Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NOVARTIS

diardhΑΠΕΙΛΕΣ: Είτε η συγκάλυψη, είτε ο στιγματισμός πολιτικών προσώπων
ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Η διαλεύκανση του σκανδάλου και η αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς
Η αυξητική πορεία της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα μας συνιστά πραγματικό σκάνδαλο κλοπής χρήματος του δημοσίου και των πολιτών εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών. Για τη σκανδαλώδη αυτή κατάσταση έχουν τεράστια πολιτική ευθύνη τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο τα προηγούμενα χρόνια. Την περίοδο 2004-2009 η δαπάνη αυτή υπερδιπλασιάστηκε.
Η μείωση της δαπάνης την περίοδο του μνημονίου συντελέστηκε με τρόπο που μεταβίβασε το κόστος στους πολίτες αφού αυξήθηκε
η συμμετοχή των ασφαλισμένων και ο μέσος όρος επιβάρυνσης του ασθενούς ανά συνταγή από το 11% που ήταν το 2011 έφτασε στο 30% το 2014.
Το πρόβλημα παραμένει και σήμερα παρά το ότι έχουν ληφθεί μέτρα καταπολέμησης αυτών των πρακτικών στο χώρο του φαρμάκου, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σε συνδυασμό με μέτρα γενικότερης σημασίας, όπως η θέσπιση του εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, η άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών και η ταχεία εξέταση υποθέσεων κρατικών λειτουργών.
Είναι λοιπόν αναγκαίο να εμπεδωθεί ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και διαδικασιών, που θα περιορίσουν και σταδιακά θα εξαλείψουν τέτοια φαινόμενα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας του εισοδήματος και της υγείας των πολιτών. Τέτοια μέτρα είναι η εμβάθυνση της διαφάνειας και της διαύγειας των οικονομικών στην τιμολόγηση των φαρμάκων και στην πραγματοποίηση των δημόσιων προμηθειών, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω σύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων και κατάλληλης στελέχωσης,, η νομοθέτηση νέου πλαισίου ελέγχου των χορηγιών των φαρμακευτικών εταιρειών, η δημιουργία νέου νομικού πλαισίου υποχρεώσεων των ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων, η παρακολούθηση της εφαρμογής των διαγνωστικών / θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να ανατραπεί το καθεστώς της υπερβολικής χορήγησης εξετάσεων και φαρμάκων.
Η υπόθεση NOVARTIS είναι πραγματικό διεθνές σκάνδαλο με ελληνική πτυχή και είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι αποδειχθούν ένοχοι. Η εξέτασης της ενοχής ή όχι των πολιτικών προσώπων που φέρονται ως εμπλεκόμενα είναι ένα ζήτημα ευαίσθητο, που ακολουθεί ειδικές διατάξεις και επί αυτού - όπως σε όλες τις περιπτώσεις - ισχύει αναμφίβολα το τεκμήριο της αθωότητας, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλους.
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ωθεί στην πολιτικοποίηση του θέματος της ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών και δημιουργεί συνθήκες συγκάλυψης των κάθε φορά εξεταζόμενων υποθέσεων. Είναι ένας νόμος που πρέπει να αλλάξει, ώστε αφενός να καλύπτεται η πολιτική δραστηριότητα από τις ενστάσεις τρίτων και αφετέρου να υπάρχει δικαστική διερεύνηση σε πρώιμο στάδιο και η Βουλή να καλείται απλώς να άρει την ασυλία, ώστε να δίδεται η δυνατότητα δίωξης όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες όταν υπάρχουν ενδείξεις αδικήματος.
Το θέμα της NOVARTIS είναι πολύ σοβαρό για να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία καλλιέργειας βραχύβιων πολιτικών εντυπώσεων. Η κατάσταση της οικονομίας και πολύ περισσότερο η ένταση με την Τουρκία επαυξάνει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, κλίμα συναίνεσης και εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Είναι υποχρέωση του πολιτικού συστήματος και της δικαιοσύνης να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί η υπόθεση με εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου και απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των προβλεπόμενων διαδικασιών.
Σε τέτοιες περιπτώσεις όσο λάθος είναι η αφαίρεση στην πράξη του τεκμηρίου αθωότητας και η εκ των προτέρων αντιμετώπιση ως ενόχων των πολιτικών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, άλλο τόσο λάθος είναι η εκ των προτέρων υπεράσπιση τους, εν είδει απονομής αθωωτικής απόφασης.
Η στάση Υπουργών της κυβέρνησης με σχετική αρμοδιότητα που αποφαίνονται για την ενοχή πολιτικών προσώπων και ταυτόχρονα ομολογούν γνώση στοιχείων της δικογραφίας, πριν αυτή κατατεθεί στη Βουλή, βρίσκεται σε προφανή αναντιστοιχία με την υποχρέωση της κυβέρνησης να είναι προσηλωμένη στην τυπική και ουσιαστική τήρηση των διαδικασιών και να μην επιχειρεί πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.
Η θέση των δυνάμεων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ) ότι όλη η υπόθεση είναι μια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ (με υποχείρια όργανα δικαστικούς λειτουργούς παραβάτες του όρκου τους), δεν στηλιτεύει μόνο τους διαδικαστικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, αλλά λειτουργεί αντικειμενικά μη υποβοηθητικά στην αδιάβλητη εξέταση της υπόθεσης.
Για εμάς η στήριξη της διαδικασίας εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και της καταπολέμησης της διαφθοράς είναι διαχρονική πολιτική θέση αρχών, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση και ανεξαρτήτως ποιο πρόσωπο αφορά το κάθε φορά εξεταζόμενο θέμα. Ζητούμε το πολιτικό σύστημα, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να λειτουργήσουν με ουσιαστικό και δεοντολογικό τρόπο την προκαταρτική επιτροπή, να σεβαστούν τη διάκριση των εξουσιών και να στηρίξουν τη δικαιοσύνη στο να κάνει το έργο της. Μόνο έτσι η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης δεν θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και θα συμβάλλει στην εξυγίανση και στην αναβάθμιση του κύρους των κομμάτων και των θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου