Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

"Χάνεις τη ναυτοσύνη σου με μείον 75 % στις ασκήσεις" - Άρθρο καταπέλτης από ναύαρχο

Μετά την συνέντευξη των πρώην Α/ΓΕΝ και ΑΣ και του Α/ΓΕΝ ήρθε το κείμενο του Υποναυάρχου εα κ. Φενέκου.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα δύο αυτά γεγονότα δημιούργησαν ένα κύκλο συζητήσεων και προβληματισμών αλλά μόνο μέσα στα όρια των εν ενεργεία και....
αποστρατεία στελεχών και όχι όπως θα περίμενε κανείς ή όπως θα γινότανε σε άλλες παλαιότερες χρονικές περιόδους στην κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να μας κάνει να αντιληφθούμε το μέγεθος στο οποίο έχει επηρεάσει αρνητικά η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα εθνικά θέματα και το φρόνημα των Ελλήνων.

Μετά την πρώτη μου αντίδραση με το κείμενο « Ακούστε το SOS των Αρχηγών» και με μοναδικό γνώμονα την συμβολή στην ανάπτυξη του προβληματισμού που θα οδηγήσει σε ένα γόνιμο διάλογο θα αποπειραθώ να καταθέσω μερικές ακόμα σκέψεις με αφορμή το κείμενο του κ. Φενέκου και επαναλαμβάνω, γιατί δεν μου αρέσουν οι παρεξηγήσεις, όχι σε πνεύμα αντιπαράθεσης αλλά θεώρησης από άλλη σκοπιά.

Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα με μπούσουλα αυτό το κείμενο

1.      Για το θέμα των ασκήσεων
·        Θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει εάν η μείωση των ασκήσεων δεν έφτανε το 75% γιατί παγκοσμίως δεν υπάρχει  καμία μελέτη που το συμπέρασμα της να είναι ότι μπορείς να υποκαταστήσεις με καλύτερο προγραμματισμό την απώλεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας της τάξεως του 75%
·        Είναι γεγονός ότι πριν από την κρίση είχαν γίνει έγκαιρα αρκετές μελέτες / προτάσεις για την βελτίωση των ασκήσεων του στόλου με τον κύκλο ενεργειών που αναφέρει και σκοπό την βελτιστοποίηση του τρόπου εκτελέσεως των ασκήσεων ώστε με το μικρότερο δυνατόν κόστος να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα . Αλλά αυτό το πριν από την κρίση είναι ο τρόπος ενεργείας και ο κύκλος σχεδιασμού και εκτελέσεως και επανασχεδιασμού της εκπαίδευσης του Στόλου τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια.
·         Αυτό που δεν γράφεται, αυτό για το οποίο δεν γίνεται καμία αναφορά είναι το μεγάλο θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Η Ναυτοσύνη, η γνώση του Θαλασσίου στοιχείου είναι το απαραίτητο στοιχείο με το οποίο μεγιστοποιείς τα οφέλη των οπλικών συστημάτων που έχεις στην διάθεση σου. Είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στα οποία υπερτερούσαμε των όποιων πιθανών αντιπάλων. Είναι η Ναυτοσύνη στοιχείο το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει κανείς σε θαλάμους προσομοίωσης παρά μόνο νοιώθοντας στα χείλη του την εξαίσια γεύση της θάλασσας. Σε καιρούς που είχαμε αντιμετωπίσει ανάλογα, μικρότερης κλίμακας βεβαίως, προβλήματα η ναυτική εκπαίδευση επιτυγχάνονταν κατά την διάρκεια των διάφορων αποστολών πράγμα αδύνατον στην παρούσα φάση αφού και αυτές οι αποστολές έχουν ελαχιστοποιηθεί.

2.      Μετά τα παραπάνω δεν νομίζω ότι μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι ο Α/ΓΕΝ έχει απόλυτο δίκιο στην προσέγγιση του περί διατηρήσεως του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης, ούτε να υιοθετήσουμε τα περί αποτελεσματικότητας, μειωμένων πόρων και βέλτιστων αποτελεσμάτων  χωρίς τον σαφή καθορισμό του αποδεκτού ορίου της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως.

3.      Εκτιμώ ότι στα θέματα της Διοικητικής Μέριμνας ( συντηρήσεως των ναυτικών μονάδων, των ανταλλακτικών ) καθώς και την επιχειρησιακή κατάσταση του Στόλου / σχεδιασμό που έθιξαν οι πρώην Αρχηγοί, πέραν από ένα μικρό σχόλιο με το οποίο αναγνωρίζεται ότι έχουν δίκιο, αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα, γιατί τα θέματα που έθιξαν έρχονται από το προ  οικονομικής κρίσεως παρελθόν και ακουμπάνε το μέλλον και την μελλοντική ύπαρξη και δυνατότητα / ικανότητα του Στόλου να επιτελέσει το έργο του.

·        Από το παρελθόν έχουμε το θέμα της απαξίωσης και καθήλωσης των ΑΦΝΣ και έτσι την ανάγκη να εξευρεθεί άμεσα λύση για την αντικατάσταση τους.

Από το προ της οικονομικής κρίσεως παρελθόν έρχεται και το θέμα με τις μπαταρίες των Υ/Β 209 και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό το θέμα.
Θα ήθελα να σημειώσω για την ιστορία την σύμπτωση ότι προς το τέλος του 1993 αρχές 1994  σε σχεδόν ίδια κατάσταση είχαν βρεθεί τα ΑΦΝΣ Albatross καθώς και οι μπαταρίες των Υ/Β 209.

·        Στο παρόν λόγω της περικοπής των λειτουργικών δαπανών χωρίς σχεδιασμό έχουμε την αδυναμία σωστής συντήρησης λόγω ανυπαρξίας ανταλλακτικών ( φτάσαμε στο σημείο του εκτός προγραμματισμού παροπλισμού  Φ/Γ προκειμένου να την χρησιμοποιήσουμε για ανταλλακτικά ) και την κατάρρευση των υποδομών.
Εδώ θα πρέπει να πούμε όλοι μαζί ένα μπράβο στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που δουλεύοντας με ζήλο και αυταπάρνηση κρατάνε, με νύχια και με δόντια, ακόμα τις μονάδες του Στόλου σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αποδεικνύοντας το υψηλό φρόνημα που διαθέτουν.

·        Το μέλλον του Στόλου μας και όχι το πολύ μακρινό, οι δύο Αρχηγοί μίλησαν για το 2017 άντε το 2020, λόγω της ανυπαρξίας πρόνοιας και σχεδιασμού είναι ίσως το σκοτεινότερο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το ταυτόχρονο σχεδόν πέρας της επιχειρησιακής ζωής των περισσοτέρων μονάδων του Στόλου χωρίς να έχει εκπονηθεί καν ένα πρόγραμμα  σταδιακής αντικατάστασης τους μας προκαλεί αισθήματα βαθειάς ανησυχίας και πρέπει άμεσα να περάσουμε από τον εφησυχασμό της Κυβέρνησης στην εγρήγορση κάνοντας κοινωνούς του προβλήματος και του διακυβεύματος μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης τους Έλληνες πολίτες.

4.      Εκτιμώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει οιοσδήποτε που θα διαφωνήσει με    τον Α/ΓΕΝ στο ότι πρωταρχική ευθύνη του εκάστοτε Αρχηγού είναι η διατήρηση υψηλού ηθικού των στελεχών του Ναυτικού.

Διαφωνώ όμως με την τοποθέτηση του κ. Φενέκου ότι η προσέγγιση που έγινε από τον πρώην Αρχηγό για τον άμεσο συσχετισμό του ηθικού με τις οικονομικές απολαβές είναι ή χειρότερη που υπάρχει.
Διαφωνώ γιατί την παρούσα περίοδο δεν είναι οι οικονομικές απολαβές μόνες αυτές που μπορούν να δημιουργούν πρόβλημα στο ηθικό πράγμα που ίσως σε μια άλλη εποχή και σε άλλες συνθήκες δεν θα συνέβαινε.

Αυτήν την εποχή θα πρέπει να δει κάποιος και να συνεκτιμήσει την γενική κατάσταση που διαμορφώνεται με την επιβολή έκτακτων τελών και εισφορών, την αύξηση της τιμής παροχής των κοινωνικών αγαθών, την αύξηση της τιμής των αγαθών, την αδυναμία εξόφλησης των τραπεζικών υποχρεώσεων που προέρχονται από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια λόγω των μεγάλων οικονομικών περικοπών,  την επιβάρυνση και συγχρόνως την ανασφάλεια που δημιουργεί η πολιτική που εφαρμόζετε στην υγεία για τα στελέχη και τα μέλη των οικογενειών τους είτε με την μεγάλη αύξηση της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων είτε με την εφαρμογή συμμετοχής ακόμα και για απλές ιατρικές πράξεις στο ΝΝΑ το οποίο, επιτέλους ας το κάνουμε γνωστό σε όλους, δεν διέπεται από το καθεστώς που διέπονται τα άλλα Στρατιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία και για το οποίο πληρώνουμε συμμετοχή, είμαστε ίσως οι μόνοι, από την πρώτη στιγμή που εισερχόμαστε στο Ναυτικό μέχρι να αποδημήσουμε από την ζωή.

Επομένως οι συνθήκες σωρευτικά δημιουργούν προβλήματα ηθικού αφού άμεσα πλήττονται / επηρεάζονται   η ευψυχία, η ευδιαθεσία και η ψυχική δύναμη δηλαδή τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν το ηθικό.

Ο πρώην Αρχηγός θέλοντας προφανώς, ας μου επιτρέψει την αυθαίρετη προσπάθεια ερμηνείας των λόγων του, να δείξει την διαφοροποίηση των στελεχών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους χρησιμοποίησε τους όρους φρόνημα και υψηλό φρόνημα λέγοντας ότι είναι το στοιχείο που διαθέτουν τα στελέχη και το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί.

Χρησιμοποίησε λοιπόν, και πολύ ορθά κατά την άποψή μου,  όρους που εμπεριέχουν το πνεύμα, την διάθεση, την σκέψη, τον σκοπό, την επιθυμία, την αυτοπεποίθηση, το θάρρος, τις υψηλές σκέψεις,  την συναίσθηση , την συνείδηση που διαμορφώνει κάποιος για την αξία, τις δυνατότητες του εαυτού του ή της ευρύτερης ομάδας της οποίας είναι μέλος.

5.      Οι οικονομικές απολαβές δεν ήταν ποτέ ανάλογες του έργου που προσέφεραν και των ευθυνών που είχαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά πολύ πιο μικρές και τώρα γίνονται ακόμα  μικρότερες.
Πάντοτε όμως οι κυβερνώντες έχοντας αφενός την δυνατότητα του ελέγχου της ενημέρωσης και αφετέρου την υποχρεωτική αφωνία που είχαν επιβάλει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα παρουσίαζαν  ως τους κατ’ εξοχήν ευνοημένους μισθολογικά έναντι όλων των άλλων εργαζομένων.
Στον λαό είχε παγιοποιηθεί η αντίληψη ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν μια κάστα εξαιρετικά  υψηλόμισθων κρατικών αξιωματούχων η οποία απολάμβανε και ένα μεγάλο αριθμό προνομίων και χρειάστηκε η μικρή δημόσια συζήτηση για τα ιδικά μισθολόγια για να αποκαλυφθεί η πλάνη με την αποκάλυψη των αποδοχών του Αρχηγού των Ε Δ ή των Αρχηγών των όπλων.

6.      Είναι γεγονός η κοινωνική αδικία που γίνεται σήμερα σε όλο το Δημόσιο αλλά ας μου επιτρέψουν να πω ότι αυτό που γίνεται  στα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη δεν είναι κοινωνικά άδικο αλλά πραγματική επιβολή τιμωρίας μιας και οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων είναι οι μεγαλύτερες που επιβάλλονται από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εργαζομένων ή συνταξιούχων.
 
Το μέγεθος και ο τρόπος των περικοπών δεν έχει να κάνει αυτήν την περίοδο με τον συνδικαλισμό και την ισχύ των συνδικάτων αλλά μόνο με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και εκτιμώ ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε την σκέψη / άποψη ότι η κατάρα της Δημόσιας Διοίκησης είναι τα συνδικάτα και ο συνδικαλισμός και να δούμε τον ρόλο των κομμάτων στην ποδηγέτηση του συνδικαλισμού προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά τους συμφέροντα και όχι των εργαζομένων.

7.      Συμφωνώ με την προτροπή του κ. Φενέκου η οποία θα πρέπει να απευθύνεται σε όλα τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μιας και δεν υπάρχει κανένα στέλεχος το οποίο από την στιγμή της κατάταξης δεν καλείται να αναλάβει μικρές οι μεγάλες ευθύνες.

                                  Ο Ναύτης του Αιγαίου
                            Στα απόνερα των συνεντεύξεων

Υ. Γ  Το ότι η Χρυσή Αυγή βρήκε την ευκαιρία για πολιτική εκμετάλλευση    δεν θα πρέπει να είναι ο καθοριστικός λόγος που θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα όσα είπαν οι πρώην Αρχηγοί δεν είναι σωστά. Η στάση / αδράνεια των πολιτικών κομμάτων με την οποία άφησαν για μια ακόμα φορά την ακροδεξιά / νεοφασιστική παράταξη να κάνει τα γνωστά πατριδοκάπηλα παιχνίδια της με γεμίζουν ερωτηματικά.


http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου