Το ΠΡΩΤΟ σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το ΔΕΥΤΕΡΟ, να φωτίσεις την ορμή και να συνεχίσεις το έργο τους. Το ΤΡΙΤΟ σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο σου τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει. Νίκος Καζαντζάκης «ΑΣΚΗΤΙΚΗ».

ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΛΟΥΤΙΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΕΙΤΕ ΑΥΤΟΙ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΙ Η ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΤΕΡΠΙΤΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΙ ΚΕΝΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΟΔΟ ΕΝΩ ΤΟΣΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Έχει και η προπαγάνδα τα όριά της


Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται εντός και εκτός συνόρων για να στηριχθεί η κυβέρνηση των capital control, της υπερφορολόγησης και του υπερταμείου (γι’ αυτό άλλωστε δίνεται και αυτή η πρωτοφανής στήριξη), η πραγματικότητα των αριθμών είναι αμείλικτη.
Τον Μάρτιο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 99,8 μονάδες, δηλαδή κάτω από το όριο των 100 μονάδων, καθώς, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, εμφανίζεται «εξασθένηση των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας» και εντονότερα επιδεινώνονται οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις κατασκευές και
στη βιομηχανία, αλλά και στις υπηρεσίες και στο λιανικό εμπόριο.
Σύμφωνα με την μελέτη, οι προσδοκίες των προηγουμένων μηνών, που είχαν ανεβάσει τον δείκτη, αποδεικνύονται τελικά υπερβολικά αισιόδοξες, αλλά, όπως αναφέρεται, η επιδείνωση πιθανόν να συνδέεται με την αβεβαιότητα που αναπτύσσεται σε ευρύτερα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Προφανώς, η ανακατωσούρα της τελευταίας περιόδου στα εθνικά θέματα έχει παίξει τον ρόλο της – βλέπετε κάποιοι ήθελαν να παραστήσουν τους Ταλεϊράνδους.
Αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις ευεργετικές για τους δημαγωγούς επιπτώσεις της προπαγάνδας – η οποία, πάντως, έχει και τα όριά της.
Μήνες τώρα βγαίνουν στον δημόσιο διάλογο και διαφημίζουν ανύπαρκτες επιτυχίες στον οικονομικό τομέα.
Φυσικά, η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι πάντα ανώμαλη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ξαφνικά τον Φεβρουάριο το Οικονομικό Κλίμα βρέθηκε στις 104,3 μονάδες, από 101,9 τον Ιανουάριο και 91,8 τον Φεβρουάριο του 2017.
Πες πες με την προπαγάνδα, το οικονομικό κλίμα ανέβηκε – προφανώς τεχνητά. Και μετά, ξαναγκρεμίστηκε!
Και αν κοιτάξει κανείς τον συγκεκριμένο δείκτη επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα διαπιστώσει μεγάλη ανωμαλία.
Τον Ιανουάριο του 2015 είχε πέσει κιόλας στις 95,3 μονάδες και μετά πήρε την κατιούσα για τα καλά: Στις 92,7 μονάδες τον Απρίλιο του 2015, στις 91,4 τον Μάιο του 2015, στις 90,7 μονάδες τον Ιούνιο του 2015, στις 81,3 μονάδες τον Ιούλιο του 2015, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2016 βρισκόμασταν ακόμη στις 91,4 μονάδες και τον Σεπτέμβριο του 2017 φθάσαμε στις 100,6 μονάδες, αλλά τον Οκτώβριο του 2017 πέσαμε στις 98,3 μονάδες και τον Νοέμβριο βρεθήκαμε στις 98,4. Στο σύνολό του, το 2017 βρισκόταν σταθερά κάτω από τις 100 μονάδες (96,2) και το 2016 στις 92,9. Τον Δεκέμβριο του 2017 με το ζόρι – και με ένα σωρό μέτρα και μνημόνια – βρέθηκε στις 101 μονάδες.
Έκτοτε, ανεβοκαταβαίνουμε αγκομαχώντας, γεγονός που υποδηλώνει ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει το οικονομικό κλίμα.
Αντίθετα, το 2014 υπήρχε μία συνεχής σταθεροποίηση: 103,7 μονάδες τον Ιούνιο του 2014, 102,2 τον Οκτώβριο, 102,7 τον Νοέμβριο του 2014. Η πτώση άρχισε τον Δεκέμβριο, όταν μπήκαμε σε τροχιά εκλογών.
Κατά τα λοιπά, ετοιμάζονται για… «καθαρή έξοδο»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου