Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Χίλια κομμάτια το ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Κούρου

Απίστευτο μπάχαλο επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για το πακέτο των νέων μέτρων. Παρά την αναμενόμενη στήριξη της ηγεσίας του κόμματος στο νέο πακέτο, έστω και μέσα από ενστάσεις, το ένα μετά το άλλο στελέχη και βουλευτές συνεχίζουν να διαχωρίζουν τη θέση τους και να αφήνουν ανοιχτό το....
ενδεχόμενο της καταψήφισης.

Από τη στιγμή που δε θα υπάρξει όμως εναλλακτική (ψήφιση κατ' άρθρο) και το πακέτο θα έρθει στη Βουλή ως ένα ενιαίο άρθρο, τα πράγματα δυσκολεύουν δραματικά.


Μετά τους πρώιμους διαφωνούντες, ο προβληματισμός είναι διάχυτος και σε πολλούς άλλους. Χαρακτηριστικές είναι δηλώσεις αυτοδιοικητικών στελεχών της Κεντρικής Μακεδονίας που έλεγαν πως «πλέον δεν υπάρχει κομματική βάση και είναι αμφίβολο αν σε λίγο καιρό, μετά τα νέα μέτρα, θα υπάρχει και κόμμα...». Διαρκώς περισσότερα στελέχη σημειώνουν πως η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων «ήταν μια προεκλογική φούσκα», ενώ επιμένουν πως «σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ υποστηρίξει τελικά μέτρα, όπως οριζόντιες περικοπές, δεν το σώζει τίποτα».


«Όχι στις οριζόντιες περικοπές» και διαχωρισμό του ΠΑΣΟΚ «από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς και ανάλγητης Ευρώπης», γράφει σε άρθρο της η βουλευτής Πέλλας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτά τα μέτρα δε θα είναι τα τελευταία. Βάζει έτσι υποψηφιότητα για ενδεχόμενη αρνητική ψήφο, ειδικά στην περίπτωση οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.


Σε όλα αυτά ήρθε σήμερα να προστεθεί και η δήλωση του μέλους της πολιτικής γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, ο οποίος επισημαίνει την άρνησή του στα προτεινόμενα μέτρα και κάνει λόγο για πλήρη απαξίωση της δημοκρατικής παράταξης, εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην ηγεσία του κόμματος...


«Μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση στο όνομα – για μια ακόμη φορά – της “σωτηρίας” της χώρας. Στο στόχαστρο ό,τι έχει απομείνει από μισθούς και συντάξεις, ό,τι έχει απομείνει στον Έλληνα πολίτη από αξιοπρέπεια και δυνατότητα επιβίωσης. Έξω και πέρα από προεκλογικές εξαγγελίες και από προγραμματικές συμφωνίες οι συμμετέχοντες στην Κυβέρνηση υποτάσσονται στις διαθέσεις της τρόικα, προσφέροντας αίμα “αντί τριάκοντα αργυρίων”», τονίζει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.


Δεν αποφεύγει μάλιστα τριμέτωπη επίθεση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), τονίζοντας για το ΠΑΣΟΚ ότι «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά την τελευταία τριετία κατώτερο των περιστάσεων, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που το χωρίζει πλέον από το λαό». Με εκφράσεις όπως «οι μάσκες πέφτουν», «εξαφάνιση κάθε ίχνους κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης και ανθρωπιάς», «ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι του οικονομικού επιτελείου οδηγούν σε ανθρωποθυσία χιλιάδες Έλληνες πολίτες, γνωρίζοντας ότι το αίμα που ζητά η Τρόικα δεν θα είναι το τελευταίο», προειδοποιεί και όσους ψηφίσουν στη Βουλή τα νέα μέτρα ότι «οι ευθύνες κατανέμονται αναλογικά».


Ο κ. Παναγιωτακόπουλος χαρακτηρίζει τις διαφωνίες «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» και λέει ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αποδέχεται το ρόλο του συνεργού στο έγκλημα που ετοιμάζεται». Κάνει λόγο για μετατροπή του κόμματος σε «αντιλαϊκό – νεοσυντηρητικό πολιτικό σχηματισμό, που στέκεται απέναντι στην κοινωνία, που ασπάζεται πολιτικές εχθρικές με τα στοιχειώδη δικαιώματα όσων το στήριξαν. Ίσως να είναι το κύκνειο άσμα της αυτοκαταστροφικής του πορείας. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή σε αυτή την αυτοκαταστροφική και αντιλαϊκή επιλογή επαναπροσδιορίζει τη στάση κάθε εναπομείναντος προοδευτικού μέλους του... Όσοι δεν αντιλαμβάνονται που οδηγούν τη χώρα και την παράταξη θα αντιμετωπίσουν την αμείλικτη κρίση της ιστορίας».


Άλλωστε, την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το νέο πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περιμένουν και μια σειρά άλλων στελεχών, που έχουν απομακρυνθεί οριστικά από τις επιλογές της ηγεσίας, ώστε να αναλάβουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες τους είτε απέναντι στην ηγεσία και εντός ΠΑΣΟΚ, είτε με τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, όλοι με στόχευση στην Κεντροαριστερά, την οποία χαρακτηρίζουν αυτή τη στιγμή «ορφανή».


http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου