Ερχονται λοιπόν αυτοί που πτώχευσαν την Ελλάδα, που υποθήκευσαν το μέλλον των Ελλήνων, που διέσυραν παγκοσμίως την Ελλάδα, που πτώχευσαν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, που έκαναν τους Ελληνες να ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή, να ψάχνουν πού υπάρχει συσσίτιο της Εκκλησίας, να είναι άστεγοι και να κοιμούνται στο πεζοδρόμιο, να αυτοκτονούν κατά χιλιάδες, να ζουν μια κόλαση και ζητούν από αυτούς τους πολίτες να συναινέσουν να καταστραφεί από τον πάμπλουτο πλέον ιδιώτη και ο τόπος τους στον οποίο ζουν, τους ζητούν να καταστρέψουν τα βουνά τους, τα νερά τους και την εναπομείνασα υγεία τους. Οι πολίτες, ευρισκόμενοι σε εξαθλίωση, άνεργοι, άποροι, άρρωστοι, φτωχοί αλλά αξιοπρεπείς και τίμιοι, δεν θέλουν κανέναν διάλογο με τους ληστέψαντες και ξεπουλήσαντες τη δημόσια περιουσία, δεν θέλουν καμία απολύτως συμμετοχή σε διαβούλευση (που στην ουσία αποσκοπεί στη συγκάλυψη και συμμετοχή στη ληστεία, ώστε να λένε στη συνέχεια οι ηθικοί αυτουργοί δικαίως “μαζί τα φάγαμε”). Οι ηθικοί αυτουργοί είναι γεγονός ότι στενοχωρούνται που υπάρχουν ακόμα τίμιοι Ελληνες και ως εκ τούτου αδυνατούν να διασφαλίσουν τη συναίνεση της κοινωνίας και αδυνατούν να επιτύχουν τον κοινωνικό έλεγχο».


«Αξιότιμη κυρία Καραβασίλη, ποιος πρέπει να αλλάξει νοοτροπία; Τι τελικώς θέλετε; Να γίνουμε όλοι οι Ελληνες ανήθικοι και να συμμετέχουμε στο “φαγοπότι”; Να γίνουμε συμμέτοχοι στη ληστεία της δημόσιας περιουσίας; Και μας λοιδορείτε και μέμφεστε που δεν συμμετέχουμε; Και στενοχωριέστε γι’ αυτό;» καταλήγει η απάντηση του αρχιμανδρίτη.


dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου