Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Ο εκδότης...

Ο εκδότης, ο επιχειρηματίας που κατέχει μεγάλα και ισχυρά media παγκοσμίως είναι μια ειδική δουλειά. Μιλάμε βεβαίως για κανονικά Μέσα Ενημέρωσης, με ρόλο, ισχύ και παρέμβαση, και όχι για... νεροπίστολα 
Αν ψάξεις ακόμα και στις πιο φιλελεύθερες, σύγχρονες και ανταγωνιστικές οικονομίες του δυτικού  κόσμου, τα παραδοσιακά media ως μπίζνες δεν είναι κερδοφόρα. Οσοι το λένε, απλά λένε ψέματα. Αντε, το πολύ οι ιδιοκτήτες τους να μη χάνουν πολλά λεφτά και έστω να έχουν ορισμένες χρονιές -και υπό ειδικές συνθήκες- κάποια μικρή  κερδοφορία.
Επομένως, λοιπόν, αν τα media είναι ισχυρά, προσδίδουν την ανάλογη ισχύ στους ιδιοκτήτες τους και αν αυτοί έχουν μεγάλες μπίζνες και συμφέροντα στη χώρα, μοιραία θα ενδώσουν στον πειρασμό της εξυπηρέτησής τους - διά των media.

Ολα αυτά εν πολλοίς είναι γνωστά. Απλώς για όσους -με αφορμή τον διαγωνισμό για την απόκτηση του ΔΟΛ- θέλουν να ασχοληθούν στα σοβαρά με τον ειδικό χώρο των media, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο εκδότης... δεν ρωτάει για να γίνει εκδότης. Αλλιώς, και να γίνει «εκδότης», δεν θα γίνει ποτέ κανονικός εκδότης. Δεν ρώτησε ποτέ ο Τεγόπουλος τον Λαμπράκη και τη Βλάχου όταν άνοιξε την «Ελευθεροτυπία», ούτε ο Αλαφούζος τον Μητσοτάκη και τον Παπανδρέου για να πάρει την «Καθημερινή» (το έμαθαν μετά). Αν και δεν συνηθίζουμε να αναφερόμαστε στον εαυτό μας, ούτε εμείς ρωτήσαμε κανέναν όταν φτιάξαμε το «Πρώτο Θέμα». Αντιθέτως, σήμερα βλέπουμε να κατεβάζουν ρολά όσοι θέλησαν να μας κλείσουν, χωρίς βέβαια να χαιρόμαστε γι’ αυτό. Οσοι πιστοί, λοιπόν, προσέλθετε στο ευγενές σπορ των media. Θα είναι κρίμα άλλωστε να χαθούν 100 χρόνια ιστορίας του ΔΟΛ, κατά την προσωπική μου άποψη τη μεγαλύτερη σχολή δημοσιογραφίας στη χώρα.

Ο εκδότης που το έχει, το έχει. Δεν χρειάζεται να τον ευλογήσουν ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης. Αλλά αν τους φοβάται (σήμερα αυτούς, αύριο τους επόμενους), δεν κάνει για τη δουλειά. Οπως επίσης δεν κάνει για εκδότης όποιος δεν σέβεται τη δουλειά των δημοσιογράφων και την ιστορία μιας εφημερίδας. Θα την κάνει... σαν τα μούτρα του.

Αρα όποιος δεν φοβάται και σέβεται ας πάει την Τετάρτη να πάρει τον ΔΟΛ. Εφόσον διαθέτει βέβαια τα λεφτά. Αλλά λεφτά έχουν πολλοί, για νεφρά δεν ξέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου