Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Αυτούς περίμενε η Ευρώπη…


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Είναι να απορεί κανείς πού στηρίζονται όσοι επιμένουν στους λεονταρισμούς, ενώ διαπιστωμένα ακόμη και ο παραμικρός κλυδωνισμός επιδεινώνει όλα τα στοιχεία. 
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να δανειστεί από πουθενά – όλοι γνωρίζουν πού έχουν καταλήξει όλες αυτές οι συζητήσεις περί ρωσικού αγωγού, 5 δις έσοδα και BRICS - αλλά τα ομόλογά μας δέχονται ισχυρές πιέσεις αμέσως μόλις εμφανιστεί οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.
Παράδειγμα, οι ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν το πρωί της 15ης Ιουνίου, επομένη της διακοπής των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε σε σύγκριση με το
τέλος της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2,51% με αποτέλεσμα να κυμαίνεται στο 28,54%.
Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό το νούμερο. Ότι αν η Ελλάδα αποφάσιζε να δανειστεί, θα έπρεπε να δανειστεί με το εξωφρενικό αυτό επιτόκιο – κάτι που δεν θα αποτολμούσε κανείς.
Όσο για το 10ετές ομόλογο η απόδοσή του βρέθηκε 12,29%, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,5%, σε σύγκριση με το κλείσιμό της προηγούμενης Παρασκευής.
Και όλα αυτά, την ώρα που τις τελευταίες εβδομάδες οι συναλλαγές στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), στην πλατφόρμα δηλαδή που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, ήσαν μηδενικές. 
Την ίδια ώρα, ευνοημένα εμφανίζονταν τα γερμανικά ομόλογα, όπου, την ημέρα διακοπής των διαπραγματεύσεων, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 0,017%, στο 0,81%. 
Και βέβαια, η ελληνική κρίση επηρεάζει και τις υπόλοιπες περιφερειακές ευρωπαϊκές αγορές.
Στις 15 Ιουνίου, η απόδοση των 10ετων ομολόγων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 0,087% στο 2,315% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων να διευρυνθεί κατά 1,58% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.
Αντιστοίχως, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,29%, ενώ η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου σημείωνε αύξηση κατά 0,12% στο 3,16%.
Με λίγα λόγια, από όλη αυτή την Ιστορία, κερδισμένη βγαίνει η Γερμανία και χαμένες όλες οι χώρες που πλήττονται από την κρίση. 
Οπότε, ας μην ισχυρίζονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ότι δίνουν μάχη για τη… σωτηρία της Ευρώπης! 
Αν η Ευρώπη περίμενε απ’ αυτούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου