Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ οδηγός για τον ΤΡΑΜΠ...

Κάτι πολύ ενδιαφέρον πρόσεξε τον περασμένο μήνα ένας ακαδημαϊκός του Χάρβαρντ όταν επισκέφθηκε το συγκρότημα του Λευκού Οίκου για συνάντηση.
Ο Graham Allison, ένας φιλόδοξος σκεπτόμενος της εξωτερικής πολιτικής που υπηρέτησε κάτω από τον Reagan και τον Clinton, επισκέφθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπου ενημέρωσε μια ομάδα στελεχών για μια από τις πιο μελετημένες συγκρούσεις
της ιστορίας. Έναν πόλεμος που διεξήχθη πριν από περίπου 2.500 χρόνια και των οποίων τα μαθήματα εξακολουθούν να αντηχούν, ακόμη και στη διοίκηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το θέμα ήταν η αντιπαλότητα της Αμερικής με την Κίνα, αναλύοντάς την μέσα από το πρίσμα της αρχαίας Ελλάδς. Ο 77χρονος Άλλισον είναι συγγραφέας ενός πρόσφατου βιβλίου που βασίζεται στα συγγραφικά κείμενα του Θουκυδίδη, του αρχαίου ιστορικού γνωστού για το επικό χρονικό του Πελοποννησιακού Πολέμου μεταξύ των ελληνικών πόλεων-κρατών Αθηνών και Σπάρτης.
Ο Allison αναφέρει την περίληψη της μελέτης του γιατί οι δύο δυνάμεις πολέμησαν: «Αυτό που έκανε τον πόλεμο αναπόφευκτο ήταν η ανάπτυξη της Αθηναϊκής εξουσίας και ο φόβος που προκάλεσε αυτό στη Σπάρτη».
Προειδοποιεί ότι η ίδια δυναμική θα μπορούσε να οδηγήσει την αυξανόμενη ένταση αυτού του αιώνα, Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να οδηγηθούν σε έναν πόλεμο που σίγουρα δεν θέλουν. Ο Allison αποκαλεί αυτό “Παγίδα του Θουκυδίδη” και είναι ένα ζήτημα που στοιχειώνει ορισμένους από τους πολύ σημαντικούς ανθρώπους στη διοίκηση του Trump, ιδιαίτερα καθώς οι κινεζικοί αξιωματούχοι φτάνουν την Τετάρτη για συνομιλίες «διπλωματικού διαλόγου και ασφάλειας» μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου που αποσκοπούν στην μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο εκ των ισχυρότερων κρατών του κόσμου.
Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι ένας αρχαίος Έλληνας θα σκιάσει μια συνάντηση μεταξύ μιας ομάδας διπλωματών και στρατηγών από την Αμερική και την Ασία. Οι περισσότεροι Αμερικανοί πιθανότατα δεν γνωρίζουν τον Θουκυδίδη. Αλλά ο Έλληνας συγγραφέας είναι ένα είδος αναλυτού των θεωρητικών των διεθνών σχέσεων και των στρατιωτικών ιστορικών, σεβαστός για το κομψό του χρονικό
Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Yale, Ντόναλντ Κάγαν, ονομάζει τα βιβλία του Θουκυδίδη «πηγή σοφίας για τη συμπεριφορά των ανθρώπων κάτω από τις τεράστιες πιέσεις που επιβάλλονται από τον πόλεμο, την πανούκλα και τις πολιτικές συγκρούσεις».
Μη ξεχνάμε ότι ο Θουκυδίδης διδάσκεται και σε στρατιωτικές σχολές και στους διεθνολόγους σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται η αξία του όσο του αξίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου