Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Τα γεγονότα… σαν σήμερα

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1922 υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την
παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου.
 
1687-Οι Ενετοί υπό τον Μοροζίνι παίρνουν την Αθήνα από τους Τούρκους, έπειτα από πολιορκία 8 μηνών.
 
1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Νίκη του Γ. Καραϊσκάκη κατά Τούρκων στην Αμφιλοχία.
 
1833 - Οι Τούρκοι απαγχονίζουν 50 Κρήτες επαναστάτες στις Μουρνιές Χανίων.

1901 - Μακεδονικός Αγώνας: Οι Βούλγαροι καίνε ζωντανό στη Γευγελή τον Μακεδονομάχο Αγγ. Λέοντα.

1916 - Εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1922-Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους Συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Η ανακωχή, αν και αφορά άμεσα στα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Θράκη, υπογράφεται χωρίς την παρουσία Έλληνα αντιπροσώπου. Λίγες μέρες αργότερα θα αρχίσει η εκκένωση της ανατολικής Θράκης από τα ελληνικά στρατεύματα.

1931- Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της "προστασίας της δραχμής".

1932- Η Γερμανία ανακοινώνει ότι τα θύματα της πολιτικής βίας στην Πρωσία από τον περασμένο Ιανουάριο ανέρχονται σε 150.

1941 - Εξέγερση Ελλήνων στη Δράμα υπό την καθοδήγηση μελών του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ. Η αυθόρμητη εξέγερση είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη, και θα εξελιχθεί σε σφαγή. Αποτέλεσμα της να παγώσει κάθε αντιστασιακή ενέργεια στη Μακεδονία.

1943 - Βυθίζεται στον κόλπο του Αργοστολίου το επιβατικό πλοίο «Αρντένα» με 840 Ιταλούς στρατιώτες αιχμαλώτους των Γερμανών (διασώζονται μόλις 120, οι υπόλοιποι 720 πεθαίνουν).

1946 -Αποθεωτική υποδοχή στο Βασιλέα Γεώργιο Β΄ στην Αθήνα.

1948-Σε επίθεση ανταρτών στη Λάρισα σκοτώνονται έξι πολίτες.

1949 - Στην Ελλάδα, απλουστεύεται η διαδικασία εγγραφής των γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους, διότι δεν παρατηρείται προθυμία εγγραφής.

1952 - Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας καταλαμβάνει, μετά από σκληρές μάχες, το Μικρό και Μεγάλο Νόρι, ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν.

1962 -Εγκαινιάζεται στη Λέρο το πρώτο άσυλο ανιάτων παιδιών.

1963 - Μια μέρα μετά τη διάλυση της Βουλής, παραιτείται ο πρωθυπουργός Πιπινέλης και σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Στυλιανό Μαυρομιχάλη.

1973 - Υποβάλλει την παραίτησή του από την στρατιωτική κυβέρνηση Παπαδόπουλου ο Νικόλαος Μακαρέζος, εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου. Ακολουθούν και άλλοι στρατιωτικοί υπουργοί.

1974 - Καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.

1989 - Παραπομπή από τη Βουλή στο Ειδικό Δικαστήριο, ως υπευθύνων για το σκάνδαλο Κοσκωτά, των Α. Παπανδρέου, Α. Κουτσόγιωργα, Δ. Τσοβόλα, Π. Ρουμελιώτη και Γ. Πέτσου.

1996- Ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

1997- Με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται δεκτός στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

2001- Με απόφαση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, θωρακίζονται οι πιθανοί στόχοι τρομοκρατών (λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε δημόσια κτίρια, αεροδρόμια, διυλιστήρια κλπ.). Στις ΗΠΑ, το FBI ανακοινώνει πως ανακάλυψε έγγραφα αραβικής γραφής που οδηγούν στους δράστες των επιθέσεων της 11/9. Ο Μοχάμετ Άτα, ένας από τους αεροπειρατές που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 11/9, παρασύροντας στο θάνατο χιλιάδες άτομα, φαίνεται πως έγραψε ένα από τα σημειώματα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με ψήφισμά του, μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια σε τρομοκράτες (παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις).

2003-Στο φυσικό τους χώρο βρίσκονται από σήμερα τα ευρήματα της Βεργίνας, που ήρθαν στο φως το 1977 από τον Μανόλη Ανδρόνικο. Εγκαινιάζεται στη Βεργίνα από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, η έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Βεργίνας (μουσείο της Βεργίνας), τα οποία μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης. Εγκαινιάζεται επίσης το πρώτο πωλητήριο αντιγράφων των αρχαίων ευρημάτων (για το κοινό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου