Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Ο «Παρθενώνας του Εδιμβούργου» το εθνικό μνημείο των Σκωτσέζων που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Ο «Παρθενώνας του Εδιμβούργου» το εθνικό μνημείο των Σκωτσέζων που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Γιατί οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα αντίγραφο του αρχαιοελληνικού ναού, που έμεινε ημιτελής. Αντέγραψαν και το μνημείο του Λυσικράτη και απέκτησαν το προσωνύμιο «Αθήνα του Βορρά»... Το Εδιμβούργο υπήρξε κέντρο των τεχνών και γι’αυτό ονομάστηκε από τους Σκωτσέζους στοχαστές «Αθήνα του Βορρά». Στη σκωτσέζικη πρωτεύουσα έζησαν σπουδαίοι φιλόσοφοι, επιστήμονες και ποιητές και λειτούργησαν κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Βρετανίας.

Το Εδιμβούργο αποτέλεσε το κέντρο του «σκωτσέζικου διαφωτισμού» όπως και η Αθήνα την εποχή του Περικλή ήταν το κέντρο του πολιτισμού και της δημοκρατίας.
 Για να συνδέσουν την πόλη με την κλασική Αθήνα αποφάσισαν να χτίσουν έναν «Παρθενώνα», προς τιμήν των Σκωτσέζων που σκοτώθηκαν στους Ναπολεόντειους πολέμους. Σκοπός τους ήταν να δείχνει όπως ο Παρθενώνας πριν τον βομβαρδισμό του από τον Μοροζίνι.... 
Έχει συνολικά 12 κίονες δωρικού ρυθμού. Εξωτερικά θα έμοιαζε με τον Παρθενώνα αλλά εσωτερικά θα λειτουργούσε ως εκκλησία με κατακόμβες. Φωτογραφία: Αθηνά Τζήμα... 
Ιδανική τοποθεσία κρίθηκε ο λόφος Κάλτον Χιλ, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, όπως και η Ακρόπολη της Αθήνας. Αρχιτέκτονας ήταν ο Ουίλιαμ Πλάιφερ, ο οποίος σχεδίασε πολλά σημαντικά νεοκλασικά κτίρια της πόλης.
 Εξωτερικά θα έμοιαζε με τον Παρθενώνα αλλά εσωτερικά θα λειτουργούσε ως εκκλησία με κατακόμβες. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1822. Η μεταφορά των ογκόλιθων γινόταν με άλογα και από μεγάλο αριθμό εργατών.
 Το κόστος του έργου υπολογιζόταν στις 42.000 λίρες αλλά κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 1/3 του ποσού. Τρία χρόνια αργότερα, τα χρήματα τελείωσαν και οι εργασίες σταμάτησαν. Το κτίριο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.... 


Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1822. Θεωρείται το εθνικό μνημείο της Σκωτίας. φωτογραφία: Αθηνά Τζήμα... 
Είχαν προλάβει να σχηματίσουν μόνο τη δυτική πλευρά του κτιρίου, γι’αυτό οι Σκωτσέζοι το αποκαλούσαν «η ντροπή του Εδιμβούργου».
Παρά τις προσπάθειες ορισμένων πολιτικών να ολοκληρωθεί το έργο, τελικά αποφασίστηκε να παραμείνει ημιτελές. Σήμερα, είναι από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της πόλης. Κάθε χρόνο στις 30 Απριλίου, πραγματοποιείται εκεί η Beltane Fire, αρχαία παγανιστική γιορτή για την έλευση του καλοκαιριού.
Οι τουρίστες που κάνουν τον περίπατο Χουμ, μόλις φτάνουν στην κορυφή μπορούν να θαυμάσουν την πανοραμική θέα της πόλης.... 

Αριστερά, το μνημείο Ντάγκαλντ Στιούαρτ στο Εδιμβούργο και δεξιά, το μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα... 
Δίπλα από τον μισοτελειωμένο «Παρθενώνα» βρίσκεται άλλο ένα αντίγραφο ελληνικού μνημείου. Πρόκειται για το μνημείο Ντάγκαλντ Στιούαρτ, το οποίο μοιάζει με το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη στην Πλάκα. Είναι γνωστό ως «μάτι του Εδιμβούργου» και βρίσκεται στην άκρη του λόφου Κάλτον Χιλ απέναντι από το κάστρο της πόλης.
 Κατασκευάστηκε το 1831 και είναι αφιερωμένο στον Σκωτσέζο φιλόσοφο, Ντάγκαλντ Στιούαρτ, ο οποίος ήταν καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μέχρι το 1828. Είναι και αυτό, έργο του αρχιτέκτονα Ουίλιαμ Πλέιφερ, ο οποίος δημιούργησε μερικά από τα ομορφότερα κτίρια της «Αθήνας του Βορρά».... 
mixanitouxronou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου