Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

«Η απόλυτη ταύτιση ιδεών βρίσκει κανείς μόνο στα νεκροταφεία»

Του πολίτη Π. Παπαγαρυφάλου

 


«Η απόλυτη ταύτιση ιδεών βρίσκει κανείς μόνο στα νεκροταφεία»
(Φράση του Στάλιν, που γράφτηκε, στις 22 Απριλίου 1912 και αναφέρεται από τον γνωστό ιστορικό Σ. Καργάκο, στο άρθρο του («Εστί», της 6 Ιουνίου 2014).
Προηγήθηκε ο Κ. Μαρξ  που είπε ότι: «Η απόλυτη ομοφωνία σημαίνει πειθαρχία πτωμάτων» (βλ. το άρθρο μου: «Η αξία της κριτικής στα κόμματα», στην «Ελευθεροτυπία», της 26-2-1992). Όμως άλλο τα ωραία λόγια και εντελώς άλλη η τρέχουσα κομματική και πολιτική ζωή, η οποία απαγορεύει στον Έλληνα βουλευτή να ψηφίζει ελεύθερα και κατά συνείδηση όπως επιτάσσει ρητά το άρθρο 60 του συντάγματος.
Πόσο δίκαιο είχε ο Γερμανός διανοητής Γκαίτε που έγραφε στον περίφημο «Φάουστ»: «Γκρίζα είναι φίλε μου κάθε θεωρία και πράσινο δένδρο είναι μόνο το πράσινο δένδρο της ζωής».
Καταλήγοντας προσθέτω, ως προς τον Στάλιν, στις τρεις δεκαετίες της παντοκρατορίας του, ξεπάτωσε στελέχη και στελέχη που είχαν αντίθετη άποψη.
Άφησαν εποχή στα δικαστικά χρονικά οι διαβόητες «δίκες της Μόσχας» που προπολεμικά σημαδεύτηκαν από τις απάνθρωπες ομολογίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου