Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Κοιτάτε την παρτίδα και όχι την Πατρίδα


Γράφει ο
Κώστας Αγγελάκης
"Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε. Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε»", είπε ο εθνικός μας ποιητής και αποδείχθηκε τουλάχιστον προφητικός.
Στην χώρα που ο λαϊκισμός καλά κρατεί από μεγάλη μερίδα πολιτικών, δημοσιογράφων και συνδικαλιστών, η επικοινωνιακή τους ευχέρεια και ετοιμότητα έχει αποδειχθεί να είναι πιο σημαντική για την κυριαρχία τους, παρά από την ουσιαστική τους δυνατότητα και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Έτσι εξηγούνται τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητας μιας πολύ κακής συγκυβέρνησης μετά από τρία καταστροφικά χρόνια, έτσι εξηγείται η ανοχή σε εγκληματικές πρακτικές όπως του πρώτου
εξαμήνου του 2015 από τον τότε υπουργό οικονομικών, έτσι εξηγούνται πολλά.
Και καλά όταν έχετε κάποιες ικανότητες και θέλετε να τις διαφημίσετε, αυτό να το καταλάβω, αλλά όταν δεν έχετε καμία και προσπαθείτε μέσω της επικοινωνιακής οδού να καλύψετε προφανείς αδυναμίες και ανικανότητες, αυτό και ημερομηνία λήξης έχει και καταστροφικό είναι για όλα αυτά που δεν γίνονται.
Ίσως από τις μεγαλύτερες παθογένειες της κοινωνίας μας είναι αυτή της επιλεκτικής ακοής.
Ακούμε δηλαδή μόνο αυτά που μας αρέσουν και όχι μόνο αυτό αλλά αντιδρούμε σε οτιδήποτε διαφορετικό, μόνο και μόνο επειδή το άκουσμα του δεν συνάδει με αυτά που κάποιοι μας είπαν, με αυτά που κάποιοι μας υποσχέθηκαν.
Αυτήν ακριβώς την παθογένεια εκμεταλλεύονται οι προαναφερθέντες λαϊκιστές και συντηρούν με κάθε τρόπο αυτήν την κατάσταση. Και το έγκλημα δεν είναι ότι πείθουν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας σε ανέφικτες και καταστροφικές πρακτικές, αλλά το ότι οδηγούν τις μάζες σε υπερβολικές αντιδράσεις, όταν κάτι σωστό, αλλά όχι τόσο δημοφιλές πρέπει να γίνει. Τεράστιο παράδειγμα η λαϊκή αντίδραση απέναντι στον νόμο Γιαννίτση του 1992, περί των ασφαλιστικών ταμείων.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι διπλό. Και αποπροσανατολίζεται  η κοινωνία με την λάθος προβολή των, κατά τα άλλα, σωστών θεμάτων και δεν γίνεται τίποτα προς την σωστή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα να καταρρέει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι λίστες των φοροφυγάδων, τo σκάνδαλο της Siemens, οι χρηματισμοί της Novartis, η επιβολή των μνημονίων και ένα σωρό άλλα θέματα, που ενώ είναι απολύτως σοβαρά και η κοινωνία χρειάζεται εξηγήσεις, ξοδεύτηκαν κυρίως για επικοινωνιακή αντιπαράθεση.
Δεν θα καταγράψω λεπτομέρειες, αλλά όλοι θυμόμαστε τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις περί διαφάνειας και "όλα στο φως" από την σημερινή συγκυβέρνηση.  Παρόλα αυτά θα διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη. Η συγκυβέρνηση του "όλα στο φως" σήμερα θα καταψηφίσει την πρόταση για προανακριτική για τους δικούς της ανθρώπους.
Εντάξει είπαμε όλα στο φως, αλλά μην το παρακάνουμε κιόλας…
Κλείνοντας θα σας αναφέρω αυτό που θεωρώ το ποιο επίκαιρο και το ποιο τέλειο παράδειγμα της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης εις βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Υπάρχει τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση μεταξύ της συγκυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για την πρακτική της χώρας όσον αφορά την "καθαρή" έξοδο του Αυγούστου.
Θα δεχθούμε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης από την Ευρωπαϊκή ένωση με παράλληλη επιτήρηση, που θέλει η Τράπεζα της Ελλάδος, η θα βγούμε μόνοι μας στις αγορές με ακριβότερη χρηματοδότηση και την πλήρη ελευθερία να κάνουμε τα χρηματοδοτούμενα κεφάλαια ότι θέλουμε.
Το πραγματικό δίλημμα έχει δύο σενάρια.
1. Δεχόμαστε την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως ήταν και η θέση της συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου του 2014, και έχουμε πιο φτηνή χρηματοδότηση αλλά και κάποια ενισχυμένη επιτήρηση, προκειμένου να μην έχουμε αναβίωση των  φαινομένων του παρελθόντος και έτσι να σωθεί η πατρίδα. Παράλληλα δίνουμε τροφή στην αντιπολίτευση να συζητά για παράταση του μνημονίου.
2. Δεν δεχόμαστε την ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής, δανειζόμαστε από την ελεύθερη αγορά με ακριβότερα επιτόκια και κάνουμε ότι θέλουμε με τα δανεικά μας, ακόμα και για πελατειακές πρακτικές που έχουν ήδη ξεκινήσει, προκειμένου να σωθεί η παρτίδα, (και όχι η πατρίδα). Παράλληλα ζωντανεύουμε το αφήγημα της "καθαρής εξόδου" και της αυτονομίας της ελληνικής οικονομίας που τόσο έχει ανάγκη η καταρρέουσα δημοτικότητά μας.
Η ουσία είναι ότι η συγκυβέρνηση, προκειμένου να έχει ένα αφήγημα για το δυσαρεστημένο της ακροατήριο, χρεώνει την ελληνική κοινωνία με μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για τις επόμενες γενεές.
Μήπως το δεύτερο σενάριο σας θυμίζει κάτι;
Μήπως κάπως έτσι φτάσαμε ως εδώ;
Μήπως, εν μέρει τουλάχιστον, έφταιγε το ακριβό χρήμα;
Μήπως έφταιγαν και οι πελατειακές σχέσεις των κομμάτων;
Μήπως κάνετε τα ίδια;
Μήπως;
Γιατί ένα είναι σίγουρο κύριοι της συγκυβέρνησης.
Δεν κοιτάτε τις επόμενες γενεές, αλλά τις επόμενες εκλογές και δεν κοιτάτε πως θα σώσετε την πατρίδα, αλλά πώς θα σώσετε την παρτίδα.

www.costasaggelakis.com
http://newpost.gr/blogs/kwstas-aggelakhs/659066/koitate-thn-partida-kai-oxi-thn-patrida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου