Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Διάσημοι έρωτες που γεννήθηκαν σε Ολυμπιάδες - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

image
Η γνωριμία της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος, ο ψυχροπολεμικός γάμος Κόνολι-Φικότοβα με κουμπάρο τον Ζάτοπεκ και του Μπορζώφ με την Τουρίσεβα
Φωτο: Μπορζώφ - Τουρίσεβα στην Ακρόπολη το 2004

Θα ήταν παράδοξο, σε εκδηλώσεις όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες  που κατ’ εξοχήν μετέχουν νέοι, να μην έτυχε να  τους χτυπήσει με τα βέλη του ο θεός έρωτας.
Στους Ολυμπιακούς της Μελβούρνης το 1956, ο 25χρονος αμερικανός αθλητής Χάρυ Κόνολυ ήταν  χρυσός ολυμπιονίκης στη σφύρα (69,19 μ. ολ. ρεκόρ). Και η 22χρονη τσεχοσλοβάκα Όλγα Φικότοβα στη δισκοβολία (53,69 μ. ολ. ρεκόρ). Ο Χάρυ, σε μια προπόνηση, στο βοηθητικό στάδιο, είδε την ΄Ολγα  να ρίχνει το δίσκο με… χάρη και την ερωτεύτηκε, κόντρα στην αντίθεση
των καθεστώτων των χωρών τους…
« Ο Χάρυ», είπε η Φικότοβα, «ερχόταν και μ’ έβλεπε στις προπονήσεις. Κάποια  στιγμή διασταυρώθηκαν οι ματιές μας. Αυτό ήταν όλο. Τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους». ΄Ηταν ένας έρωτας που κόντεψε να τινάξει τους αγώνες της Μελβούρνης στον αέρα και να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις Ανατολής και Δύσης. Τελικά οι δύο νέοι, παραμερίζοντας τις σειρήνες του ψυχρού πολέμου, έδωσαν συνέχεια στο ειδύλλιο τους.
Το Μάρτη του 1957 ο Κόνολυ πηγαίνει στην Πράγα  πεισματικά για τρίτη φορά και βγάζει άδεια γάμου, με τη μεσολάβηση του ολυμπιονίκη Εμίλ Ζάτοπεκ στον Τσέχο πρόεδρο Αντονίν Ζαποτόσκυ.
Στις  27-3-1957, τέλεσαν τρείς γάμους στην πλατεία της Πράγας, ενώπιον 40 χιλιάδων ατόμων, που έσπευσαν να δουν τον «αμερικανό γαμπρό!». Πρώτα πολιτικό, μετά  καθολικό για τη νύφη και διαμαρτυρόμενο για τον γαμπρό. Κουμπάρος ο Ζάτοπεκ!
Το ζευγάρι έφυγε στην Αμερική και η Όλγα συνέχισε την αθλητική της καριέρα στον σύλλογο «Σπάρτη»  του Λος Αντζελες. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ο γιός τους ο Τζίμ έγινε σπουδαίος αθλητής του Δεκάθλου και μία από τις  τρείς κόρες ήταν στην εθνική Βόλεϊ γυναικών των ΗΠΑ...
Αλλά ως  είθισται, οι μεγάλοι έρωτες  δεν κρατούν πολύ και το ζευγάρι χώρισε μετά από 17 χρόνια έγγαμου βίου, το 1974… Ο Κόνολυ πέθανε  το 2010 σε ηλικία  79 ετών…
Στους ολυμπιακούς του 1960 στη Ρώμη κι ενώ ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος αγωνιζόταν στην Ιστιοπλοΐα, ένας πρίγκιπας  με μουστάκι, ο Δον Χουάν Κάρλος, φλέρταρε επιμόνως την αδελφή του Σοφία την οποία είχε βοηθό του. Η νίκη του Κωνσταντίνου γιορτάστηκε  στο πλοίο «πολεμιστής» όπου παραβρισκόταν  και ο… ενοχλητικός ψηλός με το μουστάκι κι εκεί ο φλογερός έρωτας με τα βέλη του, χτύπησε  και τους δύο. Τη   συνέχεια, αφηγείται η Σοφία.
« Είχε μουστάκι τότε. Του είπα: Δεν μου αρέσεις καθόλου μ’ αυτό το απαίσιο μουστάκι.
-Καθόλου; Τώρα… τι να κάνω !
-Δεν ξέρεις ; Εγώ ξέρω! Έλα μαζί μου… Τον έβαλα να καθίσει, του φόρεσα μια πετσέτα πήρα ένα ξυράφι, του σήκωσα τη μύτη και τον ξύρισα ! Αυτός… αφέθηκε τελείως…»
Στη  δεύτερη συνάντηση στο γάμο του δούκα του Κέντ, Σοφία και Χουάν πιάστηκαν χεράκι, χεράκι… Ο γάμος τους ήρθε φυσιολογικά, δυο χρόνια μετά στην Αθήνα. Σήμερα είναι οι βασιλείς της Ισπανίας.
Το μετάλλιο που πήρε ο Κωνσταντίνος έπρεπε να το μοιραστεί με τη Σοφία. Γιατί σε μια προολυμπιακή προπόνηση το Φλεβάρη του ’60 στη Γένοβα με χιονόνερο, το σκάφος έστριψε απότομα και το ιστίο χτύπησε τη Σοφία στο κεφάλι κι την έριξε στην παγωμένη θάλασσα. Θα πνιγόταν αν δεν έπεφτε ο αδελφός της να τη βγάλει!..
Το ειδύλλιο  Μπορζώφ- Τουρίσεβα
Στους Ολυμπιακούς  του Μονάχου το 1972, ο  σοβιετικός σπρίντερ Βαλερί Μπορζώφ μόλις τερμάτισε πρώτος στα 100 μέτρα νικώντας τους αμερικανούς, δέχτηκε ένα  συγχαρητήριο φιλί απο την Λουτμίλα Τουρίσεβα, ολυμπιονίκη στη γυμναστική. Όταν νίκησε και στα 200 μ. το φιλί ήταν πολύ θερμό απο τη Λουτμίλα και καθοριστικό. Οι δυο νέοι αγαπήθηκαν, ένωσαν τις ζωές τους, μαζί και τα ολυμπιακά μετάλλιά τους. Εκείνη  4 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα. Εκείνος δύο χρυσά ένα χάλκινο. Το ζευγάρι  ήρθε  στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα και επισκέφθηκε την Ακρόπολη.
*Το αρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Real News


από: Palmografos.com - Διάσημοι έρωτες που γεννήθηκαν σε Ολυμπιάδες - Του Τάσου Κοντογιαννίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου