Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Οι διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και οι μυστικές συμφωνίες

Γράφει ο πολίτης Π. Παπαγαρυφάλλου

Μετά τη χρεοκοπία και τα «Μνημόνια» που ψήφισαν εκατοντάδες... πατριώτες βουλευτές, φούντωσε στην Ελλάδα το ξεχασμένο για δεκαετίες θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Κάποιες δειλές απόπειρες του απώτερου παρελθόντος από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή έπεσαν στο κενό, το οποίο καλύφθηκε με τα ψιχία που πήρε η Ελλάδα το 1961 μετά την «επαίσχυντη συμφωνία της 18 Μάρτη 1961 (βάσει της
οποίας) έδωσε μόνον ένα «πάγιο» ποσό αποζημιώσεων, 115 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων σαν αποζημίωση για τα Ανθρώπινα Θύματα και με ταπεινωτικούς όρους».
Αυτά έγραφε ο Μανώλης Γλέζος πριν από χρόνια προσθέτοντας και τούτο τον όρο: «Ν’ αποφυλακισθεί αμέσως ο εγκληματίας πολέμου Μέρτεν, που είχε καταδικασθεί στις 5/3/1961 για την εξόντωση στα στρατόπεδα 60.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης».
Αυτό και έγινε αμέσως. Μετά την καταδίκη του, το ίδιο βράδυ, εκδόθηκε ειδικό Διάταγμα και ο Μέρτεν αντί να οδηγηθεί στις φυλακές οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο. Θυμίζω και δύο σχετικά ονόματα αυτού του γεγονότος. Την κ. Δοξούλα και τον σύζυγό της υπουργό Τάκο Μακρή. (Διαβάστε εφημερίδες της εποχής για λόγους ιστορικής ενημέρωσης).
Επανέρχομαι στο θέμα και τα γραφόμενα του Μ. Γλέζου, ο οποίος συνεχίζει γράφοντας, ότι: «Σε διάβημα παλαιότερα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των «δανείων» και την πληρωμή των επανορθώσεων θα εγίνετο μετά την ενοποίηση των δύο Γερμανιών».
Όμως, καταλήγει ο Γλέζος: «Ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Γκένσερ, σε ερώτηση τον Απρίλη του 1991, απάντησε: «Θέμα πολεμικών αποζημιώσεων δεν υφίσταται για τη Γερμανία» (σ.σ. Αυτή η άρνηση του Γκενσερ έγινε μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών).
Μυστικές, λοιπόν, συμφωνίες των τότε κυβερνήσεων της ΕΡΕ με τους Γερμανούς, απέτρεψε την καταβολή των αποζημιώσεων και των δανείων, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός καγκελάριος Χ. Κολ, ο οποίος την ίδια εποχή δήλωσε το εξής  επιστρέφοντας στη Βόννη από την Κρήτη –όπου παραβρέθηκε στην 50η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης: Δεν τίθεται θέμα γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, γιατί το 1956 ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με μυστική συμφωνία Αντενάουρερ – Καραμανλή παραιτήθηκε  από τη διεκδίκηση...»
Αξίζει να προστεθεί και το γεγονός το οποίο κατέθεσε ο γνωστός Καθηγητής Άγγελος Αγγελόπουλος, ο οποίος, σε σχετική συνομιλία με Γερμανό υπεύθυνο, πήρε την απάντηση – άρνηση, στις 16 Σεπτέμβρη 1964:
«Η ελληνική κυβέρνησις κατά τις διαπραγματεύσεις το 1958 παρητήθη της αξιώσεώς της καταβολής των δανείων και κατόπιν αυτού εχορηγήθη το δάνειο των 200 εκατομμυρίων μάρκων».
Ο Αγγελόπουλος καταλήγει: «Έσπευσα να παρατηρήσω ότι ουδέποτε εδηλώθη ή ανεκοινώθη τι σχετικόν εν Ελλάδι επί του θέματος αυτού... Κατόπιν αυτού ηρευνήθη ο σχετικός φάκελος (και) ανεγνωρίσθη και η εμπιστευτική συνομιλία Αντενάουρερ  Καραμανλή και διεπιστώθη ότι ουδεμία γραπτή παράιτησις υπάρχει».
Το ζήτημα «εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτόν», έγραφε, τότε, ο Αγγελόπουλος, «αλλά διεπιστώθη ότι ουδεμία γραπτή παραίτησις υπάρχει» (Τα ντοκουμέντα αυτά καταγράφονται στο έργο του αγωνιστού της Εθνικής Αντίστασης Θ. Καλλίνου (Αμάρμπεη) με τίτλο: «Διάλογος σε εθνικά προβλήματα, τόμ. Α’, εκδ. ιδίου, 2005, σελ. 404-405).
Όπως και να έχει το θέμα, τα 200 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα που δόθηκαν ως δάνειο δεν δόθηκαν έτσι, από αγάπη.
Εξάλλου την ίδια περίοδο υπήρξε και η συμφωνία Γερμανίας – Ελλάδας, για τους Έλληνες εργάτες που πήγαν στη Γερμανία και συνετέλεσαν στην επιτυχία του Γερμανικού θαύματος.
Καταλήγοντας σημειώνω ότι ο συγγραφέας Δαμιανός Βασιλειάδης που ασχολείται χρόνια με το εθνικό αυτό ζήτημα -μετέχοντας και στη σχετική Εθνική Επιτροπή Διεκδικήσεως- εισηγούμενος το θέμα στην Επιτροπή Ενημερώσεως Εθνικών Θεμάτων, τον Ιούνιο του 2012, σημειώνει: "Την ευθύνη για τη μέχρι τώρα αδράνεια φέρουν "ακέραια και αναλογικά" οι εκάστοτε υποτελείς κυβερνήσεις και τα κόμματα και όλοι μας ως Έλληνες πολίτες που δεν πράξαμε το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας και στα παιδιά μας" (Για τα κατοχικά δάνεια και τις γερμανικές επανορθώσεις βλ. τις πρόσφατες ντοκουμενταρισμένες εκδόσεις: "Ηλιαδάκη" "Οι επανορθώσεις και το Γερμανικό  κατοχικό δάνειο" β' εκδ. "Πελασγός" Ι. Γιαννάκενας", Αθήνα 2012 και Δ. Κούκουνα: "Η Ελληνική Οικονομία κατά την κατοχή και η  αλήθεια για τα κατοχικά Δάνεια", εκδ. "Ερωδιός", Αθήνα 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου