Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η εκπληκτική ιστορία του πιλότου Λόρενς Σπέρι εφευρέτη του αυτόματου πιλότου

Στο μουσείο Αεροναυπηγικής Ιστορίας στο Γκάρντεν Σίτι ο σταθεροποιητής πτήσης του Σπέρι ή αλλιώς ο αυτόματος πιλότος θυμίζει έναν εφευρετικό πλέιμποι, μία παράξενη πτώση και ένα σκάνδαλο στον αέρα.


Γράφει ο Ντίνος Αναστάσιος

22 Νεομβρίου του 1916 – Λόνγκ Άιλαντ, Νέα Υόρκη Δύο κυνηγοί βρίσκονται με την βάρκα τους στον κόλπο Γκρέιτ Σάουθ, όταν ξαφνικά του διακόπτει ένας αναπάντεχος θόρυβος. Οι κυνηγοί κοιτάζουν ψηλά και βλέπουν ένα αεροπλάνο να πέφτει στον κόλπο. Το αεροπλάνο αναποδογυρίζει, και τρέχουν στο σημείο πρόσκρουσης. Το αεροπλάνο έχει μετατραπεί σε μία
άμορφη μάζα υφάσματος, ξύλου και συρμάτων.
Υπάρχουν όμως δύο επιζώντες, ένας άντρας και μία γυναίκα. Η ανακούφιση όμως των κυνηγών σύντομα αντικαθίσταται από απορία. Προς μεγάλη τους έκπληξη ήταν και οι δύο ολόγυμνοι. Οι κυνηγοί έβγαλαν το ζευγάρι από το νερό και το πήγαν στο νοσοκομείο όπου φρόντισαν τα ελαφρά τους τραύματα.
Εκεί ο άντρας αποκαλύπτει ότι είναι ο διάσημος 23χρονος αεροπόρος και εφευρέτης Λόρενς Σπέρι.
Ο Λόρενς Σπέρι ήταν γνωστός πιλότος, και εφευρέτης και ήταν ατρόμητος. Έκανε αεροβατικά κόλπα που δε δοκίμαζε κανένας άλλος.
Lawrence Sperry_2
Ήταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης λόγω της ομορφιάς και της γοητείας του. Όταν οι δημοσιογράφοι μαθαίνουν για την πτώση του Σπέρι ζητάνε λεπτομέρειες. Όπως την αποκάλυψη ότι η συνεπιβάτης ήταν όμορφη και παντρεμένη κοσμική της Νέας Υόρκης Σίνθια Πόλκ.
Ο άντρας της ήταν στη Γαλλία, οδηγός ασθενοφόρου στον Ά Παγκόσμιο.
Τι έκανε λοιπόν ο Σπέρι με μία παντρεμένη κυρία; Και πως ένας δεξιοτέχνης πιλότος έριξε αεροπλάνο μία μέρα με καλοκαιρία;
Ο Λόρενς εξήγησε ότι έκανε μαθήματα πτήσης στη Σίνθια Πολκ. Όπως όμως κατέβαιναν χτύπησαν σε ένα κοντάρι και το αεροπλάνο γύρισε ανάποδα. Όταν οι δημοσιογράφοι ρωτούν γιατί οι δυο τους ήταν γυμνοί ο Σπέρι αναφέρεται σε αθώο ατύχημα. Ο Λόρενς έδωσε μία λογική εξήγηση γι΄αυτό. Όταν έπεσαν στο νερό, η δύναμη της πτώσης τους έσκισε τα ρούχα.
Lawrence Sperry_3
Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως. Οι δημοσιογράφοι παρατηρούν ότι οι περιγραφές του Σπέρι διαφέρουν από την περιγραφή των κυνηγών για το αεροπλάνο που έπεσε από τον ουρανό.
Ήταν τόσο δεξιοτέχνης και γνωστός πιλότος που έμοιαζε απίστευτο να οδήγησε το αεροπλάνο σε ένα κοντάρι.
Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να πιέζουν τον Σπέρι. Εκείνος όμως δεν απαντά σε ερωτήσεις. Είχαν την αίσθηση ότι τους έκυβε κάτι. Εντυπωσιακοί τίτλοι κοσμούσαν επί μέρες τις εφημερίδες. Χωρίς αποδείξεις όμως το σκάνδαλο τελικά ξεχνιέται. Ο κόσμος διάβασε το περιστατικό και το ενδιαφέρον του μειώθηκε. Οι εφημερίδες στράφηκαν σε άλλα νέα.
Χρόνια αργότερα όμως ο πιλότος αποκάλυψε την αλήθεια πίσω από την παράξενη πτήση. Ο Λόρενς παραδέχτηκε σε έναν φίλο του τι συνέβη εκείνη τη μέρα.
Όπως φαίνεται, ο Σπέρι έκανε όντως μάθημα πτήσης στη Σίνθια Πολκ. Δεν είχαν όμως μία αθώα επαγγελματική σχέση. Ο Σπέρι και η Πόλκ διατηρούσαν παθιασμένο δεσμό. Το ζευγάρι απογειώθηκε και στον αέρα ξύπνησε το πάθος τους. Για να αφήσει τα χειριστήρια Ο Σπέρι στράφηκε σε μία πρόσφατη εφεύρεσή του. Τον αυτόματο πιλότο. Σαν αυτόν που εκτίθεται στο μουσείο Αεροναυπηγικής Ιστορίας.
Lawrence Sperry
Ο αυτόματος πιλότος του Σπέρι διέθετε γυροσκόπιο για να ελέγχει την πορεία του σκάφους και να το κρατά σε ισορροπία. Εκείνη την περίοδο κανένα αεροπλάνο δεν ήταν σταθερό. Η πρωτοποριακή συσκευή του Σπέρι, πρώτη στο είδος της έκανε τα αεροπλάνα να πετούν ίσια χωρίς ο πιλότος να κάνει τίποτα.
Αποφάσισε να δοκιμάσει τον αυτόματο πιλότο του, το ενεργοποίησε και μετά το ζευγάρι καταπιάστηκε με άλλες δραστηριότητες. Μέσα στο πάθος τους όμως τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου. Πάνω στις περιπτύξεις κάποιος κλώτσησε τον αυτόματο πιλότο τον απενεργοποίησε και το σκάφος βγήκε εκτός ελέγχου.
Παγιδευμένο σε πτώση το ζευγάρι δεν μπόρεσε να ντυθεί προτού πέσει στο νερό. Ο αυτόματος πιλότος βρισκόταν ακόμα σε αρχικό στάδιο. Έτσι ο Σπέρι σκαρφίστηκε μία ιστορία για ένα μάθημα πτήσης για να προστατέψει την επιχείρησή του και τη συνοδό του. Ο Λόρενς προστάτευε το όνομα της Σίνθια και του αυτόματου πιλότου. Δεν ήθελε να πιστέψει κανείς ότι ο αυτόματος πιλότος προκάλεσε την πτώση.
Lawrence Sperry_1
Η συσκευή του Σπέρι γίνεται τεράστια επιτυχία. Έστρωσε το δρόμο για τα σύγχρονα συστήματα που χρησιμοποιούνται ακόμα. Ίσως όμως το πιο γνωστό του κατόρθωμα να είναι κάτι πολύ πιο πικάντικο.
Aeronautical History Museum in Garden City
Στο μουσείο Αεροναυπηγικής Ιστορίας στο Γκάρντεν Σίτι ο σταθεροποιητής πτήσης του Σπέρι ή αλλιώς ο αυτόματος πιλότος θυμίζει έναν εφευρετικό πλέιμποι, μία παράξενη πτώση και ένα σκάνδαλο στον αέρα.
Αναστάσιος Ντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου