Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Η μεγάλη ήττα της κυβέρνησης στο eurogroup (ανάλυση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και της τελικής συμφωνίας γραμμή-γραμμή)

Πολλή συζήτηση γίνεται στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τη συμφωνία(;) μεταξύ της κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων, αλλά πολλές πλευρές της δεν έχουν φωτιστεί, ή δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς, με αποτέλεσμα οι ακριβείς προβλέψεις του κειμένου της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου να είναι γνωστές μόνο στους ειδικούς.

Το agenda-news.grεπιχειρεί να φωτίσει όλες τις πλευρές της συμφωνίας, παραθέτοντας σημείο προς σημείο, τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις αντίστοιχες προβλέψεις του κειμένου της συμφωνίας, που συνοδεύονται από επεξηγηματικό σχόλιο.

Η συνολική διαπίστωση είναι ότι καμία από τις προτάσεις της κυβέρνησης δεν πέρασε, χωρίς τροποποίηση ή γενικότερη αλλαγή, ενώ υπάρχουν και προσθήκες των εταίρων, στις οποίες δεν υπάρχει αντίστοιχη κυβερνητική πρόταση. Αντίθετα, στο κείμενο έχουν περάσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες οι θέσεις των δανειστών.

ChinaSyndrome και όχι Γιε Ξιν Νιαν για τον Αλέξη!

Όπως ακριβώς το πυρηνικό καύσιμο εκρήγνυται έξω από το περίβλημά του και διαχέεται στην ατμόσφαιρα, στο chinasyndrome, έτσι πλέον και το Μνημόνιο, με την αποδοχή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, σπάει το περίβλημα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διαχέεται μέσω του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει πλέον, ούτε οι ευχές του Αλέξη Τσίπρα στα κινέζικα για καλή χρονιά με το Γιε Ξιν Νιαν που είπε στον Πειραιά.
Αυτό είναι ουσιαστικά το συμπέρασμα μετά από μία προσεκτική και διεισδυτική ανάλυση λέξη προς λέξη, motamot, της πρότασης της κυβέρνησης και της απάντησης των δανειστών που έγινε τελικά αποδεκτή από τους Βαρουφάκη και Τσίπρα.

Όλοι εκτιμούν τις προσπάθειες, δηλαδή τις θυσίες, του ελληνικού λαού.

Κείμενο της κυβέρνησης: Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες που κατέβαλαν η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.

Σχόλιο: Υπήρξε σύμπτωση απόψεων στη διαπίστωση ότι έγιναν αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, στο Eurogroup η απλή λέξη «προσπάθειες» έγινε «προσπάθειες προσαρμογής» για να υποδηλώσουν οι δανειστές ότι όλα αυτά τα πετύχαμε με το Μνημόνιο.

Από κοινού με τους θεσμούς = με την τρόικα.

Κείμενο της κυβέρνησης: Την τελευταία εβδομάδα το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.

Σχόλιο: Στη φράση της κυβέρνησης ότι το Eurogroup και οι θεσμοί είχαν εντατικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές, το Eurogroup άλλαξε εντελώς το νόημα τονίζοντας ότι από κοινού με τους θεσμούς και τις νέες ελληνικές αρχές, πραγματοποιήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος. Δηλαδή, επαναφέρουν με άλλα λόγια την «τρόικα» ως θεσμικό μας εταίρο αφού αυτό το νόημα έχει η φράση «από κοινού με τους θεσμούς».

Η Μάστερ σύμβαση που υπογράφει η κυβέρνηση είναι όλα τα μνημόνια μαζί.

Κείμενο της κυβέρνησης: Επιπροσθέτως πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF. Το Eurogroup εμφανίζεται θετικό σε μια τέτοια παράταση.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Το Γιούρογκρουπ σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων.

Σχόλιο: Στη φράση της κυβέρνησης που αναφέρεται για εξάμηνη παράταση της περιόδου διάθεσης ομολόγων του EFSF, τα άλλαξαν όλα. Δεν δέχθηκαν ότι η παράταση είναι πρωτοβουλία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά καθαρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία και υπέβαλε το αίτημα. Το σημαντικότερο, όμως, δεν δέχθηκαν ότι η παράταση αφορά την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF, αλλά αφορά την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης και ειδικότερα τη MasterAssistanceFacilityAgreement, MFFA, η οποία, τονίζουν με έμφαση, θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Με άλλα λόγια θεμελιώνεται πάνω όχι σε ένα Μνημόνιο (MemorandumofUnderstanding) αλλά σε πολλά Μνημόνια (σύνολο δεσμεύσεων = MemorandaofUnderstanding).

Μιλάμε πλέον για επιτυχή ολοκλήρωση του προηγούμενου μνημονίου.

Κείμενο της κυβέρνησης: Οι ελληνικές αρχές έχουν δείξει ότι προτίθενται να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο προτιθέμεθα να κάνουν την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Σχόλιο: Αλλάζουν τελείως τη φιλοσοφία της ελληνικής πρότασης και αρνούνται την οικειοθελή πρόθεση για ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς και να λάβουν υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης. Συνδέουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης με το σκοπό της παράτασης του προγράμματος και προσθέτουν με νόημα «πάνω στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης», δηλαδή πάνω στη βάση του υπάρχοντος Μνημονίου. Απλά προσθέτουν για τον τύπο το θέμα της ευελιξίας και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.

Πάμε για νέο μνημόνιο – γέφυρα.

Κείμενο της κυβέρνησης: Αυτό θα γεφυρώσει τον χρόνο για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν σε μια επόμενη συμφωνία.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.
Σχόλιο: Καταγράφουν την άποψη για παράταση έτσι ώστε να γεφυρωθεί ο χρόνος που θα απαιτηθεί για μια «ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση», σε ένα πλαίσιο του ενδεχόμενου, δηλαδή δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να υπάρξει «διάδοχη διευθέτηση». Με άλλα λόγια μπορεί στο τετράμηνο να μην υπάρξει συμφωνία και η χώρα να μείνει στον αέρα. Το βάρος της απόδειξης πέφτει στην κυβέρνηση.

Ρητές μεταρρυθμίσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση.

Κείμενο της κυβέρνησης: Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της εργασίας που ανέλαβαν οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.

Σχόλιο: Θέτουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υπό την αίρεση ότι οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων μέχρι τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, τον οποίο θα κρίνουν εάν έχει επαρκή συνοχή για ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή αξιολόγηση. Με άλλα λόγια τα μεταρρυθμιστικά μέτρα πρέπει να στηρίζονται στο υπάρχον μνημόνιο (τρέχουσα συμφωνία), δηλαδή η πρόκληση για το Βαρουφάκη τώρα είναι πως θα καταγράψει το μίγμα 70% – 30%, με 70% καλά μέτρα στο μνημόνιο και 30% τοξικά. Ακόμη είναι ζητούμενο να διευκρινιστεί περαιτέρω ο κατάλογος και να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Απριλίου.

Αξιολόγηση στις μνημονιακές υποχρεώσεις για να πάρουμε λεφτά.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.

Σχόλιο: Εδώ οι δανειστές δίνουν τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Απαιτούν το παρατεθέν πρόγραμμα (άρα το μνημόνιο όπως θα αναθεωρηθεί) να αξιολογηθεί και μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αυτής μπορεί να δώσει το πράσινο φως για εκταμίευση χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μεταφορά των κερδών του 2014 από την ΕΚΤ.

Τα λεφτά της ανακεφαλαιοποίησης φυλάσσονται στο Λουξεμβούργο.

Κείμενο της κυβέρνησης: Κατόπιν ελληνικού αιτήματος ο EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA.

Σχόλιο: Ακόμη, οι δανειστές, συνθλίβουν κάθε ευελιξία της κυβέρνησης διακρατώντας τα 10,5 δις ευρώ περίπου που είναι στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο Λουξεμβούργο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και μάλιστα χωρίς δικαιώματα τρίτων!

Λεφτά μόνον για τις τράπεζες.

Κείμενο της κυβέρνησης: Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση και κόστος εξυγίανσης και θα διατεθούν μόνο στη βάση μιας αξιολόγησης από θεσμούς και από μια απόφαση του Eurogroup.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Σχόλιο: Τα κεφάλαια αυτά είναι διαθέσιμα μόνον για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Ακόμη και η εκταμίευση αυτή μπορεί να γίνει μόνον μετά από αίτημα και απόφαση της ΕΚΤ και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών.

Στενή συνεργασία με τη νέα τρόικα (τους θεσμούς).

Κείμενο που εγκρίθηκε: Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Σχόλιο: Καλωσορίζουν δε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους διεθνείς θεσμούς (τρόικα) και τους εταίρους (Eurogroup) υπενθυμίζοντας την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δηλαδή, η ΕΚΤ θα παίζει το ρόλο τρίτου στην τρόικα και δεν θα ταυτίζεται ούτε με την Κομισιόν ούτε με το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ συνεχίζει να είναι εδώ.

Κείμενο της κυβέρνησης: Συμφωνήσαμε ακόμη ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του στη νέα συμφωνία. Το Eurogroup είναι ευνοϊκά διακείμενο σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.

Σχόλιο: Ακόμη, η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε τη συνεχή παρουσία του ΔΝΤ με δικό του ρόλο. Αυτό διότι φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό τους νέο μνημόνιο για δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας όπου ρόλο αξιολογητών έχουν οι τρεις θεσμοί (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισσιόν).

Μεταρρυθμίσεις χωρίς λεφτά.

Κείμενο της κυβέρνησης: Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση σε μία ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία, με στόχο να βελτιώνονται συνεχώς οι προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης (βελτιώνοντας την κοινωνική δικαιοσύνη) και να διασφαλίζεται η σταθερότητα και αντοχή του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σχόλιο: Εδώ έχουμε σθεναρή δέσμευση για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά με διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και ότι θα εφαρμοστούν αν διαπιστωθεί ότι αντέχει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με άλλα λόγια «αν βρείτε τα λεφτά κάντε ότι θέλετε». Προστίθεται δε και το θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης που είναι άκρως θετικό αρκεί να υλοποιηθεί.

Φοροδιαφυγή και διαφθορά = πόλεμος.

Κείμενο της κυβέρνησης: Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, που έχουν καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πλέον αποτελεσματική χρήση των συνεχιζόμενων όρων της τεχνικής βοήθειας.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.

Σχόλιο: Πρόκειται για τα γνωστά φαινόμενα, αν μπορέσει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη λερναία Ύδρα της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της δημόσιας διοίκησης. Το παράδοξο είναι ότι στο κείμενό της η κυβέρνηση δεν είχε βάλει το θέμα της διαφθοράς και το πρόσθεσαν οι δανειστές. Ακόμη η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζει πλέον με επίσημο τρόπο την παροχή τεχνικής βοήθειας, δηλαδή το ρόλο του Ράϊχενμπαχ και της ομάδας του στην Αθήνα.

Όχι κούρεμα, όχι παράταση του χρέους.

Κείμενο της κυβέρνησης: Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την αδιαμφισβήτητη δέσμευση να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές τους.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.

Σχόλιο: Εδώ μπορεί να συμφώνησαν στη φράση της κυβέρνησης ότι «θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς όλους τους πιστωτές» δεν τους έφθανε όμως και πρόσθεσαν τις λέξεις «πλήρως και εγκαίρως». Δηλαδή, στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ όχι μόνο είναι βέβαιοι ότι θα βρουν τα χρήματα αλλά και ότι θα ξεπληρώσουν τα χρέη πλήρως (χωρίς κούρεμα) και εγκαίρως (χωρίς παράταση). Ο Θεός να μας βοηθήσει έτσι όπως τα κατάφεραν.

Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα με μείωση των δαπανών ή αύξηση των εσόδων.

Κείμενο της κυβέρνησης: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να διασφαλίσουν κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους σκοπούς που συμφωνήθηκαν στην ανακοίνωση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Επιπλέον, όποια νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και όχι να απειλήσουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012.

Σχόλιο: Εδώ δεσμευόμαστε να εγγυηθούμε τα απαραίτητα (κατάλληλα) πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους. Καλά έχουν καταλάβει τι σημαίνουν αυτά; Δηλαδή, αν μειώσουμε τα θηριώδη δημοσιονομικά πλεονάσματα θα πρέπει να βρούμε τα αντίστοιχα έσοδα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να επιβαρύνουμε το χρέος με νέα ελλείμματα και δανεισμό για τη Γενική Κυβέρνηση.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.

Σχόλιο: Τώρα, ότι οι θεσμοί (η τρόικα δηλαδή) θα λάβουν υπόψη τις οικονομικές συνθήκες για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 από 5,7 δις σε 3,65 ας μην το δέσουμε κόμπο. Θα μας πουν ότι εμείς νέα δάνεια δεν σας δίνουμε μειώστε τις δαπάνες σας και τις παροχές από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ή ό, τι άλλο, δεν μας ενδιαφέρει.

Κείμενο της κυβέρνησης: Καλωσορίσαμε το γεγονός ότι σε μία σειρά τομέων οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης.

Σχόλιο: Δεν φθάνει που δέχθηκαν στη νέα κυβέρνησή μας το παλιό μνημόνιο, εδώ εμφανίζονται ότι αυτοί μπορεί να είναι και καλύτεροι διαχειριστές των μνημονιακών δεσμεύσεων!

Δέσμευση για ακύρωση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Κείμενο της κυβέρνησης: Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν τη σαφή τους δέσμευση να απέχουν από μονομερή δράση και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, κυρίως στον κλάδο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και στις συντάξεις.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.

Σχόλιο: Και το κερασάκι στην τούρτα. Δεσμευθήκαμε να απέχουμε από ακύρωση μέτρων ή άλλες αλλαγές στις πολιτικές του μνημονίου που είτε αυξάνουν τις δαπάνες είτε μειώνουν τα έσοδα. Πάνω απ’ όλα η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, άρα δεν δίνουμε λεφτά και σε κάθε βήμα έχουμε την αξιολόγηση από την τρόικα (δηλαδή τους θεσμούς).

Τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση.

Κείμενο της κυβέρνησης: Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ.

Σχόλιο: Τελικά, και με βάση τις δεσμεύσεις, τις γνωμοδοτήσεις της τρόικας και την υπάρχουσα συμφωνία, αφού γίνουν όλα αυτά (μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις, προγράμματα) τότε θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για οριστική απόφαση παράτασης της Master σύμβασης. Και ποια είναι αυτή; Αν ανατρέξουμε στα πρακτικά της Βουλής για την ψήφιση του Ν, 4020/2012 και την τροποποίηση της σύβασης το Δεκέμβριο 2014 τότε θα καταλάβουμε ότι αυτή είναι η Μάστερ σύμβαση όλων των μνημονίων που υπέγραψε η χώρα μας. Ας το παραδεχθούν λοιπόν ότι θα φέρουν στη Βουλή και θα υπογράψουν τη Μάστερ σύμβαση των μνημονίων αμετάκλητα και τελεσίδικα.

Κείμενο που εγκρίθηκε: Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σχόλιο: Οι δανειστές μας θέλουν εδώ και τώρα να αρχίσει αμέσως το έργο του νέου μνημονίου και η αξιολόγηση.

Προσφυγή στις διεθνείς χρηματαγορές η λύση του προβλήματος.

Κείμενο της κυβέρνησης: Παραμένουμε στη δέσμευσή μας να παρέχουμε κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά, εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Κείμενο που εγκρίθηκε: Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Σχόλιο: Και το τέλος, δεσμεύονται οι δανειστές μας να μας βγάλουν στις χρηματαγορές, εφόσον βέβαια εμείς τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις των μνημονίων. Και ποιων μνημονίων; Αυτών που κατοχυρώνουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική των χρηματαγορών και της μείωσης του κράτους στα απολύτως αναγκαία. Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει αυτά θα σημαίνει ότι ακολουθεί πολιτική της Θάτσερ ή του Στέφανου Μάνου και τότε θα έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.

Σημείωση agenda-news.gr: Όπου υπάρχουν φράσεις του τελικού κειμένου με ταυτόχρονη απουσία κειμένου της κυβέρνησης, είναι γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόταση της κυβέρνησης και πρόκειται για προσθήκες των εταίρων.

http://agenda-news.gr/politiki/government/megali-itta-tis-kivernisis-sto-eurogroup

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου