Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Τελικά τίνος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

Σκοπιανός δημοσιογράφος : «Ούτε καν κληρονόμοι του Μ. Αλέξανδρου»

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της αρχαίας Μακεδονίας γενικότερα
Στην πρόσφατη συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, εμφανίστηκε ...  μεγαλοντόμος, υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος να αποποιηθεί η χώρα του είναι μοναδικός κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, επισημαίνοντας -με νόημα- πως η σημαντική αυτή προσωπικότητα της αρχαιότητας θα πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει Ελλάδα και Σκόπια.
Συγκεκριμένα η δήλωση του κ.Ζάεφ : «Δήλωσα χωρίς προκαταλήψεις, όταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι αν η κυβέρνηση των Σκοπίων επιθυμεί να κάνει ένα βήμα παρά πάνω στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αποποιηθεί ότι είναι η μοναδική κληρονόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Εγώ το δήλωσα δημόσια επειδή πιστεύω περισσότερο στο μέλλον του δικού μας κράτους από το να είμαι περιχαρακωμένος από τις προκαταλήψεις του παρελθόντος, γιατί γνωρίζω ότι ο Μέγας Αλέξανδρος θα αποτελούσε το στοιχείο εκείνο που θα μας ενώσει και όχι το στοιχείο διαίρεσης. Έχοντας υπόψη ότι είναι πιο σημαντικό το μέλλον του κράτους μου και αυτό που λέω το κάνω και πράξη και δεν περιορίζομαι μόνο στα λόγια. πράξη και δεν περιορίζομαι μόνο στα λόγια».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, εμφανίστηκε ως συνιδιοκτήτης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της αρχαίας Μακεδονίας γενικότερα, επικαλούμενος έξυπνα μια πρόσφατη ατυχή δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου o κ.Τσίπρας δήλωσε από το Βελιγράδι, πως μπορεί να υπάρξει λύση στη διαφορά  της ονομασίας : “Αν σταματήσει μια αχρείαστη ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους των Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλεξάνδρου”. Έως σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί εάν ήταν μια ατυχής ή λανθασμένη αποστροφή του Έλληνα πρωθυπουργού ή εάν σηματοδοτεί αποδοχή από την ελληνική πλευρά του δικαιώματος των Σκοπίων να αποτελούν μέρος της αρχαίας ιστορίας της Μακεδονίας.

Σκοπιανός δημοσιογράφος : «Ούτε καν κληρονόμοι του Μ. Αλέξανδρου»

Ο Μπράνκο Γκερόσκι είναι από τους λίγους δημοσιογράφους στα Σκόπια, που την εποχή της παντοδυναμίας του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, καυτηρίαζε δημόσια την αγωνιώδη προσπάθεια να αποδειχθεί πως η σλαβική πλειοψηφία των Σκοπίων έχει ίδιο DNA με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Φίλιππο.

Σε τελευταίο του άρθρο στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” των Σκοπίων, ο ίδιος σχολίασα σαρκαστικά τη δήλωση  Ζάεφ περί Μεγάλου Αλεξάνδρου, τονίζοντας πως: “Όχι μόνο «τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι  του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αλλά, ούτε καν κληρονόμοι”

Το άρθρο του  Γκερόσκι:

“Δεν υπάρχει ανάγκη να ξοδευτεί η σύγχρονη “Μακεδονία” για να οικειοποιηθεί οποιαδήποτε άτομα από την αρχαία Μακεδονία. Με αυτό δεν αποδεικνύεται τίποτε, δεν κερδίζεται τίποτε. Απλά χάνουμε. Πρέπει να πούμε με τόλμη και σαφήνεια τις θέσεις της ταυτότητάς μας. Και εδώ διαφωνώ μερικώς με τον Ζάεφ. Όχι μόνο «τα Σκόπια δεν είναι διάδοχοι  του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου (εάν οι Αθηναίοι σωστά κατάλαβαν και μεταβίβασαν τη συνέντευξη του Ζάεφ) αλλά, ούτε καν κληρονόμοι! Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν υπάρχουν αντικείμενα, γραπτά αρχεία, ναοί και οτιδήποτε άλλο που να επιβεβαιώνει  τα  βασικά της ταυτότητάς μας: τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα έθιμα και όλα όσα συντελούν (απαρτίζουν) το αμάλγαμα που ονομάζουμε σήμερα  ότι σχετίζονται με την αυτοκρατορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά την τελευταία δεκαετία η αρχαιολογία της χώρας μας έκανε ανασκαφές για να βρει αντικείμενα που να επιβεβαιώνουν ότι η ταυτότητά μας ανάγεται στην αρχαία αυτοκρατορία, αλλά δεν βρήκε τίποτε.  Πρέπει να καταλάβουμε εγκαίρως  εμείς οι   “Μακεδόνες” δεν χρειάζεται να σκάψουμε. Οι ναοί μας είναι πάνω από τη γη, είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός τον οποίο ο κόσμος θαυμάζει.

Είμαστε υπερήφανοι  για τη  “μακεδονική”  γλώσσα μας. Έχουμε εκκλησίες και μοναστήρια, αγίους και πίνακες ζωγραφικής που κόβουν την αναπνοή, εικόνες στις οποίες ο κόσμος υποκλίνεται. Σε όλον τον  κόσμο αναγνωρίζεται η αποστολική συμβολή μας στη σλαβική παιδεία, εμπνευσμένα έργα της αναγέννησης μας , αναγνωρισμένα έργα των σύγχρονων συγγραφέων μας, όλα αυτά είναι ο πολιτιστικός μας  κώδικας, αναγνωρίσιμος από όλον τον κόσμο. Όχι χθες, αλλά εδώ και δεκαετίες. Την ιστορία μας την ξέρει όλος ο κόσμος.
Δυστυχώς, η πρόβλεψή μου ότι η αυτοκρατορία των Μακεδόνων (του Νίκολα Γκρούεφσκι)  θα διαρκούσε λίγο, ήταν λανθασμένη. Διήρκεσε για μια ολόκληρη δεκαετία. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό!
Προς το συμφέρον της ταυτότητας μας και τους έθνους μας πρέπει αποφασιστικά να σταματήσει η γελοιότητα με την ιστορία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου ότι τάχα είμαστε απόγονοι και να βρούμε τις πραγματικές μας ρίζες”.

Παναγιώτης Σαββίδης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου