Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος
Ο ξυλοδαρμός του συνανθρώπου μας ΑΜΕΑ από οργανωμένη ομάδα φοιτητών στα σκαλιά του ΟΠΑ, μας έδειξε κάτι που όλοι βλέπουμε να συμβαίνει επί μακρόν στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, και όχι μόνο.
Αλλά καλύτερα τα περιγράφει ο ίδιος ο σημερινός Πρύτανης του ΟΠΑ, αφού παραδέχεται όσα συμβαίνουν με επιστολή του-απάντηση στο Βήμα. Εν ολίγοις παραδέχεται την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αξιώματος που ανέλαβε, αφού κύπτει υπό το βάρος των ευθυνών του, μεταθέτοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους φοιτητές, τους οποίους αδυνατεί να ελέγξει και στο σύστημα που αδυνατεί να διοικήσει.

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά γράφει, σε απάντησή του προς την επιστολή Δοξιάδη για τον συγκεκριμένο ξυλοδαρμό, οι φοιτητές κρατούν σε ομηρία το προσωπικό, επιβάλλουν σε όποιον δεν τους αρέσει να σωπαίνει, απαγορεύουν να γίνονται εκδηλώσεις ακόμη και αν έχει δώσει ο ίδιος άδεια, κάνουν άλλες για τις οποίες δεν έχει δώσει άδεια και δεν έχει ενημερωθεί, απαγορεύουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους, προβαίνουν σε βανδαλισμούς κλπ. κλπ.
Όλη του η τοποθέτηση όσον αφορά τις ευθύνες του είναι τελείως παθητική, οικτίρει στην ουσία τον εαυτό του για το κακό που του έτυχε, και εξαντλεί τα επιχειρήματά του επιτιθέμενος προς όποιον του ζητάει να σταθεί στα πόδια του και να κάνει σωστά τη δουλειά του, χαρακτηρίζοντας τον άκριτα με την φράση “σχολάζουσα διανόηση”.
Αντί να αντιδράσει με όσα όπλα του δίνει το θεσμικό πλαίσιο και το κύρος της θέσης του, ακόμη και παραιτούμενος αφού δεν νοιώθει επαρκής για να το κάνει ή έστω ως πράξη συμβολικής αντίδρασης, καταλήγει να εκτίθεται με την ανευθυνότητά του και την έλλειψη κρίσης που δηλώνει αυτή η φράση. Ακόμη χειρότερα γιατί απευθύνεται προς αποδεδειγμένα άξιους και με διεθνές κύρος ανθρώπους της διανόησης, εξαιρετικά αποτελεσματικούς και δραστήριους σε πολλούς εφαρμοσμένους τομείς, με σημαντική ακτιβιστική και κοινωνική δράση.
Εύλογα στο μυαλό του κάθε εχέφρονα και συνετού πολίτη έρχεται στον αντίποδα η φράση : “σχολάζουσα διοίκηση”, για την δική του αδυναμία να ανταπεξέλθει στα σημαντικά καθήκοντα του πρυτάνεως.
Όσον αφορά της αποποίηση των ευθυνών του που επιχειρεί, του θυμίζουμε τις ακόλουθες αποφασιστικές αρμοδιότητές του από το νόμο, οι οποίες είναι αρκετά επαρκείς για να βάλει τάξη στο πανεπιστήμιο και στην ανομία που ο ίδιος παραδέχεται ότι επικρατεί (υπάρχουν και άλλες σημαντικές αρμοδιότητες οι οποίες προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου του Οργανισμού και του Εσωτερικού Κανονισμού, που λόγω οικονομίας χώρου δεν αναφέρουμε):
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΥΤΑΝΗ
α) Προΐσταται του Ιδρύματος και το διευθύνει, έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του,
β) Είναι διατάκτης των δαπανών του Ιδρύματος και μεριμνά για την συνεργασία των οργάνων του Ιδρύματος, των διδασκόντων και των φοιτητών.
γ) Είναι υπεύθυνος για την προστασία και ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας του Ιδρύματος.
δ) Εκπροσωπεί το Ίδρυμα δικαστικώς και εξωδίκως.
ε) Συγκαλεί την Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο, καταρτίζει την ημερήσια διάταξη, προεδρεύει των εργασιών τους και μεριμνά για την εκτέλεση των αποφάσεών τους.
στ) Συγκαλεί οποιοδήποτε συλλογικό όργανο του Ιδρύματος, όταν αυτό παραλείπει παρανόμως να λάβει αποφάσεις.
ζ) Καταρτίζει και αναμορφώνει τον ετήσιο απολογισμό των δραστηριοτήτων και της εν γένει λειτουργίας του Ιδρύματος, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στη Σύγκλητο.
η) Κατανέμει τις πιστώσεις στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές και λοιπές δραστηριότητες του Ιδρύματος στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας προγραμματικού σχεδιασμού.
θ) Προκηρύσσει, μετά από εισήγηση της Συνέλευσης Τμήματος και βάσει των εγκεκριμένων πιστώσεων, τις θέσεις καθηγητών, διενεργώντας και το σχετικό έλεγχο νομιμότητας.
ι) Με απόφασή του, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Πρύτανης καθορίζει τον τομέα ευθύνης και τις επιμέρους αρμοδιότητες του κάθε Αντιπρύτανη, καθώς και τη σειρά με την οποία τον αναπληρώνουν σε περίπτωση που απουσιάζει ή κωλύεται προσωρινά να ασκήσει τα καθήκοντά του.
ια) Εκδίδει τις πράξεις διορισμού, υπηρεσιακών μεταβολών και αδειών του προσωπικού του Ιδρύματος, καθώς και τις διαπιστωτικές πράξεις άγονης εκλογής ή αρνητικής κρίσης.
ιβ) Μπορεί να μεταβιβάζει το δικαίωμα υπογραφής εγγράφων στους προϊσταμένους των υπηρεσιών του Ιδρύματος.
ιγ) Μπορεί να ζητά από οποιοδήποτε όργανο του Ιδρύματος, στοιχεία και έγγραφα για κάθε υπόθεση του Ιδρύματος.
ιδ) Λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων, όταν τα αρμόδια όργανα διοίκησης του Ιδρύματος αδυνατούν να λειτουργήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου