Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΟΣ: Έτσι θα είναι το ανάκτορο των Αιγών μόλις αναστηλωθεί...[photos]

Αγώνα για κάτι υπέροχο, σχεδόν μεγαλειώδες δίνουν οι αρχαιολόγοι στη Βεργίνα... Εκεί που αποκαλύφθηκε νέος ασύλητος τάφος άντρα που έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, επικεφαλής των ανασκαφών, μας χάρισε μια νέα υπέροχη εικόνα για το αποτέλεσμα που θα φέρει αυτός ο αγώνας.


Πρόκειται για το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο που κατασκευάζεται με το αναστηλωμένο ανάκτορο. Γράφει χαρακτηριστικά, και πάντα απολύτως περιγραφικά αλλά και κατανοητά, η σπουδαία αρχαιολόγος στο Facebook: «Οι τάφοι αρέσουν γιατί βρίσκουμε ολόκληρα πραγματάκια και έχουν κάτι από τη μαγεία του ταξιδιού στον χρόνο. Όμως, ας μη γελιόμαστε, το πραγματικά τεράστιας σημασίας έργο είναι το ανάκτορο των Αιγών και η αναστήλωσή του, που θα χρειαστεί πολύ αγώνα για να ολοκληρωθεί... Εδώ μια μικρή πρόγευση από το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο που κατασκευάζεται... Δεν είναι ολόκληρο, λείπουν ακόμη στέγες και ανωδομές...».



Τον περασμένο Ιανουάριο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έδωσε το «πράσινο φως» για την αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών. Τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν ομόφωνα την αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτιρίου.



Το ανάκτορο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα σε εμβαδόν (περίπου 12.000 τετραγωνικά μέτρα) και αποτελεί έργο σπουδαίου αρχιτέκτονα του 4ου αιώνα π.Χ., χωρίς να αποκλείεται να είναι του Πυθέου. Λειτουργούσε ως διοικητικό κέντρο και αποτέλεσε πρότυπο για τα ανάκτορα της ελληνιστικής επικράτειας.

Φυσικές καταστροφές το γκρέμισαν τον 1ο αι. μ.Χ., ενώ οι πληγές του μεγάλωσαν με τους σεισμούς που ακολούθησαν, αλλά και από το γεγονός ότι κάτοικοι της εποχής έπαιρναν λίθους για να τους χρησιμοποιήσουν ως δομικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου