Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κόκκινα δάνεια: Παλιά και νέα ψέματα


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Τελικά ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε δίκιο – αν και αναφερόταν στα ψέματα του πολέμου.
Όπως είχε πει, «η αλήθεια είναι τόσο πολύτιμη, που πρέπει να την προστατεύουμε κάτω από πολλά μαξιλάρια ψεμάτων».
Έτσι, όλα δείχνουν πως τελικά δεν πρόκειται να μάθουμε ποτέ ποια είναι η αλήθεια σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Όταν έγιναν γνωστές οι απαντήσεις που έχουν δώσει επί του θέματος Γιουνκέρ και Σουλτς στη γνωστή δικηγόρο Αριάδνη Νούκα, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Σταθάκης, δήλωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι «η απελευθέρωση της αγοράς των "κόκκινων δανείων" ήταν ρητή μνημονιακή δέσμευση στη συμφωνία του Αυγούστου. Συνεπώς οτιδήποτε άλλο είναι παραπλανητικό».
Πέραν του γεγονότος ότι ο ίδιος ήταν εκείνος που κάποτε (μαζί με τον αρχηγό του) υποσχόταν σεισάχθειες και «ενδιάμεσους φορείς», πέραν του γεγονότος ότι κάθε φορά που
διαπραγματευόταν τα πράγματα γίνονταν χειρότερα, ο κ. Σταθάκης περιορίζεται τώρα να περιγράφει τι ισχύει – η Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του και προβλέπεται η δυνατότητα ο δανειολήπτης να καταβάλει μετρητά για την εξαγορά του δανείου του σε ποσοστό της ονομαστικής του αξίας.
Νωρίτερα, με άτυπη ενημέρωση, το υπουργείο είχε αναφέρει πως «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, είχε γίνει από την ελληνική  κυβέρνηση αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις».
Αυτό το τελευταίο δεν το είπε προσωπικά ο κ. Σταθάκης.
Από την άλλη πλευρά… scripta manent. Οι απαντήσεις που έλαβε η κ. Νούκα από τους Γιουνκέρ και Σουλτς δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Ο Γιούνκερ: «Σε απάντηση του ερωτήματός σας σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν επιβάλει στις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο, τη μη νομοθέτηση του δικαιώματος του οφειλέτη και του εγγυητή να συμμετάσχουν στη διαδικασία που συνδέεται με την αγορά και πώληση του δανείου τους και του δικαιώματος να παρουσιάσουν προσφορά και από μέρους των ιδίων, σας ενημερώνω ότι δεν ισχύει καμιά τέτοια περίπτωση. Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης τόσο της αρχικής, όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015 και, στο έργο τους αυτό, δεν αντιμετώπισαν κανέναν εκ προοιμίου περιορισμό, όπως αυτόν που αναφέρετε στο ερώτημά σας και, πράγματι, ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο σε κανένα στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας».
Και ο Σουλτς:
Παρέπεμψε στους όρους του Μνημονίου του περσινού καλοκαιριού, όπου από το επίμαχο σημείο (6ii) που αναφέρεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκύπτει ότι ο μόνος περιορισμός που τέθηκε εκ μέρους των Θεσμών ήταν η εξάλειψη της απαίτησης των Ελληνικών Αρχών,  οι εταιρείες που αναπτύσσουν δραστηριότητες στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να έχουν το στόχο να έχουν το στόχο της οικονομικής ανάπτυξης και της ανάκαμψης, όρος ο οποίος διαπιστώθηκε εκ μέρους των θεσμών, ότι εξαλείφθηκε.
Ποιος λέει την αλήθεια;
Είναι δυνατόν οι Γιούνκερ και Σουλτς να λένε ψέματα;
Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του υπουργείου του κ. Σταθάκη, λένε ψέματα.
Διότι, όπως αναφέρεται, το θέμα ετέθη στις διαπραγματεύσεις και απορρίφθηκε από τους Θεσμούς.
Φυσικά, Γιούνκερ και Σουλτς δεν θα απαντήσουν. Θα το έκαναν μόνο αν ο κ. Σταθάκης τους έστελνε δική του επιστολή ζητώντας εξηγήσεις.
Και τότε, ίσως μαθαίναμε τι πραγματικά ισχύει.
Αλλά ως φαίνεται, πάλι η κ. Νούκα θα πρέπει να στείλει στους δύο αξιωματούχους όσα μας λένε εδώ οι δικοί μας αξιωματούχοι…
Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι πως, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε φορά που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα πράγματα χειροτερεύουν.
Ως γνωστόν, με τη διαπραγμάτευση του Απριλίου 2016, η προστασία της πρώτης κατοικίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα έπεσε στα 140.000 ευρώ αντικειμενική αξία, χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και από εκεί και πέρα όλα στα ξένα «funds», τα γνωστά κατά Τσίπρα «κοράκια της καταστροφής».
Με τη διαπραγμάτευση του Νοεμβρίου 2015, σύμφωνα με όσα μας είχαν ανακοινώσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου Τσακαλώτος και Σταθάκης, ακούσαμε για επιδότηση δόσης του στεγαστικού για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, διαγραφή μέρους οφειλών για εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία μέχρι 230.000 ευρώ, καθώς και εισοδηματικά κριτήρια με δύο κατηγορίες ευάλωτων δανειοληπτών (170.000 και 230.000 αντικειμενική αξία).
Όπως μας είχαν πει πως η «συμφωνία» προέβλεπε επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και διαγραφή μέρους των οφειλών για νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 35.500 ευρώ και αντικειμενική αξία ακινήτου μέχρι 230.000 ευρώ.
Μας είχαν επίσης πει πως εκείνη η συμφωνία αφορούσε στο 25% και 35% των δανειοληπτών αντίστοιχα ενώ η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος με τους Θεσμούς να θέλουν την προστασία μόνο του 16%-20% των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.
Είχαν επίσης ανακοινώσει εισοδηματικά κριτήρια: Για τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά, με εισόδημα έως 20.000 ευρώ και 170.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακινήτου, για 4μελή οικογένεια, θα υπάρχει απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς στην κατηγορία αυτή το όποιο έλλειμμα εισοδήματος για την εξυπηρέτηση του δανείου θα καλύπτεται από το δημόσιο.
Για την επόμενη κατηγορία των νοικοκυριών, με εισόδημα έως 35.500 ευρώ ο προσδιορισμός της δόσης που θα πλήρωναν τα νοικοκυριά θα γίνονταν από το δικαστήριο με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας.
Αν για κάποιο λόγο, οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν, παρ' όλα αυτά, να εξυπηρετήσουν την εξόφληση του δανείου, με βάση την τρέχουσα αξία, τότε το δάνειο θα παραπεμπόταν στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών.
Δηλαδή, τον Νοέμβριο του 2015 είπαν πως είχαν κατορθώσει να πετύχουν μεγαλύτερη προστασία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις του παρελθόντος.
«Πρόκειται για σημαντική βελτίωση των όρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, σε σχέση με όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν, και σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση Σαμαρά για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκχώρηση των κόκκινων δανείων σε distress funds», υπογράμμιζαν τότε κυβερνητικές πηγές.
Μας είχαν επίσης πει τότε πως πέραν του εισοδηματικού κριτηρίου (που στο μεταξύ έγινε καπνός), η προστασία θα παρεχόταν σε κατοικίες αντικειμενικής αξίας ως 170.000 ευρώ για την κατηγορία των περισσότερο ευάλωτων και τα 230.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία.
Και αυτό έγινε καπνός: Ούτε εισοδηματικό κριτήριο, ούτε δύο κατηγορίες προστασίας και επιπλέον πτώση του ορίου προστασίας στα 140.000 ευρώ.
Δηλαδή, μεταξύ του Νοεμβρίου 2015 και του Απριλίου 2016 τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο.
Ενώ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το θέμα είχε ενταχθεί στα «ανοιχτά ζητήματα» και στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε υψωθεί η σημαία της «σεισάχθειας» και του «ενδιάμεσου φορέα» στον οποίο θα μεταφέρονταν (και θα… εξαφανίζονταν!) όλα τα κόκκινα δάνεια.
Δηλαδή, τα πράγματα χειροτέρεψαν δραματικά και μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015!
Και οπωσδήποτε, όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με το νόμο 2224 του Δεκεμβρίου 2013 (τότε που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ωρύονταν), όταν η αντικειμενική αξία για την προστασία ήταν οι 200.000 ευρώ και είχαν περιληφθεί το εισοδηματικό και το περιουσιακό κριτήριο! Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε την προστασία, για ένα χρόνο, της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό σε περίπτωση που η αντικειμενική της αξία δεν υπερέβαινε τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000€), το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη ήταν μικρότερο ή ίσο των τριάντα πέντε χιλιάδων ευρώ (35.000€) και η συνολική του περιουσία λιγότερη από διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (270.000€), προστατεύοντας έτσι περί το 90 τοις εκατό των οφειλετών.
Οπότε, αξίζει να (ξανα)θυμηθούμε τι έχει πει το στόμα τους επί του θέματος:
-17 Ιουνίου 2013. Αλ. Τσίπρας, ομιλία σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε εδώ και καιρό την πορεία προς τον λαό, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό και ριζοσπαστικό του πρόγραμμα. Στην Δραπετσώνα, παρουσιάσαμε τον «χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης». Κάναμε καθαρό ότι το δικό μας χρέος δεν είναι στους τραπεζίτες και στα μεγάλα funds. Το δικό μας χρέος είναι απέναντι στους άνεργους, στους ανασφάλιστους, στους νεόπτωχους. Σε αυτούς πρώτα χρωστάμε και μετά στους δανειστές».
-4 Δεκεμβρίου 2013. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Βουλή δεν μπορεί να αφήσει απροστάτευτους τους αδύναμους πολίτες απέναντι  σε  τοκογλύφους και διεθνή funds που καραδοκούν  και επενδύουν στην καταστροφή, φτάνοντας στο σημείο να τους παίρνουν και τα σπίτια.
Μπροστά σε αυτή την δυσμενή προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα ελάχιστο πρώτο βήμα προστασίας, κατέθεσε τροπολογία για παράταση προθεσμίας αναστολής πλειστηριασμών και απαγόρευση άμεσης ή έμμεσης μεταβίβασης στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Τα ψέματα τελείωσαν.  Κυβέρνηση και βουλευτές βρίσκονται μπροστά στις ευθύνες τους και καλούνται να απαντήσουν. Θα ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα αφήσουν τους τοκογλύφους να πάρουν τα σπίτια των πολιτών και να κερδοσκοπούν σε βάρος τους;»
-7 Δεκεμβρίου 2013. Αλ. Τσίπρας, Ομιλία επί του προϋπολογισμού: «Η διενέργεια, λοιπόν, των πλειστηριασμών ακόμα και υπό την πρόφαση ότι δεν θα αφορά το σύνολο αλλά ένα μέρος των δήθεν μπαταχτσήδων, θα υποχρεώσει τις τράπεζες να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω τις αξίες για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν ως ενέχυρα. Όλα τα ενέχυρα για όλα τα δάνεια που έχουν λάβει εργαζόμενοι κι επιχειρήσεις θα υποτιμηθούν. Όλα τα ακίνητα -και όχι μόνο αυτά που θα βγουν σε πλειστηριασμό- θα αλλάξουν τιμή επί τα χείρω. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η αναπροσαρμογή των τιμών προς τα κάτω, που θα προκαλέσουν οι πλειστηριασμοί, θα εκτοξεύσει τις προβλέψεις που θα πρέπει να εγγράψουν οι τράπεζες και τότε θα καταστεί αναγκαίο για τις τράπεζες: Πρώτον να ξεπουλήσουν όσο-όσο σε distress funds -τα λεγόμενα κερδοσκοπικά «κοράκια»- τα κόκκινα δάνεια, με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, αφού τα «κοράκια» θα ασελγήσουν πάνω στους ανυπεράσπιστους δανειολήπτες και δεύτερον, θα αναγκάσουν τις τράπεζες να σπεύσουν να βρουν άμεσα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις μαύρες τρύπες στα χαρτοφυλάκιά τους από την κατακόρυφη πτώση της αξίας των ενεχύρων τους» / «Το σχέδιο για την τρόικα, λοιπόν, είναι two in one, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Απόλυτη υποτίμηση των αξιών των ακινήτων, δηλαδή της ιδιωτικής περιουσίας και ταυτοχρόνως εκκαθάριση, εκποίηση, του τραπεζικού συστήματος. Οι χρεοκοπημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν όλες φθηνά, σαν πουκάμισα αδειανά, από διάφορα ξένα funds. Προφανώς από τα ίδια ξένα funds, από τα ίδια λόμπι, που σήμερα συνομιλούν με την τρόικα. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι ότι θα εξαγοραστούν οι τράπεζες. Το πρόβλημα είναι ότι μαζί με αυτές θα εξαγοραστούν πακέτο όλα τα ενέχυρα, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Δεν θα αλλάξουν χέρια, λοιπόν, μόνο οι ιδιοκτησίες των ακινήτων, αλλά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα αλλάξει χέρια με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Και αυτοί που θα εξαγοράσουν την οικονομία με μεθόδους που θα θυμίζουν τις πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ, θα χειραγωγούν την πολιτική ζωή του τόπου και θα εκβιάζουν το λαό. Να λοιπόν γιατί εμείς προειδοποιούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα, είναι η υπονόμευση και η οριστική κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας και ο κίνδυνος δεν είναι αόριστος» / «Να, λοιπόν, γιατί για μας οι πλειστηριασμοί και οι μαζικές απολύσεις σηματοδοτούν μία διπλή κόκκινη γραμμή. Και να, λοιπόν, γιατί σας ζητάμε να σταματήσετε το «κρυφτούλι» με αυτό το θέμα» / «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο να υπερασπιστεί και τους δανειολήπτες και τις καταθέσεις. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τις αναχρηματοδοτούμενες με κεφάλαιο του ελληνικού λαού ελληνικές τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Οι διοικήσεις τους θα πρέπει να τις αποχαιρετίσουν, ώστε να περάσουν το ταχύτερο υπό δημόσιο έλεγχο, προτού περάσουν υπό τον έλεγχο των ξένων λόμπι, των αρπαχτικών των αγορών, που θέλουν να αρπάξουν τη χώρα μέσα σε μια νύχτα για ένα κομμάτι ψωμί».
-21 Δεκεμβρίου 2013, ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Βουλή: «Ο Λένιν, όμως, μίλαγε για αναδιανομή από τους πλούσιους στους φτωχούς. Αξιοποιεί εδώ ο κ. Στουρνάρας τις γνώσεις του στον Λένιν για να κάνει την αναδιανομή από τους φτωχούς στους πλούσιους. Να φύγουν η μικρή και μεσαία ιδιοκτησία, τα αμπελοχώραφα, και να πάνε στα μεγάλα τραπεζικά funds, στα distress funds, στα κοράκια, που θα έρθουν να εκμεταλλευτούν τον πόνο του Έλληνα πολίτη, του ρημαγμένου αυτά τα τρία χρόνια από τις μνημονιακές πολιτικές» / «Βάλτε, επιτέλους, κόκκινες γραμμές. Καταθέσαμε μια πολύ συγκεκριμένη τροπολογία με δύο άρθρα. Γιατί δεν την αποδεχτήκατε; Γιατί δεν την φέρατε προς ψήφιση; Το ένα άρθρο έλεγε να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να παραταθεί η προστασία των ακινήτων για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ. Και το δεύτερο να απαγορευθεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στα funds που θα έρθουν να αγοράσουν φθηνά, για να λεηλατήσουν την ελληνική κοινωνία. Γιατί δεν το αποδέχεστε; Έστω και τώρα, στο παραπέντε, απαντήστε μας».
-26 Φεβρουαρίου 2014. Τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Πολιτική φορολογικής δικαιοσύνης που θα βασίζεται στην συνταγματική επιταγή για την συνεισφορά όλων στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνάμεις θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε κομματική εκδήλωση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις / Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι από πέρυσι το κόμμα του έχει παρουσιάσει συνολικές θέσεις για το πολιτικό σύστημα, την παραγωγική ανασυγκρότηση, τη νέα φτώχεια, το φορολογικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις και συνόψισε τις θέσεις αυτές σε ένα τρίπτυχο:
Πρώτον: Η νέα «σεισάχθεια», η ανακούφιση νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από χρέη.
Δεύτερον: Η διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους.
Τρίτον: Η φορολογική μεταρρύθμιση για ένα δίκαιο και καθολικό φορολογικό σύστημα, με την παράλληλη κατάργηση παράνομων, αντισυνταγματικών και εκβιαστικών ρυθμίσεων.
Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των ΜμΕ, να σταματήσει η βίαιη αναδιανομή της ιδιωτικής περιουσίας και της επιχειρηματικότητα σε βάρος των πολλών, των μικρών, των αδυνάτων και να καταργηθούν οι ρυθμίσεις που οδηγούν τους ΜμΕ είτε στις φυλακές είτε στην απόγνωση και στις αυτοκτονίες.
-23 Μαρτίου 2014. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Ερώτηση: «Πρόσφατα καταθέσατε άλλη μια επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό για τις τράπεζες και την ανακεφαλοποίηση. Γιατί επιμένετε σε αυτό το θέμα;». Απάντηση: «Γιατί η απόκτηση του ελέγχου των τραπεζών από ξένα κερδοσκοπικά funds, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ, θα έχει τεράστια αρνητική επιρροή στην άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής εξόδου από τη κρίση. Ήδη έχουμε δαπανήσει αρκετά δις για να διατηρήσουμε τις τράπεζες εν ζωή. Εσχάτως χρεωθήκαμε άλλα 50 δις που συσσωρεύτηκαν στο δημόσιο χρέος για την ανακεφαλαιοποίησή τους μετά το καταστροφικό PSI. Και παρόλα αυτά, άλλος πληρώνει άλλος χαίρεται. Το χειρότερο όμως είναι ότι αν ισχύσουν οι όροι αύξησης ΜΚ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κινδυνεύουμε από την έφοδο κερδοσκοπικών fund, που έναντι ενός ευτελούς συνολικού τιμήματος θα αποκτήσουν τον ουσιαστικό έλεγχο των τραπεζών. Και το Δημόσιο θα έχει υποστεί ζημία στα υπενδεδυμένα κεφάλαια του στις τράπεζες, περίπου κατά 50%».
-28 Μαρτίου 2014. Δήλωση Αλ. Τσίπρα: «Ελληνίδες, Έλληνες,
Τούτη την ώρα ένα έγκλημα συντελείται σε βάρος του λαού και της πατρίδας μας. Ένα έγκλημα κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό.
Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει συμφωνήσει με την Τρόικα να χαρίσει τις τράπεζες σε ξένα κερδοσκοπικά funds και εγχώριους ολιγάρχες».
-3 Απριλίου 2014. Αλ. Τσίπρας, διακαναλική συνέντευξη σε Kontra Channel, Action 24, Extra 3: «Το ελληνικό δημόσιο που έχει βάλει ορισμένες δεκάδες δις που μεταφέρονται αυτούσια στο χρέος, αυτά τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πηγαίνουν στο χρέος από την τσέπη του φορολογούμενου. Έχει ήδη βάλει κάποια ποσά στο ΤΧΣ, δεν έχει όμως ασκήσει το κράτος έλεγχο στο ΤΧΣ, παρά μονάχα οι τροϊκανοί. Και όχι μόνο αυτό. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα να έρθουν κερδοσκοπικά funds είτε αυτά αφορούν την εγχώρια πλουτοκρατία, είτε του εξωτερικού και να αγοράζουν σε μισή τιμή. Ένα παράδειγμα μόνο. Η Eurobank. Το ελληνικό δημόσιο έχει βάλει πάνω από 11 δις στην Eurobank για να καλύψει το funding gap, αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Τώρα, λοιπόν, με τη νέα εξέλιξη με περίπου 2,5 δις θα μπορεί να έρθει ένα κερδοσκοπικό fund και να πάρει το 51% και εμείς που έχουμε βάλει 11 δις θα έχουμε το 49%. Αυτά δεν έχουν γίνει πουθενά.
-23 Απριλίου 2014. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στην Ιεράπετρα: «Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Το παλιό σάπισε, κακοφορμίζει, δηλητηριάζει την κοινωνία και τη χώρα. Δανειστές, αγορές, ξένοι προστάτες, λαίμαργα funds, διαπλεκόμενοι και τραπεζίτες, έχουν πέσει πάνω στο σώμα της πατρίδας και της κοινωνίας. Και η αριστερά είναι η παράταξη που μπορεί να μετατρέψει την απελπισία και την οργή σε δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Να αντιμετωπίσει την ανωμαλία, να εξουδετερώσει τους κινδύνους για την πατρίδα και τη δημοκρατία».
-13 Σεπτεμβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ:   
«Θεσμοθετούμε τη «νέα σεισάχθεια» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που είναι προϋπόθεση για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την ανακούφιση και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η «νέα σεισάχθεια» θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το ⅓ του εισοδήματος του δανειολήπτη.
Συστήνουμε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως μία «bad bank», αλλά, αντίθετα, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Τον συστήνουμε για να διασφαλίζουμε την ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών. Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη. Άμεσος στόχος να εμποδίσουμε την αξιοποίηση του ιδιωτικού χρέους, ως μέσου άλωσης της περιουσίας των πολιτών και ελέγχου του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας. Τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας έως €300.000. Καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών. Με δυο λόγια δηλαδή δεν θα επιτρέψουμε στα κοράκια των διεθνών distress funds να κερδοσκοπήσουν δημεύοντας τις κατοικίες των πολιτών».
-15 Σεπτεμβρίου 2014. Π. Καμμένος, συνέντευξη στον Real Fm και στον Ν. Χατζηνικολάου: «Να σας πω ότι οι περισσότεροι που κατέχουμε ακίνητα, αυτή την στιγμή έχουμε φτάσει σε σημείο μαζί με τον ΦΑΠ τον περίφημο, τις τρείς δόσεις, η εφορία που θα πρέπει να πληρωθεί αυτό τον χρόνο να είναι μεγαλύτερη από τα εισοδήματά μας. Πρέπει λοιπόν, να προστατευτεί η ιδιοκτησία του Έλληνα, διότι τα hedge funds, όπως επίσης και τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν πουληθεί στο εξωτερικό, δίνουν την εξουσία να εφαρμοσθεί το αγγλικό δίκαιο σε δημεύσεις περιουσιών και σπιτιών των Ελλήνων».
-7 Οκτωβρίου 2014. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Ετήσια Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών: «Δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου οργανισμού για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες.
Εντός του οργανισμού, συγκροτείται ξεχωριστός υποτομέας για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η ρύθμιση των οποίων επείγει ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμπίπτουν στη «νέα σεισάχθεια». Διασπάται, δηλαδή, ένα δάνειο σε δύο μέρη: Σ’ εκείνο που ο δανειολήπτης μπορεί να αποπληρώσει και στο μέρος που παγώνει για πέντε ή δέκα χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση, χωρίς να διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, έως ότου βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη. Και διαγράφονται οι τραπεζικές οφειλές που εμφανίζουν αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής / Αναμόρφωση πτωχευτικού πλαισίου επιχειρήσεων. Ουσιαστική και ριζική αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την διαδικασία πτώχευσης επιχειρήσεων.
Ζητούμενο είναι να φύγει η θηλιά που έχουν σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, οι οποίες, λόγω της κρίσης, αντικειμενικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Το ζητούμενο δεν είναι η διαιώνιση του προβλήματος και η συσσώρευση χρεών, αλλά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία εκεί που πραγματικά υπάρχουν προοπτικές βιωσιμότητας, με την εκπόνηση και εκτέλεση σχεδίων παραγωγικής αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων.
Η αντιμετώπιση δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις οφειλές των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, αλλά και προς το δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού εξυγίανσης και παραγωγικής αναδιάρθρωσης τέτοιων σημαντικών επιχειρηματικών μονάδων, που θα είναι προς όφελος όλων.
-30 Οκτωβρίου 2014, Ανακοίνωση του Τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα δάνεια»: «Σαν μόνη αποδεκτή λύση για τη συνέχιση λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι η σεισάχθεια των οφειλών προς τις τράπεζες, με μέτρα άμεσης ανακούφισης, με περιορισμό του οφειλόμενου κεφαλαίου και των τόκων που έχουν επιβληθεί, ανάλογα με τον περιορισμό των εσόδων των επιχειρήσεων και της φορολογικής επιβάρυνσης, των τελευταίων 4 ετών. Παράλληλα μέτρα ενίσχυσης με τη διοχέτευση στην αγορά των δεσμευμένων δισεκατομμυρίων που δόθηκαν για τη σωτηρία των συστημικών ελληνικών τραπεζών και παραμένουν ανενεργά πάνω από 2 χρόνια, διογκώνοντας συνεχώς το βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι και ο μόνος δρόμος για την δημιουργική λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μόνη επιλογή για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».
-4 Νοεμβρίου 2014, δήλωση Γ. Σταθάκη σχετικά με την «τροπολογία Δένδια» για τα «κόκκινα δάνεια»: «Οι εφιαλτικές αυτές ρυθμίσεις αν εφαρμοστούν θα ανοίξει ένα πεδίο υπερεξουσιών του τραπεζικού τομέα ο οποίος θα μπορεί να αναδιαρθρώσει κάθε οικονομικό κλάδο και τοπική οικονομία σύμφωνα με τις επιδιώξεις του και εν τέλει θα δημιουργήσουν ένα πρωτοφανές πεδίο πελατειακών πρακτικών».
-6 Νοεμβρίου 2014, Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευθέτηση του επιχειρηματικού χρέους: «Η περίφημη νομοθετική παρέμβαση του Δένδια, μόλις πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο Ανάπτυξης για το Εθνικής Άμυνας, διαφημίζεται ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ενώ αποτελεί έναν ακόμη πρόχειρο σχεδιασμό χωρίς καμιά πιθανότητα επιτυχίας» / «Τα ερωτηματικά και σκοτεινά σημεία για τις ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, που δημιουργεί, είναι πολλά, αλλά είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απολύτως τραπεζοκεντρικές λύσεις που δεν λύνουν τα προβλήματα αλλά εξυπηρετούν τη διαπλοκή, τους τραπεζίτες και τις πελατειακές σχέσεις» / «Χρησιμοποιείται το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, ως μοχλός πίεσης για την αναδιάρθρωση των κλάδων και τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης και επιχειρήσεων με κυρίαρχο το ρόλο των τραπεζών και των μετόχων τους» / «Η Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζεται σε μια συνολική διαχείριση από έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης χρέους, απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πρόταση ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Μια πρόταση που βάζει στην πρώτη γραμμή τις ανάγκες και το συμφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
-12 ως 14 Νοεμβρίου 2014. Αντιπαράθεση στη Βουλή επί της τροπολογίας για τη ρύθμιση των επιχειρηματικών «κόκκινων δανείων» (από το ΑΠΕ): «Βασικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης κατά της τροπολογίας για τα κόκκινα δάνεια, υπήρξε ο κυρίαρχος ρόλος των τραπεζών στην επιλογή των βιώσιμων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση - και μάλιστα από ένα μονοπρόσωπο όργανο. Πάνω στη βασική αυτή θέση, η κυβέρνηση χρεώθηκε παράλληλα με ένα σκεπτικό «ελέγχου της επιχειρηματικότητας δια του καρτέλ των τραπεζών» (Σ. Κοντονής, ΣΥΡΙΖΑ), ή «αποσάθρωσης των εμπόρων, ώστε να μείνει ελεύθερο το πεδίο για τις πολυεθνικές εταιρείες» (Μ. Χρυσοβελώνη, ΑΝΕΛ). Κατά της ρύθμισης τάχθηκε το ΚΚΕ, για τον «τραπεζοκεντρικό της χαρακτήρα», όπως και η Χρυσή Αυγή που διέκρινε σ’ αυτήν «χαρακτήρα προεκλογικού σώου» / Βασική ένσταση της αντιπολίτευσης, υπήρξε η δυνατότητα των ίδιων των τραπεζών, να αποφασίζουν ποιες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. «Παραδίδετε «γη και ύδωρ» στους τραπεζίτες, αφού τους αναγνωρίζετε τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχθεί στον Καιάδα», ανέφερε σχετικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για «τροπολογία του κυρίου Δένδια, γραμμένη όπως διαφαίνεται, από τους τραπεζίτες».
-7 Δεκεμβρίου 2014. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού: «Όμως και αυτά που φέρατε δεν αφορούν παρά ελάχιστους οφειλέτες και σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, έχουν μια τραπεζοκεντρική λογική. Βάζουν τις τράπεζες να επιτηρούν την πραγματική οικονομία, διότι αυτή είναι η λογική σας» / «Και επειδή πράγματι είναι ιστορικές οι στιγμές οφείλουμε όλοι να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Οι πλειστηριασμοί εξυπηρετούν σχέδιο της Τρόικας για την ολοκλήρωση του κύκλου της υποτίμησης και τη μετατροπή της χώρας σε μια αποικία χρέους με μισθούς των 300 ευρώ και με μια ανεργία στο 35%. Δε θα πλήξουν μόνο τους πολίτες. Δεν θα πλήξουν μόνο την κοινωνία. Θα καταστρέψουν ολοσχερώς την οικονομία» / «Να, λοιπόν, γιατί για μας οι πλειστηριασμοί και οι μαζικές απολύσεις σηματοδοτούν μία διπλή κόκκινη γραμμή. Και να, λοιπόν, γιατί σας ζητάμε να σταματήσετε το «κρυφτούλι» με αυτό το θέμα. Δεν είναι προς συζήτηση με καμία τρόικα η ανατίναξη της ελληνικής οικονομίας μετά τη διάλυσή της.Σταματήστε, λοιπόν, κάθε σκέψη για ανοιχτό παράθυρο στους πλειστηριασμούς».
-16 Δεκεμβρίου 2014. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαίρως, την 01/10/2014 στην πρόταση νόμου που κατέθεσε για τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία περιέλαβε διάταξη για την αναστολή-απαγόρευση πλειστηριασμών για ποσό μικρότερο των 200.000 ευρώ από κάθε αιτία, ενώ για οφειλές άνω των διακοσίων χιλιάδων ευρώ όριζε ότι απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης αντικειμενικής αξίας μέχρι 350.000 ευρώ για τραπεζικά δάνεια, χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, ως και ο πλειστηριασμός ακινήτων των εγγυητών των ανωτέρω οφειλών μέχρι 31/12/2015, τυχόν δε διαδικασίες που είναι εκκρεμείς αναστέλλονται μέχρι την άνω ημερομηνία, με ταυτόχρονη απαγόρευση μεταβίβασης δανείων σε κερδοσκοπικά funds. Η επικίνδυνη κυβέρνηση των προθύμων όμως ακόμη και την ύστατη στιγμή της αποχώρησής της αρνείται να δώσει λύσεις ανακούφισης και ελπίδας, συνεχίζει να καλλιεργεί τον φόβο και να κινδυνολογεί ασύστολα αδιαφορώντας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας».
-16 Δεκεμβρίου 2014. Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου, άτυπη ενημέρωση: «Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στο θέμα των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι η άρνηση της κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα και η δυνατότητα να πουληθούν τα «κόκκινα δάνεια» σε ξένα funds δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα, ενώ, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τη διαδικασία των μαζικών πλειστηριασμών».
-3 Ιανουαρίου 2015. Αλ. Τσίπρας. Ομιλία στο διαρκές προγραμματικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Απαγορεύουμε τις εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας».
-15 Ιανουαρίου 2015. Προεκλογική ομιλία Αλ. Τσίπρα στη Ρόδο: «Και οι δυο σχετικές τροπολογίες που καταθέσαμε στη Βουλή για παράταση της αναστολής καταψηφίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. Και τα κοράκια των distress funds είναι έτοιμα να πέσουν πάνω στους δανειολήπτες για να τους πάρουν τα σπίτια. Αυτό είναι το ατύχημα που δε θα συμβεί στη πατρίδα μας, κε Σαμαρά. Να επανεκλεγείτε και να αντιγράψετε το φίλο σας το Ραχόι, πετώντας έξω από τα σπίτια τους, στο δρόμο, χιλιάδες χρεοκοπημένους δανειολήπτες. Αυτό θα αποτρέψει ο λαός μας με τη ψήφο του, στις 25 Γενάρη. Αυτό θα αποτρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις 26.
Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ, κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη. Τελεία και παύλα».
-18 Ιανουαρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στα Τρίκαλα: «Αλλά ταυτόχρονα αν συνεχιστεί αυτό θα είναι απελευθερωμένες οι διαδικασίες των πλειστηριασμών διότι δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να βάλει ένα φρένο θα έρθουν τα κοράκια των distress funds όπως αυτά λέγονται, να αγοράσουν τα πακέτα των δανείων από τις τράπεζες και με τις εισπρακτικές εταιρείες θα κάνουν το βίο αβίωτο σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα σε κάθε νοικοκυριό που έχει το σπίτι του υποθηκευμένο σε δάνειο».
-11 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης στη Βουλή: «Δεύτερη τομή. Διαχείριση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Θα εισάγουμε νόμο άμεσα, ο οποίος θα φέρει την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας αναδιαρθρώνοντας τα δάνεια, μεταφέροντάς τα από τις τράπεζες σε δημόσιο φορέα διαχείρισης για το σύνολο των νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας και εισάγοντας νομοθεσία δεσμευτική, με αυστηρούς κανόνες και με ισχυρή διαμεσολάβηση για την επίλυση του προβλήματος των στεγαστικών δανείων για το σύνολο των μεσαίων στρωμάτων. Τομή τρίτη. Διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τρόπο φιλικό προς τις επιχειρήσεις, ικανό να επανεκκινήσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα - χρησιμοποιώ τον όρο χωρίς κανένα αστερίσκο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητά μας.
-14 Φεβρουαρίου 2015, Γ. Σταθάκης, «Έθνος της Κυριακής» (ΑΠΕ): Για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων προαναγγέλλει τροποποιήσεις του νόμου με ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και δημιουργία νέων κανόνων διευθέτησης. Σημειώνει πως με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια «θα γίνεται συμψηφισμός των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα μπει ένα αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών των επιχειρήσεων».
-17 Φεβρουαρίου 2015. Ομιλία Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεκινάμε, λοιπόν, αμέσως μετά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την Πέμπτη το πρωί. Καταθέτουμε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το πρώτο από τα Σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας που θα περιλαμβάνει τα άμεσα μέτρα για την προστασία της κατοικίας των πολιτών και θα απαγορεύει την πώληση δανείων σε ληστρικά επενδυτικά σχήματα – στα διαβόητα “distress funds”».
-25 Φεβρουαρίου 2015, κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα οφέλη από τη «Συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου» (που ουδέποτε εφαρμόστηκε, αλλά ούτε και ήλθε στη Βουλή): «Θα συσταθεί ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης στον οποίο θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια από τις τράπεζες. Τα δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες στο 50% της αξίας τους και στη συνέχεια ο δανειολήπτης θα πληρώσει στον φορέα της οφειλής, ενώ ένα τρίτο μέρος θα καλυφθεί από το Δημόσιο».
-16 Μαρτίου 2015, έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Γ. Σταθάκη: «Γι’ αυτό, τους προσεχείς μήνες θα καταθέσουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που αφορά στη διαχείριση των κόκκινων δανείων των φτωχών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» / «Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, το υπουργείο θα προβεί σε διάκριση ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» / «Θα εξετάσουμε αναγκαίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με ειδική μέριμνα για την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και τη δημιουργία κανόνων διευθέτησης» / «Στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα παρέμβουμε στο θεσμικό πλαίσιο, διατηρώντας τις θετικές ρυθμίσεις του «νόμου Δένδια» και προσθέτοντας συγκεκριμένους κανόνες που θα ισχύουν υποχρεωτικά και δεν θα επαφίεται η εφαρμογή τους στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών. Συγκεκριμένα, θα διατηρηθούν τα κίνητρα για τη ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) και θα μπει αθροιστικό όριο για τη μηνιαία δόση, το οποίο, καθώς η επιχείρηση θα ανακάμπτει δεν θα υπερβαίνει το 40% επί των κερδών της, διασφαλίζοντας ότι δεν θα απειληθεί μελλοντικά από ασφυξία».
-2 Ιουνίου 2015 (ΑΠΕ): Συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας και οι υπο-ομάδες εργασίας, για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη. Η απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό, αναφέρει ότι η συγκρότηση της Ομάδας Εργασίας έχει αντικείμενο την εκπόνηση ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η συγκρότηση των υπο- ομάδων, εφόσον κατά την κρίση του προέδρου της απαιτηθεί, θα γίνει προς εξειδίκευση επιμέρους θεματικών ενοτήτων. Σκοπός είναι η σύνταξη οικονομικών αναλύσεων και μελετών, όπου κρίνεται απαραίτητο και η υποβολή προτάσεων προς τον υπουργό Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού. Αλλά εκείνη η «Ομάδα Εργασίας» καταργήθηκε προφανώς από την «Ομάδα Εργασίας των υπογείων του Χίλτον»!
-3 Σεπτεμβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Αιγάλεω: «Θέλουμε να διαπραγματευτούν για τα κόκκινα δάνεια, για τα σπίτια μας, που τα εποφθαλμιούν οι τράπεζες και τα κοράκια, η Αριστερά της κοινωνίας, ή η ΝΔ της κλεπτοκρατίας;»
-7 Σεπτεμβρίου 2015. Συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ: «Μπορεί όλες οι δανειακές συμβάσεις να συνοδεύονται από MoU (Μνημόνιο) αλλά έχει μεγάλη διαφορά αν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση  και διεκδίκηση προκειμένου τα κόκκινα δάνεια να μην πάνε στα distress funds. Στην Ισπανία, το αδελφό κόμμα της ΝΔ επέτρεψε να γίνει αυτό. Ποιος θα διεκδικήσει το ζήτημα του χρέους;  Αυτά τα ζητήματα έμειναν ανοιχτά ακριβώς επειδή παλέψαμε» / «Σε ό,τι αφορά λοιπόν την παρούσα συμφωνία που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε και να τηρήσουμε, έχει πολύ μεγάλη διαφορά κα Καλογεροπούλου εάν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση και διεκδίκηση προκειμένου τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών να μην πάνε στα λεγόμενα distress funds, στα κοράκια δηλαδή, που θ’ αρχίσουν να κυνηγάνε τους δανειολήπτες και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.
Κι έχει πολύ μεγάλη διαφορά εάν έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα το επιτρέψει αυτό, όπως έγινε στην Ισπανία, όπου το αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εδώ, το κόμμα του κ. Ραχόι στην εξουσία επέτρεψε αυτό να γίνει. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά για τον ελληνικό λαό αυτό και για τους πολίτες».
-13 Σεπτεμβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, ομιλία στο Κερατσίνι: «Συσπειρωνόμαστε και αγωνιζόμαστε από τις 21 Σεπτέμβρη: Για να εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα αρπακτικά funds. Μόνο εμείς το αποτρέψαμε στη διαπραγμάτευση. Μόνο εμείς μπορούμε να το εγγυηθούμε για το μέλλον».
-15 Σεπτεμβρίου 2015. Από το Σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ: «Παράλληλα, σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο τα “κόκκινα” δάνεια αποτελούν μια μεγάλη αγορά, που προσφέρει τεράστια περιθώρια κερδοφορίας, μέσα από την άλωση της ιδιωτικής περιουσίας των δανειοληπτών, που τους θέλουν να μένουν απροστάτευτοι απέναντι στην δικαιοδοσία των τραπεζών και των επιθετικών κεφαλαίων (hedge και vulture funds), και μέσα από τον έλεγχο της αναδιάταξης του επιχειρηματικού τομέα της οικονομίας και την ολιγοπωλιακή συγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προς όφελος της διαπλοκής και της ολιγαρχίας».
-5 Οκτωβρίου 2015. Ομιλία Αλ. Τσίπρα επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες: 1) Κόκκινα δάνεια. Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds».
-17 Οκτωβρίου 2015. Γ. Σταθάκης στην «Αγορά»: «Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις εντός του τραπεζικού συστήματος και να αποφευχθεί η προσφυγή στην εξωτραπεζική αγορά».
-8 Δεκεμβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας στην ΕΡΤ1: «Στόχος μας είναι, σε κάθε περίπτωση να προστατεύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε και το γεγονός ότι υπάρχουν επιχειρήσεις και επιχειρηματίες στη χώρα μας, που μάλλον έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, έχουν τις επιχειρήσεις τους στο «κόκκινο» εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουν να έχουν κέρδη τα οποία δεν φανερώνουν. Εντάξει, εδώ θα πρέπει … Αλλιώς οι τράπεζες δεν θα εξυγιανθούν αν μείνουμε έτσι. Θα πρέπει όμως με τρόπο που δεν περάσει στα χέρια των funds….
Π.ΧΑΡΙΤΟΣ: Το οποίο θα περάσει στα χέρια των funds;
Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Ε, αυτό σας λέω τώρα. Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως αυτό που ονομάζουμε distressed funds, δηλαδή τα «κοράκια της καταστροφής».
Δηλαδή, σε πρώτη φάση θα έκαναν σεισάχθεια και σε δεύτερη θα μετέφεραν όλα τα δάνεια σε έναν (θαυματουργό) ενδιάμεσο φορέα που θα τα… εξαφάνιζε!
Συμπέρασμα: Από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση τα πράγματα χειροτερεύουν. Προς δόξαν των «διαπραγματευτών» στους οποίους ο λαός εμπιστεύθηκε και την τύχη του και τις διαπραγματεύσεις.
-15 Δεκεμβρίου 2015, Γ. Σταθάκης στη Βουλή: «Άρα όλη η συζήτηση που ακούστηκε για μελλοντική απελευθέρωση στεγαστικών, καταναλωτικών, μικρομεσαίων, είναι εκτός πραγματικότητας, δεν ισχύουν. Τον Φεβρουάριο, όταν ρυθμίσουμε τον τρόπο της διαδικασίας και την προστασία σε όλες αυτές τις αγορές, εδώ είμαστε να το ξανασυζητήσουμε».
-10 Ιανουαρίου 2016, Γ. Σταθάκης, στο «Μέγκα»:  «Κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η λύση της αγοράς για την πρώτη κατοικία, για τον κύριο όγκο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τις κύριες κατηγορίες καταναλωτικών δανείων»!
-17 Φεβρουαρίου 2016, μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, ο κ. Σταθάκης είχε πει πως «η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρηθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις «κόκκινων» δανείων σε ταμεία διαχείρισης τέτοιων δανείων (distressed funds)».
-18 Φεβρουαρίου 2016, επίσης μιλώντας στο «Μέγκα», ο κ. Σταθάκης είχε πει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τα στεγαστικά δάνεια, στο σύνολό τους, να μην αποτελέσουν αντικείμενο αγοραπωλησίας αλλά να βρεθούν λύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων εντός των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου