Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Τι γνώριζε ο αμερικανός Πρέσβης, πριν από ένα μήνα;

Ratatoulis
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο εξόχως πολιτικός πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ έδινε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Τότε, ο κ. Πάιατ, τα λόγια του οποίου καλό είναι να παρακολουθεί κανείς με προσοχή....
για να καταλαβαίνει τα μηνύματα που εκπέμπονται από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, εξέφρασε την ανησυχία του, μήπως στο Αιγαίου συμβεί κάποιο ατύχημα, λόγω της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
*****
Δεν πέρασε πολύς καιρός, ούτε μήνας μάλιστα, και η «προφητεία» του πρέσβη επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Το ατύχημα συνέβη και θα μπορούσε να έχει και σοβαρότερες προεκτάσεις, αν και πάλι δεν άναβαν τα τηλέφωνα και όχι μόνο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Αλλά και πάλι, πολλοί σε κέντρα εξουσίας και καφέ του κέντρου, αναρωτιόντουσαν αν γνώριζε κάτι ο Αμερικανός διπλωμάτης.
*****
Η αλήθεια είναι, όπως εξηγούσε στη στήλη άνθρωπος που είναι στα μέσα και στα έξω στην Πρεσβεία, ότι ο Πάιατ δεν έχει μαντικές ικανότητες και δεν γνώριζε κάτι πέραν των όσων διαμείβονται στο διπλωματικό και στρατιωτικό παρασκήνιο. Δεν θα μπορούσε, όμως, να μαντέψει τον εμβολισμό ενός ελληνικού πλοίου. Και μόνο όμως η δημοσιοποίηση της άποψής του είχε σημασία τη στιγμή που το είπε, σύμφωνα με τον συνομιλητή μου. Βέβαια, οι ΗΠΑ τηρούν ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία σε αυτή τη φάση, ενώ είναι ακόμα σε ισχύ το δόγμα Χόλμπρουκ από τη βραδιά των Ιμίων για το 1996: «Όχι σημαίες, όχι στρατεύματα, όχι πλοία».
*****
Πάντως, αν η στάση του Πάιατ έχει για κάτι ακόμα ενδιαφέρον, είναι η μελλοντική καριέρα του ίδιου του Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος φιλοδοξεί να έχει έναν πιο ενεργητικό ρόλο στην πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου