Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τα σχέδια για νέους αγωγούς και επενδύσεις στα «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη

ta-sxedia-gia-neoys-agwgoys-kai-ependyseis-sta-oikopeda-se-ionio-kai-krhth
Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος - Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν προχωρήσει εσχάτως σε στενότερη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και αυτή εκφράζεται με διάφορες πρωτοβουλίες.
Η τελευταία εξ’ αυτών ήταν η συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννης Μανιάτης, στο περιθώριο του πρόσφατου άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας στο Μιλάνο, με την ηγεσία της γνωστής ιταλικής εταιρείας Edison. Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική εταιρεία είναι ήδη παρούσα στην Ελλάδα μέσω της κοινοπραξίας Elpedison που έχει δημιουργήσει με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Έχοντας αυτή την κοινοπραξία ως βάση, η Edison θέλει τώρα να ενισχύσει την παρουσία του και όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται να συμμετάσχει στον νέο γύρο παραχωρήσεων υπεράκτιων οικοπέδων στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης. Ήδη άλλωστε, η Edison συμμετέχει με τα ΕΛΠΕ στην εκμετάλλευση του Πατραϊκού Κόλπου.
Παράλληλα, η Edison δήλωσε δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Μπρούνο Λεσκέρ ότι ενδιαφέρεται τόσο για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του πολύ σημαντικού διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδος – Βουλγαρίας (Interconnector Greece – Bulgaria) όσο και για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού Ελλάδος – Ιταλίας (IGI). 
Όπως διευκρίνισε ο Λεσκέρ, αυτές οι υποδομές θα προσφέρουν σε Ιταλία, Ελλάδα και Βαλκάνια πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου και θα ενισχύσουν τη στρατηγική σχέση Ρώμης – Αθηνών στο πλαίσιο του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου. Η Edison προφανώς και ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μελλοντικά στη δημιουργία των νέων οδεύσεων για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εφόσον ολοκληρωθούν θετικά και οι νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η ελληνοϊταλική ενεργειακή συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στα ανωτέρω. Υπάρχει επίσης ο Διαδριατικός Αγωγός (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας.
Παράλληλα, μία άλλη ιταλική εταιρεία, η Enel ζήτησε και έλαβε από το ΥΠΕΚΑ τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης τριών χερσαίων περιοχών (Άρτα – Πρέβεζα, Βορειοδυτική Πελοπόννησος, Αιτωλοακαρνανία). Η δεύτερη και η τρίτη εξ’ αυτών είχαν βγει ξανά σε γύρο παραχωρήσεων την περίοδο 1995 – 1996. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου