Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ & ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΓΑΘΟ


Η χώρα μας κατακαίγεται από δικές μας παραλείψεις, έλλειψη οργάνωσης και μέσων. Ο κύριος λόγος μειωμένης ανταπόκρισης του κρατικού μηχανισμού αποτροπής – πρόληψης –προειδοποίησης – αντιμετώπισης – αποκατάστασης είναι αναμφισβήτητα η κακοδιαχείριση από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς (κεντρικής διοίκησης και περιφερειακών-τοπικών αρχών) και η μειωμένη υπευθυνότητα των πολιτών.
Κατά μ.ο 65000 πυρκαγιές συμβαίνουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο, οι οποίες έχουν κάψει περίπου τα μισά εκτάρια
ακαλλιέργητων/δασικών περιοχών, (το 85% στην Ευρωπαϊκή Μεσόγειο).
Οι αναλύσεις δείχνουν ότι το 95% από αυτές έχουν προκληθεί από ανθρώπινους παράγοντες. Οι περισσότερες οφείλονται στην κακή αποψίλωση (ξερά χόρτα), από την συσσωρευμένη βιομάζα στα δάση, και από τα άχυρα προς σίτιση των ζώων.

Τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα γεννιούνται, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις δικές μας ευθύνες, με δεδομένο ότι τα δάση και το φυσικό περιβάλλον αποτελούν όχι μόνο Ελληνικό αγαθό αλλά και Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίσης.
• Υπάρχει ευρωπαϊκός μηχανισμός για την πρόληψη, και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών καταστροφών;
• Και εάν υπάρχει λειτουργεί αποτελεσματικά;
• Σε τι ενέργειες προέβη ο κρατικός μηχανισμός για να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητές του για έγκαιρη πρόληψη-προειδοποίηση αλλά και αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των αποτελεσμάτων τους;
(Στην συγκεκριμένη περίπτωση ζητήσαμε βοήθεια από την Γαλλία η οποία αρνήθηκε να μας βοηθήσει λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κι’ αυτή).

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
1. EFFIS: Η ΕΕ έχει εγκαθιδρύσει το ολοκληρωμένο σύστημα τηλεπισκόπησης και πληροφοριών για τις δασικές πυρκαγιές EFFIS (από το 1998), ως συστατικό των υπηρεσιών διαχείρισης έκτακτης ανάγκης του προγράμματος COPERNICUS. Αυτό παρέχει ενημερωμένες πληροφορίες (σχεδόν πραγματικού χρόνου) για τις πυρκαγιές, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το EFFIS υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων από τις χώρες της ΕΕ αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής (40 χώρες). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει την πλήρη ανάπτυξή του και έχει απαιτήσει περαιτέρω αύξηση των κονδυλίων αλλά και της νομικής βάσης λειτουργίας του.
2. ERCC: Υπάρχει επίσης το κέντρο συντονισμού επείγουσας ανταπόκρισης (ERCC), το οποίο είναι η καρδιά του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με ετοιμότητα 24/7.
• Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του ERCC συντονίζει τα αιτήματα συνδρομής σε μέσα και πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς), καθώς και τις εθελοντικές προσφορές (ad hoc) από τα συμμετέχοντα κράτη.
• Eχει ως έργο να ελέγχει ενεργά τις πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη. Χρησιμοποιεί τις εθνικές υπηρεσίες και τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του (EFFIS και δορυφορικά συστήματα κατόπτευσης), για παροχή πληροφοριών στις χώρες.
• Παρακολουθεί τις εξελίξεις και ενεργοποιεί την πρόταση αλληλεγγύης (άρθρο 222-TFEU), και συγχρηματοδοτεί για την προσφερθείσα βοήθεια.
• Η Επιτροπή δεν μπορεί να στείλει τα αεροπλάνα ή τον εξοπλισμό η ίδια μέσω του μηχανισμού, αλλά διαχειρίζεται τα αιτήματα (ομάδες συνδρομής, επίγεια μέσα, και πυροσβεστικά αεροσκάφη), διαμεσολαβώντας με τα ευρωπαϊκά κράτη.
• Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, το κέντρο οργανώνει εβδομαδιαίες συντονιστικές συνεδριάσεις με τις χώρες υψηλού κινδύνου δασικών πυρκαγιών.
• Η Γαλλία και η Ιταλία πρόσφατα ενεργοποίησαν τον μηχανισμό αυτό της ΕΕ, για συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε νότιες περιοχές και στη Κορσική.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Η διαπίστωση που συνάγεται είναι ότι αν και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληροφορίες για τις δασικές πυρκαγιές από το 1970, και παρά του ότι έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί πολιτικής προστασίας στην ΕΕ, εν τούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τα παρακάτω προβλήματα συντονισμού και αποτελεσματικής συνδρομής μεταξύ των χωρών σε μέσα :
• Ανεπαρκής ολοκλήρωση της έγκαιρης πληροφόρησης της ΕΕ στις δυνατότητες που διαθέτουν οι χώρες της ΕΕ και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου.
• Μειωμένη διαθεσιμότητα μέσων (τοπικής επιτήρησης άμεσου χρόνου, επίγειων και αεροπορικών), λόγω ελλιπούς Ευρωπαϊκής αλλά και κρατικής χρηματοδότησης προγραμμάτων πρόσκτησης.
• Η έννοια του συντονισμού δεν επαρκεί, εάν δεν προωθηθεί μία συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ, η οποία να τις δεσμεύει για διαθεσιμότητα συγκεκριμένων μέσων. Είναι αναγκαία η δόμηση υπό το κέντρο συντονισμού πολιτικής προστασίας ERCC, συγκεκριμένων και σταθερών δυνατοτήτων (capability building), για άμεση διαθεσιμότητα μέσων, χωρίς χάσιμο χρόνου σε χρονοβόρες διαβουλεύσεις.

Οι ελλείψεις αυτές της ΕΕ δεν αίρουν την απαίτηση να απαντηθούν τα ερωτήματα που ετέθησαν στο κρατικό μηχανισμό πιο πάνω, (όσον αφορά την εκμετάλλευση των υπαρχόντων μηχανισμών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που καταστρέφουν ένα ζωτικό φυσικό αγαθό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη), καθώς επίσης και για τα ακόλουθα:
• Για τον βαθμό ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων επιτήρησης – κατόπτευσης και πληροφόρησης στο εθνικό μας σύστημα πολιτικής προστασίας.
• Για τις έγκαιρες ενέργειες που όφειλαν να προβούν, προκειμένου να εκμεταλλευθούν το συντονιστικό ευρωπαϊκό κέντρο για διαθεσιμότητα μέσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου