Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Συμφωνία Aλήθειας» τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...


Του Νίκου Ιγγλέση 
                           
    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Μετά τους Γιώργο Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμο, Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί να γίνει ο πέμπτος μνημονιακός πρωθυπουργός της χώρας και να συνεχίσει το «θεάρεστο»  έργο όλων των προηγούμενων. 
    Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά ότι για να πετύχει το στόχο του πρέπει να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ένα διαφορετικό πρόγραμμα απ’ αυτό που υλοποίησαν οι προκάτοχοί του. Αλλιώς γιατί να τον προτιμήσουν οι πολίτες; Ο κ.
Μητσοτάκης ψήφισε το δεύτερο και τρίτο Μνημόνιο και επί δυόμισι χρόνια εφάρμοζε την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά τώρα έχει κάποιες «φαεινές ιδέες», χρήσιμες όμως προκειμένου να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.
    Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ,  πήγε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και εξήγγειλε μια «Συμφωνία Αλήθειας» μεταξύ του ίδιου και του λαού. Μπορεί, προσώρας, η συμφωνία αυτή να υπογράφεται μόνο από το ένα των συμβαλλόμενων μερών, αλλά ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του έχουν  ένα νέο αφήγημα να παραμυθιάζουν τους ιθαγενείς, πουλώντας  «χάντρες και καθρεφτάκια» έναντι ψήφων. 
    Περιστολή των δαπανών του Δημοσίου και μείωση κάποιων φορολογικών συντελεστών είναι το «τυράκι» που δίνει στους πολίτες ο κ. Μητσοτάκης, ελπίζοντας ότι αυτοί δε θα αντιληφθούν τη «φάκα». Ελπίζει ότι θα τον ψηφίσουν και θα παραμείνουν στη «φάκα» των Μνημονίων, των αξιολογήσεων, των προαπαιτούμενων,  στη «φάκα» της Ευρωζώνης και του αέναου χρέους.
    Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών (20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο)  εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ. Το μέτρο αυτό θα μειώσει τα έσοδα του Δημοσίου κατά περίπου 855 εκατ. ευρώ. Επίσης εξήγγειλε ότι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% το δεύτερο). Το μέτρο αυτό επίσης θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 262 εκατ. Μαζί με κάποιες ακόμη περικοπές φόρων (ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24 % στο 13%, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί κ.ά.) η απώλεια εσόδων θα ανέλθει σε 1,9 δις. ευρώ. 
    Επειδή όμως είμαστε εντός της Ευρωζώνης, επειδή δεν έχουμε εθνικό νόμισμα και το κράτος έχει απωλέσει τη δυνατότητα αύξησης της νομισματικής κυκλοφορίας, επειδή τα ελλείμματα απαγορεύονται «δια ροπάλου» από τους δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης, κατόπιν ενδελεχούς  μελέτης, ανακάλυψε τη δυνατότητα περεταίρω μείωσης των εδώ και έξι χρόνια συρρικνούμενων  δημοσίων δαπανών κατά 1,5 δις. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 2 δις. στη συνέχεια. 
    Η εξοικονόμηση δαπανών κατά τον πρόεδρο της ΝΔ θα προέλθει:
1.  Από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 200 εκατ. ή κατά 12%. Σημειώνουμε  ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2016, θα ανέλθουν σε 1,7 δις. και είναι μειωμένες κατά 287 εκατ. έναντι του 2015 και κατά 143 εκατ. έναντι του 2014 που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός. Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται ενοίκια, ηλεκτρικό, νερό, τηλέφωνα, μετακινήσεις προσωπικού, προμήθειες κλπ., όλων των υπουργείων. Μια ακόμη μείωση των καταναλωτικών δαπανών είναι βέβαιο ότι  θα οδηγήσει πολλές δημόσιες υπηρεσίες να «λειτουργούν» χωρίς ρεύμα και τηλεφωνικές συνδέσεις ενώ οι υπάλληλοι θα φέρνουν χαρτί και στιλό από το σπίτι τους.
2.  Από τη «βελτίωση», όπως αποκαλεί ο κ. Μητσοτάκης τη συρρίκνωση, των αποτελεσμάτων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΔΕΚΟ  κατά 400 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2016, τα Νομικά Πρόσωπα επιχορηγούνται με 612 εκατ. ευρώ και οι ΔΕΚΟ με 307 εκατ., σύνολο 919 εκατ. ευρώ. Η μείωση της χρηματοδότησης κατά 44% (400 εκατ.) θα οδηγήσει στο κλείσιμο ή την υπολειτουργία μεγάλου αριθμού Νομικών Προσώπων, πολλά από τα οποία ασκούν κοινωνική πολιτική, ενώ οι ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πρέπει να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους (εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.). 
3. Από την αναστολή προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150 εκατ. ευρώ. Επειδή όμως αυξήσεις στους μισθούς δε δίνονται από το 2010,  το μέτρο αφορά σε μισθολογικές ωριμάνσεις (βαθμολογικές, χρόνου υπηρεσίας κλπ.) και θα προκαλέσει περεταίρω απαξίωση του Δημοσίου. Αντίθετα όταν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν λόγω 31.000 κενών θέσεων (1 νοσηλευτής για 40 ασθενείς) και όταν 200 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κλειστές λόγω έλλειψης ειδικευμένων στελεχών, επιβάλλεται η πρόσληψη προσωπικού, που απαιτεί αύξηση δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη «Συμφωνία Αλήθειας». 
4.  Από τον «εξορθολογισμό» της κρατικής επιχορήγησης στα «ευγενή ταμεία» κατά 140 εκατ. Να σημειώσουμε ότι «ευγενή ταμεία» δεν υπάρχουν πια και η επιχορήγηση που δίνεται - σε κάποια από αυτά - οφείλεται στο ότι το κράτος έχει οικειοποιηθεί τις ασφαλιστικές εισφορές παρελθόντων ετών, εργοδότη και εργαζομένων, όπως π.χ. στο ταμείο προσωπικού της ΔΕΗ. Ο «εξορθολογισμός» αυτός θα προκαλέσει νέα μείωση συντάξεων.
5.  Από τη μείωση, κατά 140 εκατ. ευρώ, των δαπανών για τόκους εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Η μείωση των τόκων  σημαίνει μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού από τις εγχώριες τράπεζες και αύξηση του δανεισμού από τον ESM  και το ΔΝΤ, άρα μεγέθυνση του χρέους προς τους δανειστές. 
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε μερικά ακόμη, αμφιβόλου αποτελέσματος, μέτρα μείωσης δαπανών (ισοδύναμα), προκειμένου να επιτύχει τον ισοσκελισμό της απώλειας εσόδων. Όλο αυτό το «μεγαλεπίβολο» σχέδιο, για τη σωτηρία της Ελλάδας, δεν προέκυψε μόνο από τους οικονομικούς «ογκόλιθους» του επιτελείου της ΝΔ, αλλά και από δημόσια διαβούλευση, στις αρχές του καλοκαιριού, στην οποία συμμετείχαν περίπου 25.000 οπαδοί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Η «Συμφωνία Αλήθειας» είναι μια επικοινωνιακή φούσκα του προέδρου της ΝΔ για να δώσει την εντύπωση ότι διαφέρει σε κάτι από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Στην πράξη καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού και οι δυο δε θέλουνε να αμφισβητήσουν το πλαίσιο της Ευρωζώνης και τα Μνημόνια που αυτή επιβάλλει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο πρόεδρος της ΝΔ  κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «μας κάνει όλους φτωχότερους, ηττημένους, λιγότερο ελεύθερους». Αυτά έγιναν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ τα δυόμισι  χρόνια που κυβερνούσε η ΝΔ τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Οι Έλληνες δεν είναι λωτοφάγοι, κ. Μητσοτάκη, όσο κι’ αν κάποιοι θέλουν να τους κάνουν, με την αιχμή του δόρατος τα Μαζικά Μέσα, όχι Ενημέρωσης αλλά, Προπαγάνδας. 
Οι δανειστές, κατά τον πρόεδρο της ΝΔ που θέλει, όπως δήλωσε, να ξεχάσουμε το παρελθόν,  δεν έχουν καμιά ευθύνη, το ίδιο και οι λάθος πολλαπλασιαστές του πρώτου Μνημονίου, το ίδιο και το PSI που έγινε με δυο χρόνια καθυστέρηση, για να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες. Οι επικυρίαρχοι δανειστές έχουν σ’ όλα δίκιο κατά τον κ. Μητσοτάκη και απαιτούνται κι’ άλλες ακόμη  «μεταρρυθμίσεις», έπειτα από έξι χρόνια «μεταρρυθμίσεων», μέχρις ότου εξοντωθεί τελείως ο ελληνικός λαός.  
Δε γνωρίζουμε ποιες είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του προέδρου της ΝΔ, αλλά γνωρίζουμε ότι οι επικυρίαρχοι δανειστές θέλουν να έχουν έτοιμη την εναλλακτική λύση όταν πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των μνημονιακών αδιεξόδων και τη διάψευση των  ελπίδων που είχε καλλιεργήσει. Μια εναλλακτική λύση που δε θα αμφισβητεί τα Μνημόνια, την Ευρωζώνη και το χρέος και δε θα διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά θα πουλάει φρούδες ελπίδες στους εξαθλιωμένους πολίτες για οικονομική ανάκαμψη, που όλο έρχεται αλλά ποτέ δε θα φτάνει.  
Η «Συμφωνία Αλήθειας» είναι άλλη μια απόπειρα να επηρεαστεί η ψυχολογία των πολιτών, να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι τίποτα καλύτερο δεν είναι εφικτό και έτσι να συνεχιστούν αδιατάραχτα ο ολοκληρωτικός έλεγχος και η λαφυραγώγηση της ελληνικής αποικίας από το  Δ΄ Ράϊχ. 
Ο Νίκος Ιγγλέσης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Επανάσταση του Grexit – Το Σχέδιο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη
 http://greekattack.wordpress.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου