Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Η πρώτη αναφορά σε τόρνο μετάλλων - Ένδειξη προηγμένης τεχνολογίας το 400 π.Χ.

ageio
Γράφει η Μαρισία Σπίνου
Φοιτήτρια Παντείου Πανεπιστημίου
Τόρνος είναι ένα μηχανικό εργαλείο που αφαιρεί ανεπιθύμητο υλικό από περιστρεφόμενο κυλινδρικό αντικείμενο που επεξεργαζόμαστε με κοπτικά εξαρτήματα. Συνηθισμένες δουλειές με τόρνο είναι η μορφοποίηση, γυάλισμα, τρύπημα και άνοιγμα σπειρώματος βίδας.

 Σοβαρότατο αποδεικτικό στοιχείο για την ύπαρξη ενός τέτοιου εργαλείου κατά τον 4ο π.X. αιώνα αποτελεί η λίθινη επιγραφή
που βρέθηκε στην Ελευσίνα το 1983 και μελετήθηκε από τον επιγραφικό Δ. Φίλιο. Το κείμενο της επιγραφής αφορά μια παραγγελία για κάποια μεταλλικά μέρη ειδικής ποιότητας και ειδικού σχήματος ανάμεσα στους σπονδύλους των κιόνων στο Τελεστήριο της Ελευσίνας. Υπάρχει επίσης στην επιγραφή η διευκρίνηση ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνει με τόρνο μετάλλων και όχι με τόρνο ξύλου ή κεραμικών! 

eleusis

Η επιγραφή μιλά για διαμόρφωση κυλινδρικών πόλων από σκληρό μπρούντζο, που σημαίνει ότι την εποχή εκείνη χρησιμοποιούσαν υλικά κοπής κατάλληλα για χαλκό, μπρούντζο κασσίτερο κλπ. και φυσικά ήξεραν να τα κρατάνε κοφτερά. Πράγμα που αυτόματα σημαίνει ότι είχαν την δυνατότητα χρήσης και επεξεργασίας χάλυβα! 

Βρισκόμαστε δηλαδή σε μια εποχή υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της παραγωγής και θερμικής κατεργασίας του χάλυβα ,και γι’ αυτό η επιγραφή αυτή αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία αφού αποτελεί την πρώτη γραπτή μαρτυρία της εισαγωγής του τόρνου στην ιστορία των μετάλλων. 

Η λίθινη επιγραφή με την παραγγελία που βρέθηκε είναι φτιαγμένη περίπου το 400 π.Χ. κατά συνέπεια θα πρέπει να αναφέρεται σε εφευρέσεις τουλάχιστον 100 ή και 150 χρόνια παλιότερες ,περίπου τον 6ο αιώνα π.X., κατά τον οποίο αποδίδουν στο Γλαύκο το Χίο την ανακάλυψη της συγκόλλησης του σιδήρου. 

Αυτό που συγκλονίζει, είναι το γεγονός ότι η παραγγελία βασίζεται σε τεχνικές και χημικές προδιαγραφές τέτοιες για τις οποίες δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι υπήρχαν την εποχή εκείνη. Από αυτή την άποψη η ανακάλυψη αυτής της επιγραφής αποτελεί σοβαρή συμβολή στην ιστορία της τεχνολογίας τόσο στον ελλαδικό όσο και σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο.

ΠΗΓΗ: Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΔΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου