Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Γεγόναμεν συνεργείν


Γράφει ο
Νίκος Ερρίκου Ιωάννου


Ο Μάρκος Αυρήλιος αναγνωρίζεται σαν ο σημαντικότερος αλλά και τελευταίος του Χρυσού Αιώνα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Επελέγη με βάση την αξία του και κατάφερε να κερδίσει αυτή την υστεροφημία με τα επιτεύγματα και την αυταπάρνηση στην άσκηση των καθηκόντων του.
Σκιά στην όλη εικόνα του, ρίπτει το γεγονός ότι επανέφερε την κληρονομική διαδοχή με τον υιό του Κόμμοδο, από τον οποίο ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση....
Την εποχή μας εξέλιπαν οι Αυτοκράτορες και δεν μιλούμε βέβαια για τις μισητές δικτατορικές μονοκρατορίες. Στο φάσμα των δημοκρατικών πολιτευμάτων είναι εξόχως ισχυρός ο ρόλος του
Προέδρου σε Προεδρική Δημοκρατία.
Τέτοια είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπου τηρείται απαρεγκλίτως η 5ετία για νέες εκλογές. Ομολογώ ότι κατά την διάρκεια της θητείας του προηγουμένου Προέδρου είχα ευχηθεί να μπορούσε να διακοπεί, διότι, κάθε μέρα που έμενε άθροιζε προβλήματα.
Το σχόλιο αυτό εμπεριέχει και μία πρόκληση για τον εν ενεργεία πρόεδρο. Είναι γνωστό ότι εξελέγη στο δεύτερο γύρο μετά από κάποιες συμμαχίες που στο μεταξύ έχουν διαρραγεί λόγω ιδεολογικών και διαχειριστικών διαφορών.
Η έκβαση όμως του Εθνικού μας προβλήματος ευρίσκεται σε φάση, που πέραν της εξασφαλισμένης χρονικά εξουσίας του Προέδρου, χρειάζεται η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη και συμμετοχή.
Καθημερινά όμως φθάνουν από όλους τους κομματικούς χώρους, μηνύματα αμφισβητήσεως και αρνήσεως του κόσμου να αποδεχθεί αυτό που κυοφορείται.
Στο δημοψήφισμα του 2004 οι οπαδοί του κόμματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας διεχώρισαν την κρίση τους απ’ αυτόν αλλά τον επανεξέλεξαν, μετά την δήλωσή του ότι σέβεται το αποτέλεσμα.
Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα ήταν διατεθειμένος να βρεθεί για δεύτερη φορά αντιμέτωπος και να αμφισβητηθεί από τους ίδιους τους οπαδούς του.
Η ρήση του Μάρκου Αυρήλιου στην προμετωπίδα έχει απόλυτη ένδειξη τις μέρες που διανύουμε. Η πρωτοβουλία όμως οφείλει να αναληφθεί από αυτόν τούτον που ασκεί την εξουσία.
Σε επιμέρους σημαντικότατα θέματα, που οι πολιτικοί ονομάζουν κόκκινες γραμμές,  διαφαίνεται ευρύτατη συναντίληψη. Ας συνεργαστούν λοιπόν μιας που στη μέση της κούρσας δεν είναι εύκολο, δεν γίνεται να αλλάξεις άλογο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου