Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Νέα στοιχεία για τον άγνωστο πλανήτη-Χ που ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο



Από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ποσειδώνας ύστερα από την επιτυχημένη θεωρητική πρόβλεψη των Λεβεριέ και Ανταμς, πολλοί αστρονόμοι υπέθεσαν την ύπαρξη ενός ακόμη πλανήτη πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

Ο μεγάλος ερασιτέχνης αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ, μάλιστα, είχε δώσει στον άγνωστο αυτόν πλανήτη το όνομα Πλανήτης-Χ, από το όνομα του αγνώστου στις αλγεβρικές εξισώσεις. Σχεδόν ενάμιση αιώνα μετά την τελευταία ανακάλυψη πλανήτη εντός του Ηλιακού μας συστήματος (του Ποσειδώνα, το 1846) και
λίγα χρόνια αφότου βγήκε από το… κλαμπ ο Πλούτωνας, φαίνεται, βάσει των ολοένα και περισσότερων, απίστευτων στοιχείων που προκύπτουν, πως έχουμε νέο… γείτονα!
Μόλις τον περασμένο Γενάρη οι επιστήμονες απέδειξαν πως κάτι… πραγματικά μεγάλο, 10 φορές μεγαλύτερο από τη Γη, κινείται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.
Τόσο μακριά, δε, και με τέτοια ελλειπτική και τεράστια τροχιά, που χρειάζεται… μόνο 15.000 χρόνια για να κάνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, ενώ μοιάζει αρκετά με τον Ουρανό -ή με τον Ποσειδώνα.
Από τότε, οι ερευνητές Konstantin Batygin και Mike Brown του Caltech δεν έχουν σταματήσει να… κοιτούν ψηλά, ψάχνοντας για όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν στην ύπαρξη ενός νέου πλανήτη, στην άκρη του Ηλιακού μας συστήματος.
inner
Παρότι, ακόμη, ουδείς, μεταξύ των οποίων, φυσικά και η NASA, έχει επιβεβαιώσει πως βρέθηκε ο… αντικαταστάτης του Πλούτωνα (τον οποίο ο ίδιος ο Brown… καθαίρεσε σε πλανήτη νάνο πριν 11 χρόνια, όταν ανακάλυψε την Έριδα, ένα ουράνιο αντικείμενο στο μέγεθος του… πρώην πλανήτη), νέα στοιχεία μαρτυρούν πως, ίσως, δεν έχουμε μάθει ακόμα όλους τους… γείτονές μας.
Όπως έγραψε, λοιπόν, ο Brown στο Twitter του, ποστάροντας και μια ενδεικτική φωτογραφία, ανακαλύφθηκε πως στη Ζώνη του Κάιπερ κινείται, σε τροχιά, πιθανότατα ελκυόμενο από τον Ήλιο μας, ένα τεράστιο αντικείμενο, τελείως διαφορετικό των σωμάτων που βρίσκονται εκεί, «και εδώ ακριβώς πρέπει να βρίσκεται ο ένατος πλανήτης»!
inner
Το εξώτερο ηλιακό σύστημα. Τα αντικείμενα της ζώνης του Κάιπερ απεικονίζονται με πράσινο χρώμα.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα, μάλιστα, ο πλανήτης(;) Χ κινείται σε εντελώς διαφορετική πορεία από τα υπόλοιπα πέντε ουράνια σώματα που άρχισαν να εξετάζουν οι επιστήμονες του Caltech πριν λίγους μήνες. Και η πιθανότητα αυτό να έχει προκύψει από σύμπτωση είναι μόλις 1/15.000!
Τώρα, γιατί δεν τον είχαμε δει τόσα χρόνια, η απάντηση είναι απλή: Είναι τέτοια η τροχιά του και τόσο μακριά (20 φορές πιο μακριά απ’ ό,τι ο Ποσειδώνας από τον Ήλιο, και σε τροχιά που καλύπτει 2,8 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα), που ήταν πολύ δύσκολη η παρατήρησή του! Πλέον, και με το Subaru (ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια στον κόσμο) στη Χαβάη να είναι συνέχεια στραμμένο πάνω του, θεωρείται σχεδόν σίγουρη η επισημοποίηση της ύπαρξης και ένατου πλανήτη στο Ηλιακό μας σύστημα…
Επιμέλεια: Νίκος Ράλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου