Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Η Προετοιμασία Για Την Απελευθέρωση

Το ξέσπασμα του Αγώνα του 1821 δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Πέραν των στρατιωτικών δυσκολιών (ραγιάδες αντιμέτωποι με μια αυτοκρατορία) υπήρχαν και διαδικαστικές δυσκολίες προετοιμασίας, που ήταν βασικές για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Η έλλειψη μέσων επικοινωνίας, η απόλυτη μυστικότητα, η κάμψη των πιο διστακτικών όσο πιο γρήγορα γινόταν ήταν βασικά στοιχεία για την επιτυχία της επανάστασης χωρίς να επέλθει ανούσια αιματοχυσία.
Στο Αρχείο Τζωρτζάκη- Γρηγοράκη βρίσκουμε ντοκουμέντα αλληλογραφίας από την προετοιμασία των αγωνιστών τις ημέρες του Μαρτίου.
Παρακάτω χαρακτηριστική επιστολή.

«Γενναιότατε καπετάν Παναγιώτη Κοσσονάκο
Ταύτη την ώρα εις τες οκτώ ήμισυ άνοιξεν ο πόλεμος ενταύθα δια τούτο ετελείωσαν τα ψεύματα. Πάρετε ιμαντάτι και μπαρουτόβουλον, γράψε αμέσως εις Λυκόβουνον, και όπου αλλού ηξεύρεις και είναι ανάγκη, φθάσε και ο ίδιος.
Σάββατον δείλι Πρωτοσύγκελος Γεράσιμος»

Το Πάσχα του 1821 ήταν στις 10 Απριλίου και η 25η Μαρτίου ήταν Παρασκευή, επομένως το προ της 25ης Μαρτίου Σάββατο είναι στις 19 Μαρτίου του 1821. Επιβεβαιώνεται λοιπόν πως η κίνηση των Μανιάτικων όπλων έχει προηγηθεί. Στην επιστολή καλείται ο οπλαρχηγός της Καρυούπολης (Κοσσονάκος) να ειδοποιήσει και άλλους οπλαρχηγούς από την Λακεδαίμονα (Λυκοβουνό).

maniatika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου