Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Άγαλμα στο Κολοράντο για τον Κρητικό Λούη Τίκα που άλλαξε τη μοίρα των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ

  • Άγαλμα στο Κολοράντο για τον Κρητικό Λούη Τίκα που άλλαξε τη μοίρα των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ
    Ο Λούης Τίκας στην Κρήτη (Α) και στην Αμερική (φωτ.: Εθνικός Κήρυξ)
Ο Λούης Τίκας (Ηλίας Σπαντιδάκης του Αναστασίου) γεννήθηκε στο χωριό Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και το 1906 –όπως οι περισσότεροι νέοι της εποχής– μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να βρει την τύχη του. Εκεί όμως άφησε ανεξίτηλο το ίχνος του, καθώς ηγήθηκε της εξέγερσης χιλιάδων ανθρακωρύχων στο Κολοράντο των ΗΠΑ, η οποία κατέληξε στη σφαγή του  Λάντλοου, στις 20 Απριλίου του 1914.

Η Εθνοφρουρά αλλά και οι απεργοσπάστες που είχε οπλίσει ο ιδιοκτήτης των ορυχείων Τζον Ροκφέλερ χτύπησαν τους απεργούς στο ψαχνό. 
Ο ίδιος ο Τίκας δολοφονήθηκε άγρια από μέλη της εθνοφρουράς. Το παράδειγμά του όμως και οι ηρωικές πράξεις του δεν έπαψαν να εμπνέουν τους ανθρακωρύχους αλλά και εκατομμύρια εργαζόμενους στις ΗΠΑ.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τη δολοφονία του, το Ίδρυμα Ελληνισμού που εδρεύει στη Φλόριδα, ετοιμάζεται, με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αμερικανικών Αρχών, να φτιάξει και να τοποθετήσει κοντά στην περιοχή του μαρτυρίου, άγαλμα του μεγάλου αγωνιστή, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τους Αμερικανούς μεγάλος ηγέτης και ήρωας.
«Στείλαμε επιστολή στην πόλη του Τρίνιντατ του Κολοράντο και στο εκεί Μουσείο μνήμης για τους ανθρακωρύχους και πήραμε απάντηση με ευχαριστίες για την προσφορά μας να στήσουμε το άγαλμα», δήλωσε στον Εθνικό Κήρυκα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνισμού, Μιχάλης Σέρβος. «Ο Λούης Τίκας ήταν ο Ελληνας μετανάστης ο οποίος άλλαξε την πορεία της αμερικανικής ιστορίας και της εργατικής νομοθεσίας», τονίζεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή-απάντηση.
Το άγαλμα θα τοποθετηθεί στον εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στο Μουσείο των ανθρακωρύχων και ενός μνημείου που είναι αφιερωμένο στα καναρίνια μέσα σε κλουβιά που χρησιμοποιούσαν κατεβαίνοντας οι ανθρακωρύχοι στις υπόγειες στοές για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχουν διαρροές επικίνδυνων αερίων, στα οποία τα συγκεκριμένα πτηνά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Ο φλογερός επαναστάτης Λούης Τίκας
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δωρεές ομογενών και διαφόρων φορέων.
Στόχος είναι το άγαλμα να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2018. Σκέψη των εμπνευστών είναι μπροστά από τη βάση του αγάλματος να υπάρχει επιγραφή που θα αναγράφει στα ελληνικά και τα αγγλικά: Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου