Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, προτεραιότητα του υπουργού Πολιτισμού

Με πρώτο θέμα στην ατζέντα του την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ταξιδεύει την ερχόμενη Δευτέρα στην Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου, στο αμφιθέατρο του υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας...

Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του υπουργού στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του. Στη Γαλλία, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη το πρωί με την γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, με την οποία θα συζητήσει το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Εκπεφρασμένη πρόθεσή του είναι να διερευνήσει τις πιθανότητες να συμβάλει, στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της, η κ. Μπόκοβα στην εξεύρεση λύσης.

«Θέλω να τονίσω ότι η μνήμη μου και η μνήμη όλων, συλλογικά, πηγαίνει πίσω, στην εκκίνηση αυτής της μεγάλης προσπάθειας της Μελίνας Μερκούρη, μιας προσπάθειας που μας ενώνει και μας συσπειρώνει όλους, την οποία χαιρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις –η κάθε μια με το δικό της τρόπο- και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Πολιτισμού», είπε. Όπως ανέφερε, έχει έρθει ήδη σε σχετικές επαφές με τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, μεταξύ των οποίων και με τον ποινικολόγο Χριστόφορο Αργυρόπουλο, για να συζητήσουν λεπτομερώς το θέμα και να σχεδιάσουν κινήσεις στρατηγικής και τακτικής.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα απασχολήσουν τον υπουργό και την γενική διευθύντρια της Ουνέσκο θα είναι και η πορεία εφαρμογής από τη διεθνή κοινότητα διαφόρων συμβάσεων (πχ σύμβαση της Ουνέσκο του ‘70 για την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, σύμβαση για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που τέθηκε σε ισχύ το 2006, σύμβαση της Ουνέσκο του ‘72 για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς) που αφορούν και την Ελλάδα. Παράλληλα, ο υπουργός πρόκειται να επαναφέρει το ζήτημα της ένταξης ελληνικών μνημείων στο μακρύ κατάλογο της UNESCO.

Επιπροσθέτως, τη Δευτέρα το πρωί ο υπουργός θα συναντηθεί με την Γαλλίδα ομόλογό του Ορελί Φιλιπετί, ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού του ενδέχεται να συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Τζακ Λαγκ. «Σε εποχές όπου τα δημοσιονομικά δημιουργούν φραγμούς ο πολιτισμός μπορεί ν’ ανοίγει δρόμους. Απόφαση μου είναι ν’ ασκήσουμε την πολιτιστική διπλωματία, εκεί που επιβάλλει και επιτάσσει το συμφέρον της χώρας», τόνισε ο υπουργός.

Προτεραιότητά του, όπως υπογράμμισε, είναι να προσδώσει στην δραστηριότητα του υπουργείου την εξωστρέφεια που απαιτούν οι καιροί. «Οι καιροί που είναι εξαιρετικά δύσκολοι απαιτούν να αισθανόμαστε ακόμα περισσότερο Έλληνες, ακόμα περισσότερο Ευρωπαίοι και πολίτες του κόσμου. Αυτή την πολυσύνθετη ταυτότητα μπορεί να μας τη δώσει πάνω απ’ όλα ο πολιτισμός», σημείωσε.

Επίσης, προωθείται η μεταφορά του υπουργείου Πολιτισμού στο εργοστάσιο Τσαούσογλου
Ακόμα, όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός, θα προωθήσει άμεσα τη μεταφορά και των δεκαεπτά υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου Τσαούσογλου. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται αναλυτική έκθεση από την Εθνική Τράπεζα με τις τεχνικές λεπτομέρειες, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και το κόστος του έργου. Διευκρίνισε, πάντως, ο υπουργός ότι η μετεγκατάσταση του υπουργείου Πολιτισμού δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στη χρήση του χώρου από το Φεστιβάλ Αθηνών.
Δράσεις για την ανάδειξη της μνήμης του Ολοκαυτώματος συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπουργού, είναι να προωθήσει μια σειρά πολιτιστικών δράσεων σε συνεργασία με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και την πρεσβεία του Ισραήλ, με σκοπό να ενισχύσει και να αναδείξει περαιτέρω τη συλλογική μνήμη γύρω από τα πρωτοφανή γεγονότα του Ολοκαυτώματος. «Είναι καθήκον μας απέναντι στις ουμανιστικές αξίες που αποτελούν βάση του ελληνικού πολιτισμού. Η ιστορική αλήθεια είναι μία και μοναδική. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται», τόνισε. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο θα ενισχυθούν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς πολέμους.

Σε ό,τι αφορά το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο υπουργός είπε πως οι εργασίες συνεχίζονται , αλλά όχι με ικανοποιητικό ρυθμό και ενημέρωσε ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα ανακοινωθεί και ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου.

Για το θέμα της διαδοχής του Σταύρου Ξαρχάκου, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως το όνομα του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης κρατικής σκηνής θα ανακοινωθεί την άλλη εβδομάδα. Ενώ, όπως είπε, πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει τον συνθέτη, που αποτελεί «μεγάλο κεφάλαιο για τον ελληνικό πολιτισμό» και αλλού. Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις για το ελεύθερο θέατρο, ο υπουργός ανακοίνωσε πως στόχος του είναι η χάραξη νέας πολιτικής. «Το υπουργείο πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει τί έχει να διανείμει. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε ευχολόγια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε πως έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία αυτοψίας σε μουσεία και μνημειακούς χώρους, από την οποία ανακύπτουν πολλά ζητήματα και προβλήματα με κοινό παρανομαστή. Έχει ήδη επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης και συζήτησε με τον καθηγητή Χρήστο Ντούμα για τα προβλήματα του αρχαιολογικού χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου