Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Μέτρα δίχως τέλος και αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες, ο στόχος της Κυβέρνησης είναι στις 3 Μαΐου να έχουμε  τη συμφωνία επί των μέτρων του μνημονίου και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 15 Μαΐου. Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον πλήρη κατάλογο των μέτρων που ζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Είναι βέβαιο ότι την ημέρα που θα ανακοινωθούν τα μέτρα θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς όπως συμβαίνει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ανακοινωθούν δυσάρεστα μέτρα που δεν έχουν   διαρρεύσει στον τύπο. Είναι βέβαιο επίσης ότι θα ανακοινωθούν  μέτρα  για τα οποία θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι  να κατανοήσουμε το εύρος των επιπτώσεων τους, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση  αυτή του εφευρήματοςε των προσωπικών διαφορών που περικόπτονται  στις συντάξεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα βαρύ πακέτο μέτρων, αλλά δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία. Από το 2010   με δάνεια, μεταρρυθμίσεις και  περικοπές οι δανειστές και οι ελληνικές κυβερνήσεις προσπαθούν χωρίς επιτυχία να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Τελικά το Δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε από το 145% στο 180% του ΑΕΠ και  γλυτώνουμε τη χρεοκοπία μόνο και μόνο επειδή οι  δανειστές σπρώχνουν το χρόνο μεταθέτοντας προθεσμίες πληρωμής και μειώνουν τα επιτόκια.

Οι δανειστές ισχυρίζονται ότι έχουμε κάνει εκπτώσεις στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα  που συμφωνήσαμε. Προφανώς έχουν δίκιο αλλά και αυτοί από την πλευρά τους  πρέπει να σταματήσουν να «σπρώχνουν το τενεκεδάκι»   με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Το ΔΝΤ το χαρακτήρισε  «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και με τις συνθήκες αυτές δεν πρόκειται να βγούμε στις αγορές. Μπορεί μια -δύο φορές να το καταφέρουμε, υποβοηθούμενοι από επενδυτικές τράπεζες και ειδικές πιστωτικές γραμμές. Αλλά μέχρι εκεί.

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος είναι επιβεβλημένες και αναγκαίες μετά τις γερμανικές εκλογές. Με τους μισούς έλληνες να χρωστούν στην εφορία, τα μισά δάνεια να έχουν κοκκινίσει και τις κατασχέσεις να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, τα χρονικά περιθώρια της χώρας εξαντλούνται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου