Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Δύο είδη ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ του ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.
Φωτογραφία του Konstantinos Triantaphyllidis.  Γράφει ο καθηγητής Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού, με τη δημιουργία χιλιάδων αδενωμάτων στο παχύ έντερο και στον ορθό, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο στους ΄Ελληνες. Η συχνότητά του είναι της τάξης 1/10.000. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο στον δυτικό κόσμο. Ως πιθανοί παράγοντες κινδύνου
αναφέρονται: Οι διατροφικές συνήθειες (τροφές πλούσιες σε ζωικές πρωτεΐνες και λίπος και φτωχές σε φυτικές ίνες, καθώς επίσης τροφές με υψηλές συγγκεντρώσεις συντηρητικών). Δύο πρόσφατες μελέτες απέδειξαν (Christine M. Dejea, et al. Patients with familial adenomatous polyposis harbor colonic biofilms containing tumorigenic bacteria. Science, 2018; 359: 592, και Liam Chung, et al. Bacteroides fragilis Toxin Coordinates a Pro-carcinogenic Inflammatory Cascade via Targeting of Colonic Epithelial Cells. Cell Host & Microbe, 2018) ότι ασθενείς με κληρονομική μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν δύο βακτηριακά είδη που συνεργάζονται για να υποβοηθήσουν την ανάπτυξη της νόσου. Τα ίδια βακτηριακά είδη έχουν εντοπιστεί σε άτομα που αναπτύσσουν σποραδική μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι μελέτες παρουσιάζουν επίσης έναν πιθανό μηχανισμό το πώς ένα από αυτά τα βακτηριακά είδη ενισχύει έναν συγκεκριμένο τύπο ανοσοαπόκρισης, προωθώντας - αντί να αναστέλλει - τον σχηματισμό κακοήθων όγκων. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους τρόπους αποτελεσματικότερης παρακολούθησης και τελικά πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας ασθένειας που αρχίζει να αυξάνεται από άτομα 20 έως 50 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου