Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Μπρος Γκρεμός και πίσω…ρέμα; Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Σε εξαιρετικά ‘καλή διάθεση’ φάνηκε να είναι ο Αντιπρόεδρος της Συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Υπουργός Εξωτερικών κ Βενιζέλος στη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε για την Σύνοδο των χωρών μελών του ΟΗΕ.
Σε ανοικτή συζήτηση με διευθυντές μεγάλων ΜΜΕ, στο Reuters, ο κ Βενιζέλος δήλωσε με έμφαση ότι δεν ‘βλέπει’ τρίτο μνημόνιο (και πακέτο διάσωσης) για την Ελλάδα ούτε περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρές κοινωνικές αναταραχές στη χώρα μας...
Εξήγησε, μάλιστα, το κοινωνικό-πολιτικό φαινόμενο της ανόδου της Χρυσής Αυγής και εισόδου αυτού του Κόμματος στην παρούσα Βουλή με 18 βουλευτές ως απότοκο της αρνητικής ψυχολογίας που διακρίνει το Ελληνικό εκλογικό σώμα.
Στο σχετικό άρθρο του CNBC,πάντως, γίνεται και η αναφορά στην ιδιότητα του κ Βενιζέλου ως Υπουργού Οικονομικών το 2012 και στην ενέργειά του για το ‘ιστορικό κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων


Η Ελλάδα θα χρειασθεί, πρόσθετα, τουλάχιστον 10 δις ευρώ που δεν προβλέπονται από τα ισχύοντα μνημόνια.
Το ερώτημα είναι, φυσικά, εάν τα χρήματα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ αλλά ΔΕΝ υπάρχουν και εφόσον η παρούσα Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν προτίθεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τη δυσφορία και την αγανάκτηση των Ελλήνων πώς θα λυθεί ο γρίφος του «μπρος γκρεμός και πίσω…ρέμα;»
Το άρθρο ΔΕΝ παραλείπει να μνημονεύσει το ποσοστό του 28% των ανέργων που είναι 60% στη νεολαία…
Κάπου υπάρχει ο υπαινιγμός του κ Βενιζέλου ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα ‘ταμείο εθνικής περιουσίας’ που θα ελέγχεται από την Κυβέρνηση και την τρόικα και θα μπορεί να αποκτήσει οικονομικούς πόρους ‘ξεπουλώντας’ εθνική περιουσία με την έκδοση ομολόγων που θα εγγυάται η περιουσία αυτού του Ταμείου…
Υπάρχει και, είπε ακόμη ο κ Βενιζέλος, και το θέμα της «προσφυγής της Ελλάδος στις Διεθνείς αγορές το 2014…»
Ο κ Βενιζέλος φέρεται να δήλωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο χρέος των 330 περίπου δις ευρώ είναι «ελάχιστο σε σύγκριση με τα τρις ευρώ του χρέους της Γερμανίας της Ιταλίας και της Γαλλίας…»
Αναρωτιέμαι εάν ‘του διέφυγε’ του κ Βενιζέλου το σημαντικό στοιχείο που αφορά τα μεγέθη του ΑΕΠ της χώρας μας και των 3 χωρών με τις οποίες μας συνέκρινε…
Πάντως σε ότι αφορά την πιθανή προσφυγή μας στις Διεθνείς αγορές το 2014 αξίζει να θυμηθούμε ότι τον Ιούνιο του 2005 τα δεκαετή μας ομόλογα είχαν καταγράψει ένα ιστορικό χαμηλό της τάξης του 3.2%, εκτινάχτηκαν στο ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ ποσό του 48.6% το 2012 και σήμερα κυμαίνονται σχεδόν στο 10%
(ποσοστό που αντανακλά τις χρηματικές εισροές των 2 μνημονίων αλλά είναι απροσδιόριστο το μέγεθός του όταν τον Μάη του 2014 τελειώσει και η τελευταία εισροή των 240 δις ευρώ που μας δάνεισαν για να μας…σώσουν!)


Μήπως να το δούμε ως ‘πίσω μας το ρέμα με 3ο μνημόνιο’ και μπροστά ο ‘γκρεμός που ακούει στο όνομα ΔΡΑΧΜΗ;’  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου