Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Το 1.800 ετών γράμμα στα ελληνικά του Λεγεωνάριου…


letterΈνας Αμερικανός σπουδαστής του πανεπιστημίου του Ράις κατάφερε να διαβάσει ένα γράμμα 1.800 ετών, το οποίο είχε στείλει στην οικογένειά του στην Αίγυπτο ένας ελληνικής καταγωγής στρατιώτης του Ρωμαϊκού Στρατού. Ο Γκραντ Άνταμσον κατάφερε να «αποκρυπτογραφήσει» και να διαβάσει την γραμμένη στα ελληνικά, επιστολή του στρατιώτη Αυρήλιου Πολίωνα (=ασπρομάλλης), ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο τον 1ο αιώνα μ.Χ. Χρειάστηκαν 3 περίπου χρόνια στον Αμερικανό σπουδαστή να φτάσει στον σκοπό του.
Αυτό πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι οι ομοιότητες της
επιστολής του Πολίωνα με αυτές των αναλόγων επιστολών σήμερα. Επίσης προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο Πολίων ήταν ιδιαιτέρως καλλιεργημένος, γεγονός σπάνιο για Ρωμαίο λεγεωνάριο, καθώς, σύμφωνα με τον Άνταμσον, μιλούσε ελληνικά, λατινικά και αιγυπτιακά.
«Προσεύχομαι για την υγείας σας», γράφει στους οικείους του ο Πολίων, «ημέρα και νύκτα και πάντοτε κάνω προσφορές στους θεούς για σας». Στην επιστολή ο Πολίων παραπονείται στους δικούς του ότι δεν του γράφουν, αντίθετα με τον ίδιο που τους γράφει συχνά. Εκφράζει δε την ανησυχία του για την υγεία τους και τους γράφει ότι θα ζητήσει άδεια για τους επισκεφτεί.
Σύμφωνα με τον Άνταμσον, ο Πολίων φαίνεται πως υπηρετούσε στην Παννονία, τη σημερινή Ουγγαρία, αλλά πιθανόν είχε ταξιδέψει μέχρι και το τότε Βυζάντιο. Η επιστολή ανακαλύφθηκε το 1899 στην Αίγυπτο.
Αν και είχε καταχωρηθεί στα αρχεία, δεν είχε καταστεί δυνατό να αποκρυπτογραφηθεί, αφού μέρος του παπύρου, όπου είχε γραφτεί, είχε καταστραφεί και ο Πολίων έγραφε σε «περίεργα» ελληνικά, με γραμματική επηρεασμένη από την αιγυπτιακή……………http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου