Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

ΒΟΜΒΑ! Εδώ έχουν τα λεφτά τους οι φοροφυγάδες Έλληνες...

keiman
Τα νησιά Κέιμαν συχνά συνοδεύονται από τον προσδιορισμό «φορολογικός παράδεισος» και πραγματικά τα νησιά αυτά είναι ένα εξωτικό μέρος χαμένο στον χάρτη, πολύ κοντά την Βόρεια Κορέα, όπου κανένας δεν μπορεί να πάει χωρίς να διακινδυνεύσει την ζωή του. 
Αυτόν ακριβώς τον μύθο θέλησε να εξερευνήσει ο δημοσιογράφος του BBC Jacques Peretti και επισκέφτηκε αυτήν την γωνιά της Καραϊβικής. 
Οπως ο ίδιος βεβαιώνει, έμεινε έκπληκτος από αυτά που έμαθε Η πρώτη έκπληξη ήρθε όταν ο κυβερνήτης αυτής της «υπερπόντιας Βρετανικής κτήσης» τον διαβεβαίωσε ότι πλέον δεν υπάρχει ούτε ίχνος διαφθοράς στο νησί του: «Αν σήμερα εντοπίσουμε ένα κρούσμα διαφθοράς, το ξεριζώνουμε αμέσως» του επισήμανε. 
Οπως εξηγεί στη συνέχεια ο Jacques Peretti, οι φορολογικοί παράδεισοι, ή -όπως χαρακτηριστικά προτιμούν να αυτοχαρατκηρίζονται «διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα», είναι άκρως ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Η Ελβετία, το Μονακό, το Λονδίνο και η μικρή αμερικανική πολιτεία του Ντέλαγουερ
ανταγωνίζονται σκληρά στην προσφορά επωφελών φορολογικών συμφωνιών στις μεγάλες πολυεθνικές. Το να κυκλοφορεί γύρω από την χώρα μια οσμή σκανδάλου δεν είναι καλό σε αυτού του είδους τον ανταγωνισμό. 
Οπως δήλωσε ένας φορολογικός αναλυτής που ζει και εργάζεται στα νησιά Κέιμαν, αυτή η χώρα είναι σαν ένα γρήγορο αυτοκίνητο. «Αν θες να κάνεις κάτι για την παγκόσμια ανισότητα μίλα με τον οδηγό, όχι με αυτούς που η δουλειά τους είναι να φουσκώνουν τα λάστιχα». 
Το μεγαλύτερο από τα νησιά Κέιμαν είναι τόσο μικρό που αρκετές από τις τράπεζες στεγάζονται σε κτίρια που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις σμαραγδένιες ακτές του. Μάλιστα α πράγματα είναι τόσο χαλαρά, που οι λογιστές των χρηματοπιστωτικών γραφείων, πηγαίνουν για μια βουτιά κατά την διάρκεια του διαλείμματός τους. 
Το μόνο πράγμα που κάνει την μικρή αυτή χώρα ξεχωριστή είναι η ισότητα των πολιτών του έναντι του πλούτου. Αν και δεν πληρώνουν φόρους, οι πολίτες έχουν πολύ αυξημένα έξοδα επιβίωσης. Ο δημοσιογράφος αναφέρει για παράδειγμα ότι συνάντησε μια γυναίκα η οποία καταβάλει 1.500 λίρες (1.982 ευρώ) το μήνα για το στεγαστικό δάνειό της και μάλιστα για ένα λυόμενο σπίτι δύο δωματίων. Αυτή η γυναίκα στηρίζεται από μια φιλανθρωπική οργάνωση για να μπορέσει αν καλύψει τις ανάγκες της κάθε μήνα. 
Η χώρα δεν παράγει σχεδόν τίποτα, κι έτσι, ακόμη και ένα πακέτο κατεψυγμένου φιλέτο ψαριού κοστίζει 11 ευρώ. 
Η κρατική κοινωνική πρόνοια για τους φτωχούς ουσιαστικά δεν υπάρχει, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να καλύπτουν αυτό το κενό.Η ιδέα των φορολογικών παραδείσων ήταν τόσο καλή που την αντέγραψαν και άλλοι κι αυτό έγινε μπούμερανγκ για τη Βρετανία. 
Ο Jacques Peretti εκπλήσσεται όταν ανακαλύπτει ότι οι πάμπλουτοι λογιστές που βοηθούν τις πολυεθνικές να αποκρύπτουν πλούτο και φόρους, έχουν μια περίεργη, σχεδόν μαρξιστική άποψη για το ποιος φταίει για τις μεγάλες ανισότητες. Κατηγορούν τον παγκόσμιο καπιταλισμό. 
Τα νησιά Κέιμαν είναι απλά ένα γρανάζι στο σύστημα, λένε και εξηγούν την άποψή τους: Η Βρετανία κατέστησε τα Κέιμαν έναν φορολογικό παράδεισο την δεκαετία του 1960 προκειμένου να έχουν ένα συμπληρωματικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το Λονδίνο και οι επιχειρήσεις να συναλλάσσονται εκτός Βρετανίας. 
Η νομικώς άψογη φοροδιαφυγή που προσφέρουν αυτοί οι φορολογικοί παράδεισοι στερούν το βρετανικό υπουργείο οικονομικών από έσοδα ύψους τουλάχιστον 26 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. 
Οπως τονίζει ο δημοσιογράφος, η λύση δεν είναι να κλείσουν τα νησιά Κέιμαν ως φορολογικός παράδεισος, διότι κάποια άλλη χώρα θα αναλάβει αυτή τη δουλειά. «Το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει αν συνεχιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά εάν αυτό είναι πατριωτικό» λέει ο Jude Scott, CEO στη Cayman Finance, μιας εταιρίας που ειδικεύεται στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, πετώντας το μπαλάκι της ηθικής ευθύνης σε αυτούς που επιδιώκουν να φοροδιαφύγουν και όχι σε αυτούς που μπορούν να τους διευκολύνουν να το κάνουν.

Πιθανότατα λοιπόν τα εκατομμύρια που "λείπουν" από την Ελλάδα να έχουν βρει μια "μόνιμη στέγη" στον εξωτικό παράδεισο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου