Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

BLUE FLAG. Το Top Gun της Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.


 Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*
Για έντεκα   ημέρες, από τις 9/11/17 , πάνω από την έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ και στην Ανατολική Μεσόγειο, θα διεξάγεται η μεγαλύτερη εναέρια άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ, η περίφημη Blue Flag, το “Top Gun” των αεροπορικών ασκήσεων, που κάθε μάχιμος πιλότος θα ήθελε να συμμετάσχει.  Ιδιαίτερα εκτενής είναι η κάλυψη από τα Ισραηλινά ΜΜΕ, της διεθνούς στρατιωτικής άσκησης, στην  οποία συμμετέχουν περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και  τουλάχιστον  1.000 υψηλά καταρτισμένοι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών από οκτώ χώρες. Το Ισραήλ φιλοξενεί για τρίτη φορά
αυτή την άσκηση, η οποία πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια. Στην Blue Flag συμμετέχουν εκτός του οικοδεσπότη Ισραήλ, η Ελλάδα, η Πολωνία και οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000D, η Γερμανία με αεροσκάφη Eurofighter Typhoon, η Ιταλία με παραλλαγές δικινητήριων μαχητικών-επιθετικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Panavia Tornado και  για πρώτη φορά  η Ινδία με αεροσκάφη C-130J Super Hercules. 
Η άσκηση Blue Flag στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των αεροπορικών δυνάμεων, όσον αφορά τον σχεδιασμό, τη στόχευση και τον συντονισμό διοίκησης και ελέγχου. Σύμφωνα δε με την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία [IAF], η άσκηση αφενός παρέχει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να οικοδομήσει σχέσεις με άλλες χώρες, και αφετέρου επιτρέπει στην IAF να δει πού βρίσκεται στον τομέα της εκπαίδευσης, της δίνει δε τη δυνατότητα να μάθει διαφορετικές μεθόδους επίλυσης προβλημάτων, με την συνεκπαίδευση διαφορετικών πολεμικών αεροπορικών δυνάμεων, που ανήκουν και σε διαφορετικούς στρατιωτικούς οργανισμούς.  Σημειώνεται ότι η είδηση για την πραγματοποίηση της άσκησης Blue Flag δημοσιεύεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όπως  Maariv, Israel Hayom, Jerusalem Post  και Haaretz. 

Η αεροπορική βάση που φιλοξενεί τα Α/Φ είναι η OVDA, η νοτιότερη αεροπορική βάση του Ισραήλ, στην έρημο Νεγκέβ, σε απόσταση περίπου 60 ΚΜ από την  πόλη του Εϊλάτ, στον κόλπο της Άκαμπα, στην Ερυθρά θάλασσα.  Μάλιστα η αεροπορική βάση  OVDA χρησιμοποιείται και ως αεροδρόμιο για διεθνείς αεροπορικές πτήσεις, για μεγάλα Α/Φ, καθόσον ευρίσκεται πολύ κοντά στο Εϊλάτ, που θεωρείται το Ισραηλινό Μαϊάμι, αφού η πόλη του Εϊλάτ είναι ένας από τους  σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς  του Ισραήλ, με εκπληκτικά ξενοδοχεία και θαυμάσιες παραλίες στην Ερυθρά θάλασσα, παρά το μικρό της μέγεθος, αφού «συμπιέζεται» ανάμεσα από την Αιγυπτιακή Τάμπα και την Ιορδανική Άκαμπα. 
Πολλά τα ενδιαφέροντα από την εν λόγω άσκηση. Όπως προαναφέραμε είναι η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που διεξήχθη στο Ισραήλ, με αριθμό –ρεκόρ , 8 συμμετοχές κρατών, για την Blue Flag. Η Ινδία συμμετέχει για πρώτη φορά. Υπόψη ότι οι σχέσεις Ισραήλ-Ινδίας στον τομέα της άμυνας έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με το Δελχί να εξελίσσεται σε σημαντικό αγοραστή ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού. Ακόμη για πρώτη φορά στα 100 χρόνια, η Γερμανική Luftwaffe πετά στους ουρανούς  της Παλαιστίνης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η (φανταστική) «χώρα των Γερακιών» (Falcon Land), που αποκαλείται «Μπλε Ομάδα», αποτελείται από αεροπορικές μοίρες των επτά ξένων χωρών και του Ισραήλ. Ο αντίπαλός τους, είναι η «Χώρα του Πουθενά» (Nowhere Land), της οποία ηγείται η Ερυθρά Μοίρα 10 (Red Squadron) της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF), μια μονάδα μαχητικών αεροσκαφών F-16 που χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις για την προσομοίωση εχθρικών αεροσκαφών. Στην «Χώρα του Πουθενά», οι επιχειρήσεις της Ερυθράς Μοίρας  υποστηρίζονται επίσης από μονάδες UAV (μη  επανδρωμένων αεροσκαφών)   και μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών βλημάτων εδάφους-αέρος. 

Στα Ισραηλινά δημοσιεύματα γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ,  όπου μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι «το Ισραήλ συνεργάζεται ευρέως με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και έχει πραγματοποιήσει αρκετές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ελλάδα, όπως η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ 2017 τον  παρελθόντα Μάρτιο». Στην εφημερίδα  Jerusalem Post , υπάρχουν και δηλώσεις Ελλήνων πιλότων, όπως του σμηναγού Καλογερίδη, της 335 Μοίρας, που συμμετέχει με άλλους πιλότους μας με Α/Φ F-16 (Block 52+Advanced) της 116 Πτέρυγα Μάχης, από την  αεροπορική βάση της Αράξου. Η 335 Μοίρα «Τίγρης», είναι η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς, τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης, την σημερινή αεροπορική Ισραηλινή βάση Tel Nof , δηλαδή λίγους μήνες μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Αυτό δήλωσε ο σμηναγός Καλογερίδης, λέγοντας ότι αισθάνεται μεγάλη συγκίνηση, που έρχεται ξανά εκεί που γεννήθηκε η μοίρα του, γεγονός εκπληκτικό και που εντυπωσίασε τους Ισραηλινούς.  Καταλήγοντας θα επισημάνουμε, ότι η Ελλάδα με την  Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι παρούσα στα κορυφαία στρατιωτικά γεγονότα στην περιοχή Αν. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, πολύ καλός  σύμμαχος και στρατηγικός συνεταίρος του Ισραήλ. Και πως θα μπορούσε να απουσιάσει από ένα τέτοιο γεγονός, όπου συμμετέχουν οι  κορυφαίες αεροπορίες του κόσμου, Ελλάδος, ΗΠΑ και Ισραήλ;

*Ο  Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (Μ.Sc.)  στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του ΕΚΠΑ, μέλος ΔΣ του ΕΛΙΣΜΕ, διαχειριστής ιστοσελίδος www.analystsforchange.org 

 Πηγές: www.haaretz.com
               www.jpost.com
               www.Timesofisrael.com 
Φωτό: Εφημερίδα Jerusalem Post. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου